הערים המרכזיות באוקראינה שעומדות בפני ניסיונות הצבא הרוסי לכבוש אותן נפגעות מדי יום מירי ארטילריה. מריופול, עיר הנמל שנמצאת כבר יותר משבועיים תחת מצור רוסי, הפכה לעיי חרבות. על פי הדיווחים, בכל 10 דקות נופלת בעיר פצצה. גם הערים רוביז'נה וחרקוב נמצאות תחת הפגזות מתמשכות ולטענת הרשויות המקומיות מספר האזרחים שנהרגים ממשיך לעלות.

"האויב לא היה מסוגל לבצע 'בליצקריג' (מלחמת בזק) של רוביז'נה, אז הם הורסים את העיירה, מכוונים לבתי חולים, בתי ספר ובנייני מגורים", טוען סרחיי היידאי, מושל מחוז לוהנסק. לדבריו, שירותי החירום והאמבולנסים לרוב לא מצליחים להגיע לפצועים. הוא מספר כי לפני יומיים נהרגו 56 קשישים לאחר שטנק רוסי פתח באש על בית אבות.

מלחמת רוסיה אוקראינה: אזרחים חופרים קבר במריופול (צילום: רויטרס)
חופרים קבר במריופול | צילום: רויטרס

מושל מחוז חרקוב, אולה סינייהוב, מספר כי העיר הופגזה 84 פעמים בלילה אחד וכי רואים עלייה במספר ההתקפות על העיר. חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, שוכנת קרוב לגבול הרוסי ומהווה יעד מרכזי לכוחות הפולשים של פוטין. לדברי סינייהוב, גם שכונות המגורים המרוחקות סופגות אש מצד הכוחות הרוסיים.

העיר שנכבשה 

תושבי חרסון לא מוכנים להתרגל לחיילים הרוסים שמסתובבים ברחובות העיר. הצבא הרוסי נאלץ להשתמש ברימוני הלם ובירי כדי לפזר הפגנות מחאה של התושבים. בתיעודים שעולים לרשתות החברתיות נראים כמאות מפגינים מתאספים ב"כיכר החירות" של חרסון – ונמלטים לאחר שהרוסים פותחים באש לעברם.

חרסון, עיר בת כ-250,000 איש, הייתה המרכז העירוני הגדול הראשון שנפל לידי החיילים הרוסים לאחר שפלשו לאוקראינה לפני כמעט חודש. מאז, קבוצות של תושבים עורכים עצרות מחאה קבועות במרכז העיר, שם הם מפגינים נגד הכיבוש ומביעים תמיכה בממשלה בקייב תוך שהם מניפים דגלי אוקראינה.

על פי הדיווחים, חיילי המשמר הלאומי של רוסיה עצרו יותר מ-400 בני אדם באזור חרסון בגין מחאה נגד הכיבוש. תושבת חרסון כתבה ל"גרדיאן" הבריטי בעילום שם והאשימה את רוסיה בניסיון להקים בעיר "מדינת משטרה". לדבריה, תושבי חרסון התנגדו לניסיונות להכריז על העיר כ"רפובליקה עממית" וטוענת שבעיר מתרחש אסון הומניטרי לאחר שבבתי המרקחת נשארו רק תוספי תזונה.

הצבא הרוסי בחרסון, בתחילת המלחמה (צילום: TASS)
כוחות רוסיים ליד חרסון | צילום: TASS

"עכשיו אנחנו מכירים באופן אישי את הגיבורים שלנו ואת הבוגדים שלנו", היא כתבה על מי שמשתף פעולה עם המשטר הרוסי. "החייל הרוסי הוא כובש פשיסטי, אין כאן רפובליקה עממית של חרסון ולעולם לא תהיה". בהמשך הוסיפה: "אף אחד לא ביטל את עונת החקלאות. אמנם אין מספיק דלק, אבל הטרקטורים יצאו לחרוש את השדות - עם דגלי אוקראינה! בין הטנקים של האויב. העם הזה בלתי מנוצח".

העיר שממתינה למתקפה 

עיר הנמל אודסה שבדרום אוקראינה מסומנת כאחד היעדים הבאים למתקפה הרוסית. בערוצי הטלגרם האוקראינים מתגאים בכך שהם הצליחו להדוף את "אנשי היחידות הימיות הרוסיות שהתכוונו להסתער על העיר אודסה". לדברי דובר המטה של צבא אוקראינה באזור, "הנחתים שהיו אמורים לנחות בחוף אודסה הושמדו ועכשיו הם נרקבים ליד מיקולאייב ומריופול. השרידים [של אותן יחידות] יאכילו את דגי הים השחור. זה יהיה גורלו של כל פולש".

העיר אודסה נערכת לקראת הגעת הכוחות הרוסים (צילום: רויטרס)
העיר אודסה נערכת לקראת הגעת הכוחות הרוסים | צילום: רויטרס

אמש שתי ספינות רוסיות הפציצו את חופי אודסה וגרמו נזק לכמה משקי בית פרטיים ולבניין רב קומות - לא דווח על נפגעים. הכוחות המזוינים של אוקראינה השיבו באש. סוכנות הביון הרוסית טענה אמש שהאוקראינים מניחים מוקשים מסוכנים בים השחור ומאות מהם – נסחפו לעומק הים.

הים השחור הוא עורק מרכזי לייצוא ויבוא מאוקראינה, ואודסה היא הנמל שממנו ואליו המוצרים מגיעים. באוקראינה טוענים שההכרזות של רוסיה נועדו לספק תירוץ לכניסת כוחות. חבר פרלמנט אוקראיני מטעם אודסה, אולקסי הונצ'רנקו, אמר היום ל-BBC: "אנחנו מבינים בבירור שאודסה היא מטרה אסטרטגית של המלחמה הזו, אבל הצבא הרוסי לא יכול לפלוש לשם, הצבא שלנו מחזיק מעמד". חבר הפרלמנט אחר, אמר: "הרוסים מתכננים מבצע יבשתי נגד אודסה, אנחנו רואים את הספינות שלהם מלאות בנחתים. אני חושב שהרעיון הוא לתקוף את אודסה מכמה יעדים".

כלי שיט רוסיים בדרך לאודסה
חופי אודסה ערוכים לפלישה אמפיבית

דקה אחר דקה | מלחמת רוסיה-אוקראינה

17:27: בכיר במחלקת ההגנה האמריקנית אמר ש"ארה"ב לא ראתה שום אינדיקציה קונקרטית לשימוש בנשק כימי או ביולוגי רוסי באוקראינה".

17:21: יו"ר קרן המטבע הבין-לאומית מזהירה מהשלכות המלחמה: "מלחמה באוקראינה פירושה רעב באפריקה".

17:06: הפרלמנט הגרמני קיים דקת דומיה לזכרו של בוריס רומצ'נקו, ניצול השואה בן ה-96 ששרד את מחנות הריכוז של הנאצים, אך נהרג במהלך ההפגזות על העיקר חרקוב. ראשת ממשלת בריטניה התייחס למותו: "טרגדיה מזעזעת. בוריס שרד 4 מחנות ריכוז והקדיש את חייו כדי להבטיח שזוועות הנאציזם לא יחזרו על עצמו".

17:01: סגנית ראש ממשלת אוקראינה טוענת שלפחות 100 אלף אזרחים מנסים להימלט מהעיר מריופול אבל לא יכולים - בגלל היעדר מסדרונות בטוחים מחוץ לעיר הנמל הנצורה.

16:52: מנצ'סטר יונייטד חולקת כבוד לאוהד ותיק ולמייסד מועדון האוהדים שלה בקייב שנהרג באוקראינה.

16:32: שגרירות ארצות הברית בקייב צייצה הודעה של משרד החוץ האוקראיני ולפיה, רוסיה חטפה 2,389 ילדים מהמחוזות דונייצק ולוהנסק.

16:27: פולין דורשת להרחיק את רוסיה מהפורום הבין-לאומי "G-20". 

16:23: אירלנד צפויה לקלוט כ-40 אלף פליטים אוקראינים עד סוף אפריל, אמר סגן ראש הממשלה במדינה.

16:21: דובר משרד החוץ האוקראיני טוען שכ-300 אלף בני אדם בחרסון הכבושה נותרו ללא מזון ואספקה רפואית, לאחר שרוסיה מונעת מהם להתפנות. "אזרחי חרסון עומדים בפני אסון הומניטרי בגלל המצור של הצבא הרוסי. המזון והאספקה הרפואית כמעט אזלו, ובכל זאת רוסיה מסרבת לפתוח מסדרונות הומניטריים כדי לפנות אזרחים".

16:19: נשיא אוקראינה זלנסקי תוקף את המערב: "כמה עוד אנשים צריכים למות כדי שמנהיגי המערב ונאט"ו יאסרו על רוסיה לטוס או יספקו לנו את כלי הטיס שאנו צריכים נואשות?".