אלימות בפייסבוק (צילום: FuzzBones, Shutterstock)
בפייסבוק יש חצי מיליארד אנשים. מן הסתם יהיו שם לא מעט מופרעים וחולי נפש | צילום: FuzzBones, Shutterstock

צ'טים, רשתות חברתיות, בלוגים ואתרים. הגלישה באינטרנט הפכה כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מהחיים של מרביתנו, צעירים או מבוגרים. אפשר למצוא שפע של תכנים ברשת: מתכונים, משפחה, ילדים, טיולים, סקס, ולימודים ומה לא. כמעט כל אחד יכול למצוא מספיק תוכן כדי להעביר חיים שלמים מול המסך. תוסיפו לזה משחקי רשת מרובי משתתפים ורשתות חברתיות ותגלו שמלבד אוכל, מים ושינה רשת האינטרנט יכולה לספק את רוב הגירויים הדרושים לכם.

אבל האם רשת האינטרנט נטלות סיכונים? הייתכן כי הרשת גורמת מוות לבני אדם? עד כמה שהתשובה לשאלה זו מפחידה אתכם, היא חיובית. רשת האינטרנט, במקרים מסויימים, אכן יכולה לגרום למוות. המקרה של ד"ר פרנק ראיין, ששלח הודעה בטוויטר תוך כדי נהיגה ונהרג, הוא רק אחד מתוך מקרים רבים של מוות שנמרמים בעקבות שימוש אינטנסיבי ברשת. אין צורך להיכנס לחרדה ולזרוק את העכבר; המקרים הללו בדרך כלל נגרמים בגלל תמימות יתר וניתן למנוע אותם ביישום כמה כללי התנהגות שיפורטו בסוף הכתבה. אבל תחילה, ריכזנו עבורכם מספר מקרים כאלו כדי שתתרשמו בעצמכם.

גורם המוות: יוטיוב

מסתבר כי אתר הסרטונים הפופולרי יכול להיות די מסוכן, במיוחד אם לוקחים כל סרטון שרואים בו ברצינות רבה מדי. במספר מקרים ניסו צעירים אמריקנים לבצע עם הרכב שלהם תעלולים שראו בסרטונים ביוטיוב. אחד מהמקרים נגמר בהרוג ושלושה פצועים ושני מקרים אחרים הסתיימו בתאונות ללא נפגעים. סרטון אחר התחיל תופעה בשם "גלישת רכבת תחתית", כאשר צעירים נאחזים בחלקה החיצוני של הרכבת התחתית וגולשים איתה בין התחנות. ואם זה לא מספיק, אז תוכלו למצוא באתר גם הוראות מדוייקות איך לבצע התאבדות. המקרים הללו מזכירים לנו כי צריך לקחת בפרופורצייה את מה שרואים בסרטים ואם אתם לא מסוגלים, אל תפתחו את יוטיוב.

גורם המוות: מייספייס

אין תמונה
מייגן מאייר התאבדה בגלל חבר מזויף במייספייס

בני נוער צעירים בתחילת גיל ההתבגרות עם מצבי רוח משתנים לא יכולים תמיד להבדיל בין מציאות לדמיון. זה בדיוק מה שקרה למייגן מאייר, נערה בת 13, שניהלה מערכת יחסים עם דמות דמיונית במייספייס. כל הסיפור התחיל בכך ששכנה של מייגן מאוהתו רחוב רצתה לדעת מה מייגן אומרת על הילד שלה ברשת. היא פתחה חשבון פיקטיבי של ילד בשם ג'וש והחלה לנהל שיחות עם מייגן, שבינתיים התחילה לפתח רגש כלפי אותו גו'ש דמיוני. בסופו של דבר ג'וש זרק את מייגן בצורה לא מכובדת שכללה הערות כמו "מייגן מאייר היא מופקרת. מייגן מאייר היא שמנה" - ויום לאחר מכן מייגן התאבדה בחדרה בבית הוריה. אז לפני שאתם מאפשרים לילד לפתוח חשבון באחת מהרשתות החברתיות תוודאו שהוא מוכן לזה רגשית ומכיר את הסכנות הטמונות בכך.

גורם המוות: הודעות ספאם

כמעט כל אחד המשתמש בדואר אלקטרוני קיבל פעם זו או אחרת הודעות זבל, המנסות לשכנע לתת את פרטי החשבון הבנק לאיש עסקים מניגריה - תמורת עמלה צנועה של כמה מיליוני דולרים. ובכן, עד כמה שזה נראה מוזר, לא כולם מוחקים הודעות אלו ויש כאלו המתייחסים אליהן ברצינות רבה, עד כדי כך שהם קונים כרטיס טיסה לניגריה להיפגש עם אותו איש עסקים. לפי אתר Wired, לפחות 15 איש שנפלו בפח הזה נרצחו ברגע שירדו מהמטוס בנמל התעופה של ניגריה.

התופעה ידועה לשלטונות הן בארה"ב והן בניגריה ולמרות המאמצים לתפוס את הנוכלים האחראים להונאות אלו, הן עדיין ממשיכות ומפילות בפח גולשים תמימים, המפסידים בהן את כל כספי החסכונות שעמלו עליהן עשרות שנים - שלא לדבר על החיים שלהם. לפחות יש אנשים טובים כמו סוזן גראנט, שמנהלת מרכז מידע לאומי להונאות המספק הרבה מידע על ההונאות הללו. אז בפעם הבאה שמישהו מבקש מכם עזרה בהעברת כספים, פשוט תמחקו את ההודעה. הוא כבר יסתדר לבד.

גורם המוות: World of Warcraft

אלף דם בפעולה (צילום: Blizzard)
זהירות: החיבור לאנשים מאחורי האווטאר יכול להיות קטלני | צילום: Blizzard

מי חשב שהמשחק המפורסם יכול להביא למותה של תינוקת בת שנתיים. אבל המציאות הווירטואלית כנראה עולה על כל דמיון, במיוחד כאשר מדובר באימא עם מחלת נפש והתמכרות למשחק מקוון מרובה משתתפים.

מדובר במקרה שארע לפני שלוש שנים וידוע בשם "Baby Grace", בו אימא שהייתה מכורה למשחק וורלד אוף וורקאפט התאהבה בשחקן אחר, ובדרך אליו מאוהיו לטקסס השאירה את הבת שלה בתוך קופסה ביישוב Galveston Bay, שם היא מתה. סילייה פירס, מומחית שחוקרת את תחום משחקי המחשב טוענת שלא ניתן להאשים את משחק המחשב ברצח היות ולא כל מי שמשחק בו, לוקה במחלת נפש. אולי באמת לא כולם משוגעים, אבל קראנו כבר על אנשים שלקח להם שנים לצאת מההתמכרות למשחק - ועד שיהיו בדיקות התאמה נפשיות לכל מי שרוכש משחק כזה, עדיף אולי לחלקנו להמשיך לשחק מטקות בים.

גורם המוות: ייעוץ רפואי מקוון

האינטרנט מלא באתרים ופורומים שהנושא המרכזי בהם הוא התמודדות עם מחלות. מרבית האתרים אכן עוזרים ושפע המידע הקיים בהם עוזר במרבית המקרים להבין מה בדיוק קורה לנו בגוף. בחלק מהפורומים משתתפים רופאים אמיתיים ומסייעים בעצות והדרכות לגבי סימפטומים נפוצים. אין ספק כי הידיעה שאתם לא החולים היחידים במחלה הזו ושהרפואה המודרנית מכירה אותה ואת דרכי ההתמודדות עימה מקילה , לפחות ברובד הפסיכולוגי על מרביתנו בעיתות חולי. אבל פיתוח תלות באינטרנט כחלופה לאיבחון אצל רופא אמיתי יכולה להיות מסוכנת מאוד. מספיק להסתכל על הסיפור של הרופאה שהקימה אתר המדריך איך לעשות הפלה בבית וממליצה לעשות שימוש בתרופה שלא נמכרות בציבור - ולהבין עד כמה הסכנה גדולה. אז בפעם הבאה שיש לכם משהו, תלכו קודם כל לרופא שיאבחן מה זה ורק אחר כך תקראו על זה בפורום. ככה לפחות תשלבו את הטוב משני העולמות.

גורם המוות: פייסבוק

אין תמונה
כשאמונה ופייסבוק נפגשים

יש כאלו שעדיין חושבים כי הרשת החברתית הגדולה בעולם היא רעה חולה ויש לאסור את השימוש בה. הדעה הזו רווחת בעיקר בקרב אנשי דת מוסלמים, ומטיף אחד קרא לרשת "הדלת לתאווה". ברור שאם זו דעתם של מובילי דעה, המקרה של האב שהרביץ וירה למוות בבתו שגלשה בפייסבוק, הפך להיות בלתי נמנע. המקרה הזה אירע בריאד שבערב הסעודית לפני כשנתיים וסוקר שם בכל מהדורות החדשות. למרות שזהו כנראה לא המקרה היחיד, הצעירים בערב הסעודית אינם שונים מאחרים בכל העולם וקבוצת הרווקים – רווקות הזו מוכיחה כי את פייסבוק לא כל כך קל לחסום. גם לא באיומים של מוות.

גורם המוות: ערפדים ברשת

ערפדים כנראה אף פעם לא יפסיקו לעורר את דמיונם של בני האדם ולמרות שמעולם לא נמצאה עדות מדעית לקיומם, דור אחרי דור ממשיכים בני נוער לחפש נחמה בחיכם של מוצצי הדם. אבל אגדות, סיפורים, סרטים וסדרות טלוויזיה הם כולם מייצגים פולקלור שיכול בחלק מהמקרים להוביל למוות אמיתי וזה מה שקרה לקרלי ראיין באוסטרליה.

לישון עם ערפדים (צילום: אור גץ, SXC1)
ערפדים ברשת יכולים להיות רוצחים במציאות | צילום: אור גץ, SXC1

הסיפור החל בכך שקרלי העלתה תמונות שלה לאתר העוסק בתחום הערפדולוגיה VampireFreaks. משם הסיפור הפך לקשר רומנטי עם גולש פיקטיבי באתר בשם ברנדון, שבפועל תופעל על ידי אב בן 50 ובנו בן ה-18 שהשתמשו בברנדון כדי לפתות את קרלי. הרומן הזה הוביל למפגש אמיתי בין האב, בנו וקרלי ונגמר בכך שגופתה של קרלי נמצאה בחוף הים.

אז נכון שלא כל מי שחובב תרבות גוטית וערפדים הוא רוצח פוטנציאלי אבל בהחלט כדאי להימנע מאתרים כאלו ואם אתם כבר שם לפחות אל תלכו להיפגש עם חברים מהאתר. מסתבר שהם יכולים להיות פרי דמיונו של רוצח מטורף ובמציאות, באפי לא תהיה שם בשבילכם.

לסיום, כמה כללי אצבע בסיסיים לבטיחות באינטרנט:

* אל תאמינו לכל אחד שאתם משתפים איתו מידע, בין שזה בצ'אט או ברשת חברתית.

* אל תיפגשו עם זרים מוחלטים שפגשתם ברשת. האינטרנט מלא בנוכלים, פדופילים וחולי נפש שישמחו להיפגש אתכם וטוב לאל יצא לכם מכך.

* אם כבר קיבלתם הזמנה כזו, תודיעו להורים, לבן או בת הזוג ולמשטרה - ייתכן ונפלתם לקנוניה ואתם לא היחידים.

* אל תנסו בבית את מה שקראתם באינטרנט. הכלל הזה נכון לגבי סקס, מכוניות, כלי עבודה או כל מוזרות אחרת שנחשפתם אליה ביוטיוב או בכל אתר אחר. תזכרו שחלק מהסרטים הללו עברו עריכה מקצועית והקשר בינם למציאות קלוש ביותר ואם תנסו זאת בעצמכם אתם עלולים להיפגע.

* הכלל האחרון הוא אולי הכי חשוב: אם אתם מרגישים שהתמכרתם לאתר או משחק מסוים, או אתם בקשר עמוק מדי עם גולש מסוים, אל תסתירו זאת ותלכו להתייעץ עם איש מקצוע . פסיכולוג או פסיכיאטר זו לא מילה גסה והם שם כדי לעזור לכם.

>> 10 מערכות יחסים שנהרסו בגלל האינטרנט