אוהבת את המחשב שלה (צילום: Achim Prill, Istock)
אפילו הבלונדינית מבינה שזה כדאי | צילום: Achim Prill, Istock
אחד הדברים רעי הלב ביותר שכתב יכול לעשות לעמיתו הוא לחשוף בפומבי את שגיאותיו ולהוציא את דיבתו רעה בעוון דבר מה שכתב, רצוי באותו כתב עת. למזלכם הרב אני לא כתב ואין לי לב, וכך אין לי כל בעיה להפריך כמעט את כל מה שכתב חגי אלקיים על מחשבי המק ("אל תקנו מק", במדור זה ממש!).

ראשית, חגי טוען שהוא לא מכיר אנשים שמק מתאים להם כמו כפפה ליד. אם להתייחס לביטוי כפשוטו, הרי שאני לא מכיר אנשים שמחשבי חלונות מתאימים להם כמו כפפה ליד, וזאת כיוון שהדבר היחיד שמתאים כמו כפפה ליד הוא כפפה ליד. אם להתייחס לביטוי שלא כפשוטו, הרי שחגי פשוט צריך לצאת קצת יותר מהבית, לפגוש אנשים, אולי אפילו לפתוח בשיחה עם אחד מהם מפעם לפעם. מהר מאד יסתבר לו שיש אנשים שמק מתאים להם כמו כפפה ליד, או לפחות כמו מחשב שעושה את מה שהוא צריך לעשות, להבדיל ממחשב שלא.

שנית, חגי טוען שהוא לא מכיר שימושים שבהם מק עדיף בהרבה. לא נורא, חבוב, בשביל זה אני כאן.
למק יש שני שימושים עיקריים שבהם הוא טוב בהרבה – הרבה מאד, כל כך הרבה עד שמשתמש החלונות הממוצע לשעבר יכול להשתגע – מכל קומבינציית חומרה/מערכת הפעלה אחרת. האחד הוא עריכת סאונד, והשני, באופן לא מפתיע, הוא עריכת וידאו.

לשני השימושים האלה יש תכונה משותפת אחת: שניהם דורשים מהמחשב יכולת כבירה של עיבוד בזמן אמת, שניהם עוסקים בהעברה של מידע רב מאמצעי האיכסון למעבד וחוזר חלילה, ושניהם לא סובלים – ממש לא סובלים – התערבויות מבחוץ בזמן העבודה. לצערם הרב של החלונאים, מיקרוסופט מעולם לא סבלה מגישה של חוסר התערבות, ואכן, מה שקורה כשמריצים תוכנת עריכה על חלונות דומה באופן חשוד למה שקורה כשאתה מנסה לספר בדיחה של מתכנתים לסבתא שלך:
אתה: "אז לינוקס, ויסטה ולאופרד נכנסים לרכבת..."
סבתא: "אה, אני מכירה את לינוקס! לינוקס מבנימינה, נכון? הבן של שטמפפר?"
אתה: "לא, סבתא, לינוקס היא מערכת הפעלה שרצה על..."
סבתא: "לא? אז אולי זה היה הבן של השולטהייסים?"
אתה: "סבתא!"
סבתא: "היתה לו רגל מעץ, אני זוכרת את זה כאילו זה היה אתמול..."
אתה: "אררררר!"

במערכת ההפעלה של מק, לעומת זאת, דברים כאלה פשוט לא קורים. לא שאין לה חסרונות, אבל זה לא אחד מהם. לאחר שנים של עריכת סאונד מורטת עצבים בסביבת חלונות, המעבר למק הפך את חיי לרגועים הרבה יותר. לו היה לי פסיכולוג, הייתי מפסיק ללכת אליו.
אני לא אומר, אגב, שלא ניתן לערוך סאונד ווידאו בסביבת חלונות. ניתן – הרי עשיתי זאת שנים – אבל הדבר דורש קונפיגורציות מיוחדות, התעסקות רבה במבנה המחשב על כל חלקיו, משחקים, אופטימיזציות ובלבולי מוח. למעשה, יש כיום חברות שמתפרנסות רק מקונפיגורציה ואופטימיזציה של מחשבי חלונות לעריכת סאונד ווידאו. המק, לעומת זאת, מוכן לעריכה ברגע שחיברת אותו לחשמל. פשוט.

אגב, אם יצרתי כאן את הרושם שמק הוא מחשב טוב רק לעריכת סאונד ווידאו, הרי שלא זה המצב. גם את המשימות הפשוטות יחסית של חיי היום יום – דואר אלקטרוני, גלישה באינטרנט, עיבוד תמלילים, מסרים מיידיים וכו' – הוא יבצע בקלות וביעילות. מערכת ההפעלה שלו מנצלת את משאבי החומרה ביעילות רבה הרבה יותר מזו של חלונות (לא שזה הישג גדול מי יודע מה), ובניגוד לטענותיו של חגי, קיימות די הרבה תוכנות שימושיות למק שאפשר להוריד מהרשת בחינם. אפשר למצוא אותן אם מוסיפים את המלה "Mac" לחיפוש בגוגל. פשוט. לא רק זאת, אלא שהתוכנות הבסיסיות שמק מגיע איתן, מוכן מהמפעל, טובות, יעילות ויציבות הרבה יותר מאלה של חלונות.

הלאה. חגי טוען שקשה להעביר קבצים גדולים ממק לחלונות (ולא, אגב, ל-PC – גם מק הוא PC), וזאת בגלל שיטת אכסון הקבצים השונה. אללי, זה לא נכון. מק יזהה היטב כל דיסק-און-קי ויכתוב אליו ללא בעיות מידע שאותו ניתן לקרוא מחלונות. אני עושה זאת כמעט כל יום. באותו אופן יזהה המק כוננים חיצוניים רבים שכבר פורמטו, וגם יתחבר ללא בעיה לרשת מקומית של מחשבי חלונות. למעשה, קל הרבה יותר לחבר מק לרשת של חלונות מאשר חלונות לרשת של חלונות.

מה שמביא אותנו לנקודה הבאה, שבה חגי מוכיח באותות ובמופתים שמק ידרוש מכם מאמץ גדול מזה של חלונות. מוזר, כי חוויית המשתמש שלי הפוכה בדיוק. הקונפיגורציה הבסיסית של מק פשוטה בהרבה מזו של חלונות (משתמשי מק לא שמעו של ה-Registry, ההמצאה המטומטמת של המאה מבית מיקרוסופט), מרוכזת כולה בממשק אחד ומיושמת באמצעות הגיון אחיד, כך שמה שעובד במקום אחד יעבוד בדיוק באותו אופן במקום אחר. כך גם המבנה הבסיסי של תוכנות, שמכתיב שפונקציות בסיסיות יהיו נגישות תמיד מאותו מקום. אתה מכיר תוכנה אחת של מק? כבר רכשת לך נסיון שיעזור לך בכל שאר התוכנות.

הלאה: זוכרים איזה כיף להסיר תוכנות בחלונות? תהליכים, חיוויים, שאלות, אתה רוצה להסיר את הדרייבר הזה, הקובץ ההוא יכול להפריע לתוכנות אחרות, בלה בלה בלה? במק אתה מסיר תוכנה באמצעות גרירתה אל הסל, וחסל. מק הוא מחשב פשוט בהרבה לתפעול ולשימוש ממחשב מבוסס חלונות, ואני אומר זאת כשמאחורי ארבע עשרה שנים שבהן התפרנסתי כמתכנת מחשבים בסביבות חלונות ויוניקס.

יודעי דבר יציינו שכל היתרונות האלה הם, למעשה, יתרונותיה של מערכת ההפעלה של מק, OSX. זה נכון. מדוע, אם כך, לא לקנות PC שאינו מק ולהתקין עליו OSX? ובכן, יש להודות שזה אכן אפשרי, וזה פתרון זול בהרבה מרכישת מק. מצד שני, לפתרון זה יש חסרונות. הראשי שבהם הוא העובדה שאפל ממש לא אוהבת אותו, ומוציאה מדי פעם עדכונים למערכת ההפעלה שיגרמו למחשב המשופצר שלך להפסיק לעבוד. לכן כל מי שמשתמש במחשב כזה צריך לבטל את העדכונים של מערכת ההפעלה, ולפעמים גם של חלק מהתוכנות. לא נעים. החסרון השני הוא שמערכת ההפעלה הזו, בניגוד לחלונות, נכתבה לשימוש עם טווח מצומצם מאד של חומרה. כל חריגה מהסטנרדט יכולה להתבטא בתופעות לא צפויות, באי יציבות, ובמקרים מסוימים באיבוד חלקים מהמידע שלך. מאד לא נעים.

אין תמונה
הסכמה הדדית: אייפוד זה פויה

לעומת זאת, מי שקונה מק יכול להיות בטוח שמערכת ההפעלה תעבוד אצלו בצורה הקרובה ביותר לשלמות מבין כל מערכות ההפעלה הקיימות. יש באגים, ודאי, אך בכמה סדרי גודל פחות מאשר בחלונות. זה קשור גם לעוד גורם שחגי הזכיר במאמרו: הוא טען שלא תוכלו למצוא באינטרנט תשובות לבעיות שקשורות למק, פשוט כי פחות אנשים נתקלו בהן – אבל זה לא לגמרי נכון. כשאתם מחפשים פתרון של בעיה בחלונות, בדרך כלל תאלצו למצוא מישהו שהשתמש בדיוק מחומרה שלכם ובקונפיגורציה הספציפית שלכם. לעומת זאת, למק מספר מצומצם מאד של גרסות, ולכן סביר להניח שהפתרון הראשון שתמצאו יהיה רלוונטי ישירות לבעיה שלכם.

אולי כדאי להזכיר גם את נושא הווירוסים. אלה שבגללם הורדתם אנטי-וירוס ואנטי-רוגלה ואנטי-נוזקה ואנטי-חררה מהאינטרנט, רק על מנת לגלות שעכשיו אתם לא יכולים לעשות שום דבר עם המחשב שלכם כי האנטי-וירוס משתמש במאה אחוז CPU, האנטי-רוגלה החליט שקובץ ההפעלה הראשי של חלונות הוא תוכנה לא חוקית, האנטי-נוזקה נעל את הכונן הקשיח והאנטי-חררה לא אנטי. וירוסים, הדברים הקטנים האלה שלא קיימים במק. כן כן.

לשם ההגינות אומר שאם אתם מחפשים מחשב למשחקים ולהתקנות של כל תוכנה זבת חוטם ומצורעת שתמצאו באינטרנט, עדיף לכם חלונות. ממילא אחרי זמן מה של הורדה סוטה תרצו לזרוק את המחשב לפח. מצד שני, אם אתם מעוניינים לעבוד ברצינות על מחשב אמין, פשוט ונוח להפעלה ולתחזוקה – אין כמו מק.

אגב, בעניין אחד אני מסכים עם חגי: אייפוד זה פויה.