כמעט 8 שבועות לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, ובצל התגברות הקושי הרוסי להגיע להכרעה בשדה הקרב, יותר ויותר בכירים בסביבתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מטילים ספק בהחלטה לפתוח במלחמה. רשת בלומברג שוחחה עם עשרה מקורות שונים מתוך הקרמלין, שבחרו להתראיין בעילום שם, והם מציגים תמונה של אופוזיציה הולכת וגדלה מבית לנשיא רוסיה הכול-יכול.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

לפי שעה ניכר כי שיעור המתנגדים בסביבתו הפוליטית הקרובה ביותר של פוטין נותר נמוך, אך בבחינת המצב בימים שלאחר תחילת המלחמה – בהחלט ניתן לזהות מגמה הולכת וגדלה לרעתו של הנשיא. כעת, הביקורת החשאית נגד פוטין פושה גם בדרגי הממשל הגבוהים ביותר במוסקבה, ואומנם לפי שעה אין בכך כדי להעיד על אפשרות לשינוי עמדות בקרמלין או לפגיעה במעמדו של פוטין, אך ניתן להעריך כי ככל שתלך המלחמה ותתארך – כך גם סביר כי עוד ועוד גורמים יחלו לשנות את דעתם בנוגע למערכה הצבאית, שגובה מרוסיה מחירים גבוהים בכמה תחומים.

לפי שעה מסבירים המקורות כי אין כל סיכוי להביא לשינוי בעמדתו של פוטין בנוגע למלחמה או ביחס לכל התנהלות מול המערב. עד כה, הקפיד פוטין להגיב לכל אופוזיציה שהתעוררה בחוגיו הקרובים, עם דיווחים על מאות בכירים בממשל ובכוחות הביטחון שסולקו מתפקידם ונעצרו. התחושה כעת בקרב מקורביו היא כי הוא עדיין לא מוכן לשמוע כל ביקורת על הפגיעה הכלכלית הכבדה ברוסיה מאז תחילת המלחמה, או על המחיר הפוליטי והמדיני שרוסיה בכלל והוא בפרט משלמים על ההחלטות הדרמטיות שלו.

סרגיי שויגו עם הנשיא ולדימיר פוטין (צילום: Reuters)
צילום: Reuters

אחדים מאותם גורמים הביעו חששות דומים לאלה שמושמעים בשבועות האחרונים במערב ובקרב גורמי מודיעין אמריקניים, ולפיהם פוטין עשוי להידרדר למצב שבו הוא בוחר להשתמש בנשק גרעיני בעקבות התפתחות של המלחמה והעימות מול נאט"ו, גם אם שימוש חלקי בלבד לכאורה. לטענתם, ככל שפוטין ירגיש יותר שהוא נכשל בהשגת יעדי המלחמה ועמידה במה שהוא מגדיר כ"משימתו ההיסטורית", כך יש יותר סיכוי שהוא יבחר באמצעי קיצון כמו גרעין.

למען הסר ספק, בשלב זה נראה כי התמיכה בפוטין היא גבוהה בהחלט, עם בכירים בקרמלין ובמערכת הביטחון הרוסית שמשמיעים בפומבי ובשיחות סגורות התבטאויות המתכתבות עם הנרטיב של רוסיה מתחילת המלחמה באופן ברור למדי. אותם גורמים חוזרים ומבהירים שהעימות מול המערב הוא בלתי נמנע מבחינתה של רוסיה, וכי הם מעריכים שהכלכלה הרוסית תבצע את ההתאמות הנדרשות ותחזור לעצמה עד להסרת הסנקציות על רוסיה ובעלות בריתה. הם חוזרים ומבהירים גם כי דווקא לנוכח הסנקציות הכבדות רוסיה מצליחה לפלס לעצמה דרך חדשה ויציבה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: SERGEI GUNEYEV/POOL/AFP via Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: SERGEI GUNEYEV/POOL/AFP via Getty Images

למרות כל הדברים הללו, יותר ויותר גורמים בדרגות בכירות יותר ופחות מתחילים להביע את החשש כי המחויבות של פוטין להמשיך בפלישה לאוקראינה פוגעת ברוסיה וגוזרת עליה שנים ארוכות של בידוד בין-לאומי. בנוסף, הם מעריכים כי הסנקציות מצד המערב יפגעו בכלכלה הרוסית בצורה אנושה וצופים כי לאורך זמן ייגרם נזק חמור לביטחון הלאומי של רוסיה וליכולת ההשפעה הגלובלית שלה. עד כה, כמה אנשי עסקים בכירים העזו לצאת נגד הקמפיין הרוסי באוקראינה והשפעותיו על המדינה, אך רוב האזרחים הרוסים פוחדים מאוד להשמיע את דאגותיהם בפומבי.

רבים מאזרחי רוסיה, כולל בכירים בקרמלין שהתראיינו על כך בעילום שם, הביעו הפתעה גדולה מהמהירות והעוצמה של תגובת המערב להחלטה הרוסית לפלוש לאוקראינה, תוך שהם מטילים סנקציות כבדות על הכלכלה הרוסית ומקפיאים חשבונות בנק בשווי כולל של 640 מיליארד דולרים. לטענתם, עשורים של השקעה ירדו לטמיון בין לילה, ולדבריהם העובדה שהמערב מעניק תמיכה צבאית ולוגיסטית למאמץ הלחימה של אוקראינה מהווה גם היא הפתעה גדולה ולא פחות משובר שוויון במערכה עד כה.

גורמים רבים במוסקבה ניסו להסביר לפוטין מיד עם הטלת הסנקציות את ההשפעה החריפה שלהן, שצפויה להיות הרסנית לכלכלה ולמחוק יותר מ-20 שנה של צמיחה כלכלית ולחסל את רמת החיים הגבוהה יחסית שהתפתחה ברוסיה מאז נפילת ברית המועצות, ובמיוחד מאז שעלה פוטין לשלטון. על פי הדיווחים, פוטין דחה את כל האזהרות, ואמר שאומנם רוסיה תשלם מחיר כבד, אך המערב לא הותיר לו כל ברירה. כידוע, באופן פומבי, מרבה פוטין לומר כי "הבליצקריג הכלכלי" על רוסיה נכשל והכלכלה הרוסית ממשיכה להתפתח.

ההערכה היא כי פוטין ממשיך להיות בטוח שהעם הרוסי תומך בו ונמצא מאחוריו, וכי הרוסים נכונים לשנים ארוכות של הקרבה למען התפיסה של נשיאם בנוגע לתהילה לאומית. תפיסתו זוכה לחיזוק מכך שהרובל התאושש מהצניחות שאפיינו אותו בתחילת המלחמה, אך הם מזכירים כי מהלך זה התאפשר לאחר שורה של צעדים קשים של התערבות בכלכלה הרוסית. לתפיסתו של פוטין, לטענת גורמים שונים, הפגיעה בכלכלה הרוסית עד כה היא מוגבלת למדי – בטח ביחס לההערכות והציפיות שנשמעו עד כה.

נראה כעת שפוטין נחוש להגיע להישגים בשדה הקרב בכל מחיר, גם כזה של המשך הפגיעה בכלכלה הרוסית ומעמדה של מוסקבה. גם לאחר שהבין כי נמנעה ממנו ההצלחה הצבאית של כיבוש מהיר של קייב וחלקים גדולים בעומק אוקראינה, השבוע התברר כי הוא לא מוותר על המערכה במזרח המדינה עם פתיחתו של מה שהוגדר כ"שלב השני במבצע המיוחד", בניסיון אגרסיבי לכיבוש חבל דונבאס. לתפיסתו, כך לטענת הגורמים השונים, ויתור על המערכה הצבאית ויציאה ממנה ללא הישגים וכיבושים של ממש יהפוך אותו לחלש ופגיע אל מול ארה"ב ובעלות בריתה במערב.

בשבועות שחלפו מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, מעגל היועצים הקרוב של הנשיא פוטין רק הלך והצטמצם – ייתכן שבשל גילויי ביקורת ואולי אף פיטורים ומעצרים של בכירים. שני מקורות שונים טעני שרבים מהיועצים שעימם נהג לשוחח פוטין לפני המלחמה כבר לא נמנים על צוות המקורבים לו כעת. על פי דיווחים אלה, ההחלטה הרוסית לפתוח במלחמה באוקראינה התקבלה על ידי פוטין, שר ההגנה סרגיי שויגו, מפקד הצבא ואלרי גרסימוב וניקולאי פטרושב, המזכיר של מועצת הביטחון הרוסית.

מלחמת רוסיה-אוקראינה בוצ'ה (צילום: Felipe Dana, AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה בוצ'ה | צילום: Felipe Dana, AP
מריופול החרבה, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מריופול החרבה, אוקראינה | צילום: רויטרס

המקורות מציינים גם את הבעיה הגדולה שמתמודדת עימה רוסיה בתהליך קבלת ההחלטות במוסקבה, עם יותר ויותר טענות לדיסאינפורמציה בנוגע לנעשה בשדה הקרב – שמוביל פעמים רבות להחלטות שאינן עומדות בקו אחד עם המציאות. הם גם מדגישים את גודל הפער שהיה בין הערכתו המוקדמת של פוטין בנוגע ליכולותיהם של צבא אוקראינה והעם האוקראיני להתמודד עם הפלישה לבין התוצאות בשטח שמראות עד כה יכולת עמידה גבוהה, הגם שהיא כרוכה במחיר עצום.

המידע העולה מהדברים הוא לא פחות מחריג ויוצא דופן, ומעיד על מציאות בעייתית במיוחד עבור פוטין. אם עד כה מרבית הדיווחים בנוגע לנעשה בין כתלי הקרמלין הגיעו רק מהערכות מודיעין מערביות – כעת הם מקבלים חיזוק של ממש מגורמים פנימיים בכירים. קשה להעריך שדברים אלה אפילו קרובים להשפיע על המציאות המלחמתית באוקראינה והפוליטית במוסקבה, אך הם בהחלט מעידים שמצבו של פוטין רחוק מלהיות טוב, למרות הניסיונות הרבים שלו לשדר זאת.