רגע של אושר בצל הלחימה: לאחר שרוסיה הודיעה על נסיגתה מהעיר חרסון שבדרום אוקראינה, מאות אזרחים יצאו לחגוג את המאורע הלילה (בין שישי לשבת) בכיכר "העצמאות" המרכזית של קייב בשירים, פתיחת בקבוקי יין ובקריאות "תהילה לאוקראינה". במקביל, באוקראינה מדווחים שהרוסים נערכים לפנות כוחות וגורמים רשמיים של הכיבוש גם באזור נובה קחובקה - בגדה השמאלית, זאת לאחר הנסיגה מהגדה הימנית (המערבית) של הדנייפר.

בתיעודים שהגיעו מהבירה, נראים האזרחים האוקראינים מאופרים בפניהם בצבעי דגל אוקראינה, מלווים בדגלים ושרים - "חרסון היא אוקראינה". אנדריי טראך, אחד החוגגים, שיתף: "חשבתי שהצבא הרוסי יגן על חרסון, ויהיה סוג של מצור כמו במריופול. זהו יום משמעותי מאוד עבורנו. הוא מראה לכל העולם שאוקראינה יכולה - ובהחלט תגן על כל חלק משטחה".

חגיגות בקייב  (צילום: AP)
חגיגות בקייב, הלילה | צילום: AP

חגיגות בקייב (צילום: רויטרס)
עם שירים ובקבוקי יין, חגיגות בקייב, הלילה | צילום: רויטרס

החגיגות החלו מוקדם יותר בחרסון, שם תושבי המקום קיבלו את הכוחות האוקראיניים בשמחה גדולה. בתמונות ובתיעודים שעלו לרשתות החברתיות, נראים תושבי המקום מניפים את דגלי אוקראינה, מחבקים את החיילים ומרימים אותם על הכתפיים. בנוסף, דגל אוקראינה הונף בשעות הצוהריים על בניין הממשל המרכזי בחרסון, אך לא ברור אם מדובר בעבודה של הצבא או בפעולה פרטיזנית מקומית.

חבר המועצה בחרסון, סריי ח'לן, אמר לאחר שחרור העיר כי "דגל אוקראינה מונף בחרסון. מעתה ואילך יופיע דגל אוקראינה על כל הבניינים בעיר. זה כל מה שחלמנו עליו מימי הכיבוש הראשונים".

נשיא אוקראינה זלנסקי נואם באו"ם (צילום: רויטרס)
נשיא אוקראינה זלנסקי, ארכיון | צילום: רויטרס

בעקבות החגיגות, נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי אמר בנאום הלילי שלו לאומה: "היום הוא יום היסטורי. אנחנו מחזירים את חרסון. נכון לעכשיו, כוחות ההגנה שלנו מתקרבים לעיר, ויחידות מיוחדות כבר נמצאות שם. תושבי חרסון חיכו - הם מעולם לא ויתרו על אוקראינה. התקווה תמיד מוצדקת, ואוקראינה תמיד משיגה את שלה".

"גם כשהעיר עדיין לא מטוהרת לגמרי מנוכחות האויב, תושבי חרסון מסירים מהרחובות ומהבניינים את הסמלים הרוסיים וכל זכר לשהותם של הכובשים", הוסיף. "כך היה בכל הערים האחרות ששוחררו על ידי חיילינו, וכך יהיה גם בערים שעדיין מחכות לשובנו".

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, בירך גם הוא בחשבון הטוויטר שלו: "אני מברך על חזרתה של חרסון לידי אוקראינה. זהו צעד קריטי לקראת השבת זכויותיה הריבוניות. צרפת תמשיך לעמוד לצד העם האוקראיני".

צבא אוקראינה במרכז העיר חרסון, לאחר שהבוקר הושלמה
דגל אוקראינה הונף במרכז העיר חרסון

אתמול, פורסם תיעוד של פיצוץ גשר אנטונובסקי בחרסון על ידי הרוסים הנסוגים. במקביל, בניו יורק טיימס דיווחו על חילוקי דעות גדולים בקרב הבכירים בוושינגטון: ראש המטות המשולבים בצבא ארה"ב מארק מילי קורא ללחוץ על קייב לחזור למשא ומתן עם מוסקווה, ואילו בכירים בממשל ביידן טוענים כי "עדיין מוקדם מדי" לעשות זאת.

כמו כן, אתמול הודיעה הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי המתקן הגרעיני בחרקוב ניזוק קשות, אך לא דלף חומר גרעיני. "למרות שרמות הקרינה היו תקינות, היקף הנזק למתקן המחקר הגרעיני הזה הוא דרמטי ומזעזע - אפילו גרוע מהצפוי", אמר ראש סבא"א רפאל גרוסי.

ברויטרס דיווחו כי הנסיגה הרוסית הייתה נחפזת וכאוטית. בכפר בלהודאטנה למשל, ששוחרר לאחרונה אחרי חודשי כיבוש רוסי, 20 ק"מ מצפון לחרסון, חיילים אוקראינים השתלטו על עמדות שנחפרו על ידי הרוסים וגילו מאגר גדול של פצצות מרגמה שננטשו על ידי הרוסים במחסן רעוע. תושבי הכפר סיפרו כשיצאו ממחבואם על חודשים תחת כיבוש של חיילים רוסים שלדבריהם הרגו תושבים ובזזו בתים.

טנקים של צבא רוסיה ברחובות חרסון באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים של צבא רוסיה ברחובות חרסון, ארכיון | צילום: רויטרס

חרסון הייתה עיר הבירה האזורית היחידה שרוסיה הצליחה לכבוש מאז הפלישה, והיא הפכה להיות מוקד מרכזי של התקפות אוקראיניות. מדובר בעיר מרכזית ששולטת על הנתיב היבשתי היחיד לחצי האי קרים שרוסיה סיפחה ב-2014, וכן שולטת על שפך נהר דנייפר שחוצה את אוקראינה. הנסיגה ממנה החלה ביום רביעי השבוע - לאחר שבמטה הרוסי הגיעו למסקנה שלא ניתן עוד להמשיך ולהעביר אספקה לכוחות.