WWW, אייפון, iphone (צילום: ahlobystov, Istock)
אפשר כזה | צילום: ahlobystov, Istock

למרות שהאינטרנט נמצאת בכל בית כבר קרוב לעשרים שנה, רבים עדיין בוחרים שם מתחם (דומיין) בצורה חובבנית למדי, ויש כאלה שבכלל לא יודעים מה המשמעות האמיתית של כל זה. שם מתחם הוא שער הכניסה לאתר שלכם. מלבד הופעה מכובדת על כרטיסי ביקור וחומר פרסומי אחר, שם זה הוא מה שאנשים יקלידו כאשר הם ירצו לבקר את האתר שלכם ולכן יש חשיבות גדולה לבחירת השם הטוב ביותר.

אסתטיקה ועלות

שם טוב שקל לזכור אותו מגדיל את הסיכוי שהמבקרים יחזרו לאתר שלכם או אפילו יגיעו אליו במקרה. רוצים למכור צמיגים? שם המתחם tires.co.il הרבה יותר יעיל מאשר tzmigiei-tsvi-chevroni.co.il, ויסלח לנו מר צבי חברוני. לא רק שאנשים לא מסוגלים לזכור שמות מתחם כל כך ארוכים, גם לא ניתן "לשמוע" שם כל כך מסובך, אם אתה בעל האתר ואתה רוצה להכתיב ללקוח פוטנציאלי את הכתובת. שם טוב יכול להקפיץ את כמות המבקרים באתר בצורה משמעותית, ולכן שמות "טובים" הפכו למצרך מבוקש ויקר באינטרנט. שם המתחם סקס.קום, למשל, היה במרכזה של פרשה לא פשוטה.

סדר עדיפויות

מה יותר חשוב לכם: שהשם ייצג את שם החברה או שם הבעלים? או שאולי עדיף להתרכז בשם המוצר או השירות של החברה? האם עדיף לבחור בדומיין ישראלי או בסיומת אחרת? אחד הדברים החשובים ביותר לדעת כולם הוא האורך. דומיין קצר הוא תמיד יעיל יותר. אם הדומיין מבוסס על מילה או שם עברי, אז כדאי להיזהר מאותיות קשות כמו ח', כ' ו-צ' שאותן לא תמיד ברור איך לאיית באנגלית. אם שמך הוא צח שיינבוך, למשל, עדיף שהוא לא יהיה חלק משם המתחם. אם השם אמור להיאמר בקול רם, כמו למשל להיות מוכתב ללקוחות בטלפון או להיאמר בפרסומת ברדיו, אז כדאי להתרחק מאותיות קשות לזיהוי כמו B, D, F, S, M, N ו – P, במידת האפשר.

רצוי שהדומיין יהיה מורכב ממילה אחת ולא יותר, ואם אין ברירה וצריך כמה מילים, מומלץ לקנות את המתחמים עם כמה וריאציות, כמו למשל nice-things.co.il ו - nicethings.co.il. לא מזמן הופיעה האפשרות של קניית שם מתחם בשפה העברית, ולמרות שזו אופציה לא רעה בכלל, חשוב לזכור כי רבים אינם מודעים לאפשרות, וקיימות גם בעיות טכניות שנובעות מהתקינה של השפה העברית בתוכנות ומערכות הפעלה שונות. אנו ממליצים על קניית שם מתחם כזה רק כתוספת לשם מתחם "רגיל" בשפה האנגלית.

זמינות ומהירות תגובה

בכל שלב צריך לבדוק שהמתחם אינו תפוס עדיין. אם זה מתחם ישראלי, אפשר לבדוק את זה באתר של Ripe, ואם מדובר באתר בסיומת אמריקאית, האתר של אינטרניק יספק את התשובה. קיימות גם סיומות אחרות, כגון Info, TV ואחרות, אך אנו ממליצים לדבוק בסיומות הקלאסיות – זה משדר סולידיות מקצועית.

דומיין (צילום: istockphoto)
או כזה | צילום: istockphoto

המלצה נוספת היא לא לבדוק זמינות של שמות מתחם באתרים של חברות שמוכרות כאלה. כבר היו מקרים בהם נערך מעקב על השמות שלקוחות פוטנציאליים מחפשים, ואז החברה קונה את המתחם בעצמה ובכך לוכדת את הלקוח. אם מצאתם שם מתחם העונה על הצרכים ואינו תפוס, לא כדאי להתמהמה יותר מדי עם הקנייה, כדי להקטין את הסיכוי שמישהו אחר יתפוס אותו. אם בא לכם על שם, אך הוא תפוס, אתרי הבדיקה שהזכרנו יציגו בפניכם פרטים אודות בעל המתחם הנוכחי; אם תרצו תוכלו אולי לפנות אליו ולקנות ממנו את המתחם. אם זהו מתחם של אתר פעיל, יש להניח שהוא לא ירצה לוותר עליו אלא תמורת סכום גבוה, אך בהחלט יש מצב שמדובר באדם שסתם קנה את המתחם ומחכה בדיוק לפניה של מישהו שרוצה לרכוש אותו ממנו.

האמת היא שמבחינה עסקית, ייתכן ויהיה שווה לשלם על שם מתחם אפילו אלפים רבים מכיוון שיש פה פוטנציאל רווח לא קטן. קיימים רשמים המתמחים באיסוף שמות מתחם אטרקטיביים ומכירתם לכל המרבה במחיר. דבר נוסף מעניין בהקשר זה הוא שהחוק ברוב העולם מקנה לחברה זכות מסוימת על שם מתחם הקשור אליה. אם, למשל, חברתך נקראת "פריג'ידר", אך אדם בעל אותו שם קנה את המתחם לשימושו הפרטי, סיכוי סביר שתוכל לאלצו לוותר על השם ללא תשלום. בתי המשפט עמוסים בתיקים של חברות התובעות אחת את האחרת סביב הבעלות על שם זה או אחר.

קניית הדומיין והפעלת האתר

דומיין (צילום: sweetym, Istock)
ואולי כזה | צילום: sweetym, Istock

קניית המתחם עצמה היא דבר די קל – לא יותר מסובך מקניית פריט אחר ברשת. שמות מתחם ישראליים ניתנים לקנייה מאחד מחמישה רשמים: LiveDNS, פליגון, אינטרספייס, קומיוניגל ו – DomainTheNet. המחירים בין הרשמים דומים למדי, אך חלקם מציעים הטבות שונות וחבילות הכוללות אחסון האתר, ולכן חשוב להשוות בעת הקנייה. כמה זה עולה? סדר גודל של 80 שקלים לשנה. מתחם אמריקאי (com), לעומת זאת, ניתן לקנות ממאות חברות שונות. אחת הגדולות ביניהן היא חברת Godaddy.com, והיא גם אחת הזולות. הבעיה העיקרית איתם היא מערכת מכירות משומנת שמחייבת זהירות יתר, כדי שלא תגמרו את הסיפור עם עשרים שמות מתחם או עם זרם ספאם מטריד. חשוב לזכור כי רישום המתחם מחייב, בנוסף לכרטיס אשראי, גם מסירת פרטים מלאים כגון כתובת וטלפון. זה עשוי לחשוף את המידע הזה לעיניים זרות ולכן יש לשקול את הנושא בזהירות.

קניית שם מתחם היא חסרת משמעות ללא אתר אינטרנט, אם כי ניתן לקנות את המתחם ולא להצמיד אליו אתר כלל. במידה והאתר כבר קיים, יש לבצע הגדרה מיוחדת המקשרת בין המתחם לאתר. זהו תהליך שנעשה על ידי חברת אחסון האתר, ועשוי להיות כרוך בתשלום כלשהו – לרוב לא יותר מכמה עשרות שקלים. התהליך לוקח יום יומיים ולאחריו – ברוכים הבאים לעולם הווירטואלי.

>> כל מה שאפשר להגיד עם אמוטיקונים D-: