סוחרת בבורסה בפרנקפורט מגיבה למסכי הנתונים (צילום: רויטרס)
מי שמפסיד מיליונים - מרוויח מיליונים? | צילום: רויטרס

הבנקים האמריקניים, המקבלים סיוע ממשלתי מכספי משלמי המיסים, העניקו לצוות המנהלים שלהם לא פחות מ-1.6 מיליארד דולר במשכורת, בונוסים ועוד הטבות בשנה החולפת – כך על פי מומחה מסוכנות הידיעות AP.

המענקים המכובדים ניתנו גם למנהלי בנקים שלא השיגו תוצאות מזהירות – תוצאות שבסופו של דבר הובילו לבקשת חבילות סיוע חירום מהממשל בוושינגטון. חלק מהבנקים תגמלו את המנהלים שלהם על פי אחוזים מההכנסות, אבל עדיין הם לקחו הביתה חבילות תשלום שנספרו במיליונים, הרבה מיליונים.

ההטבות שקיבלו מנהלים, מלבד משכורות מנופחות כמובן, כללו מענקים מיוחדים במזומן, אופציות לקניית מניות, שימוש פרטי בכלי החברה כמו מטוסים פרטיים, נהגים, תשלומים על בתים, חברות במועדוני יוקרה ואף ניהול תיקי השקעות אישיים על ידי מומחים.

"הם צריכים יותר כסף כדי לפתח מוטיבציה"

סך כל הסכום שניתן ל-600 מנהלים היה מכסה את הסכומים שהממשל מעניק כסיוע חירום ל-116 בנקים שהיו קורסים ללא סיוע ממשלתי. חבר הקונגרס בארני פרנק, יו"ר וועדת השירותים הפיננסים של הקונגרס ומבקר וותיק של תגמול המנהלים המוגזם, אמר לסוכנות הידיעות שהכסף שקול לשוחד שהמנהלים קיבלו כדי לבצע עבודה, עליה הם מקבלים הון עתק – כך או כך.

חבר קונגרס דמוקרטי ממסצ'וסטס אמר כי "רובנו עושים כמיטב יכולתנו בעד תשלום ידוע מראש, אומרים לנו שהאנשים שמקבלים את המשכורות הגבוהות ביותר במשרות ההנהלה הבכירות ביותר שונים מאיתנו – הם צריכים יותר כסף כדי לפתח מוטיבציה".

המשכורת קוצצה "רק" ל-600 אלף דולר

לויד בלנקפיין, נשיא גולדמן וזאקס, הביא הביתה בשנה שעברה 54 מיליון דולר, בעוד שחמשת המנהלים הבכירים של החברה השתכרו יחדיו 242 מיליון דולר בשנה. השנה גולדמן לא יעניק למנהלים שלו הטבות מחוץ לגבולות החוזה –כל אחד מהמסכנים ירוויח השנה "רק" 600 אלף דולר, הבסיס של החברה בניו יורק קיבל סיוע חירום מהממשלה על סך 10 מיליארד דולר מכספי משלמי המיסים.

גם אחרי שהבנקים קיצצו את ההטבות , מנהלים ממשיכים לקבל סכומים של שבע או אפילו שמונה ספרות – סכומים שרוב העובדים, גם אלו בארצות הברית, יכולים רק לחלום עליהם. המחקר שבוצע על ידי סוכנות הידיעות מציג עוד עשרות מקרים מעוררי פליאה על סכומי העתק שמנהלי המוסדות הפיננסים והבנקים קיבלו. התחקיר מעלה שאלות קשות בנוגע לתכניות הסיוע הממשלתיות הבעייתיות. בתחילה החוק קבע שהממשל יקנה משכנתאות בעייתיות ונכסים שאיבדו מערכם כדי להציל את השוק, אבל בחודש שעבר הנשיא בוש שינה את החוק ואמר שהכספים שנלקחו ממשלמי המיסים יוזרמו היישר לקופות הבנקים המתמוטטים. בממשל בוש אומרים כי זו הדרך היחידה לבלום את קריסת הכלכלה.

החוק מטיל מגבלות מסוימות על חלק מההטבות שהמנהלים קיבלו, אבל לא נכללו בו הגבלות לגובה משכורות או הבונוסים, אלא אם כן המשכורות האלו יגרמו לקריסתם של המוסדות הפיננסים . התחקיר שמתפרסם היום כולל עוד מאות מנהלי בנקים שבזבזו מיליונים על מטוסים, שירותים ואפילו על יועצים פיננסים לחשבונותיהם הפרטיים.

חבר הקונגרס וועדת הבית לשרותים פיננסים אמר כי צריך לתגמל את הבנקים שהתנהגו באחריות וחילקו את עוגת ההכנסות למערכת כולה. שרמן מעדיף שמנהלי הבנקים יגיעו בעצמם לוושינגטון, לקונגרס, ממש כמו שיצרני המכוניות עושים בימים אלו כדי לבקש את הסיוע הממשלתי, ולהסביר לוועדת הבית מה בדיוק הם עומדים לעשות עם כספי משלמי המיסים.