המתנה מורטת עצבים: בחדר המצב של משרד החוץ בירושלים, ממשיכים גם הבוקר במאמצים לאתר את 20 הישראלים, מנותקי הקשר, ששהו באזור האסון בצ'ילה. בשל קריסת מערכות התקשורת במדינה, אמרו כבר אתמול במשרד החוץ כי קשה מאוד לתקשר עם גורמים בצ'ילה.

"עדיין לא נוצר קשר עם אותם ישראלים, אבל שגרירות ישראל בצ'ילה בדקה את כל רשימות ההרוגים והפצועים שנרשמו בסוכנויות הסיוע במדינה, ואף ישראלי לא מופיע בהן", אמר הבוקר יגאל פלמור, דובר במשרד החוץ, בשיחה עם חדשות 2. "בשלב זה לא ניתן לעקוב אחר ישראלים או אנשים אחרים שנמצאים באזור האסון, משום שקרסו שם כל אמצעי התקשורת".

לדבריו, במשרד החוץ ממשיכים להמתין להתחדשות הפעילות התקשורתית במדינה. "אנו עוקבים אחר המצב באמצעות מיילים וטוויטר כדי לקבל כל סוג מידע מצ'ילה", הוסיף פלמור. "ממשלת צ'ילה שולטת במצב, וגם הנשיאה אמרה זאת".

יממה לאחר האסון הכבד, מתחילים במדינה לאמוד את הנזקים. על פי תמונת המצב שמצטיירת הבוקר, רעידת האדמה גבתה את חייהם של לפחות 300 בני אדם. מוקדם יותר העריכו גורמי ממשל בצ'ילה כי מספר ההרוגים יהיה נמוך, בשל חוזק הבניינים באזור, זאת בעקבות הבנייה המיוחדת של המבנים ברחבי המדינה, שנועדה להגן מפני רעידות אדמה.

התרעת הצונאמי הוסרה

נשיאת צ'ילה היוצאת, מישל בשלט, אמרה כי רעש האדמה העז השפיע על חייהם של למעלה משני מיליון בני אדם במדינה. ההערכה היא כי ייקחו ימים נוספים עד שמלאכת השיקום הראשונית תסתיים. עם זאת הנשיאה ציינה שמדובר בתופעת טבע שניתן להתמודד עמה. רעידת האדמה שהיכתה את צ'ילה הייתה בעוצמה של 8.8 בסולם ריכטר, חזקה פי מאה מהרעידה שהיכתה בהאיטי, אשר גרמה למותם של מאות אלפי בני אדם.

שדות התעופה בבירת צ'ילה סנטיאגו מושבתים, ויישארו כך ככל הנראה גם בשעות הקרובות. מצב חירום הוכרז ברחבי המדינה, ובתי חולים רבים ובניינים רבי קומות קרסו לחלוטין. הסוכנות המטארולוגית ביפן הוציאה התרעת צונאמי רשמית. למעלה מעשרת אלפים מתושבי אזור החוף הצפוני נקראו להתפנות מבתיהם. מומחי הארגון העריכו כי הגלים יגיעו לגובה של שלושה מטרים ויותר.

הרשויות בהוואי הסירו באופן רשמי את התרעת הצונאמי שהוצאה בעקבות הרעש - לא דווח על נפגעים או על נזק. גלי צונאמי החלו לפגוע הלילה גם בחופים המזרחיים של אוסטרליה. במרכז ההתראות הלאומי מפני צונאמי אמרו שאין חשש להצפות חמורות. גלים ראשונים של צונאמי החלו להכות גם בחופי ניו זילנד - מאות מתושבי החוף המזרחי של המדינה פונו.

העולם נערך כבר לסייע

שעות לאחר האסון הכבד, הודיע נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי יעשה כל שנדרש על מנת לסייע לצ'ילה להתמודד עם נזקי רעידת האדמה. "ארצות הברית ניצבת לצדה של צ'ילה ומוכנה לסייע בחילוץ, בהצלה ובמאמצי השיקום של המדינה", אמר אובמה. מוקדם יותר הודיע הבית הלבן כי ארצות הברית תעניק סיוע מיידי לצ'ילה.

רעדית אדמה בצ'ילה (צילום: AP)
נמשכים מאמצי החילוץ בערים | צילום: AP

גם בישראל הודיעו הערב כי כל בקשה של צ'ילה תיענה בסיוע מיידי. ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה את משרד החוץ להעניק מסיוע מכל סוג שהוא למדינה בדרום אמריקה, ובהודעה מיוחדת שפרסמה לשכתו של נתניהו נאמר: "ראש הממשלה הביע את הזדהותו של העם ישראל עם העם בצ'ילה".

האסון בצ'ילה - סיקור מיוחד:

רעידת אדמה בעוצמה 8.8 בסולם ריכטר בצ'ילה

עדויות מרעידת האדמה: "המלון רעד והכל התחיל ליפול"

מצלמות האבטחה תיעדו את הרגע בו רעדה האדמה בצ'ילה