הוא דווקא ייכנס. אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)
מחמוד אחמדינג'אד | צילום: רויטרס

קרב שליטה במפרץ הפרסי: מפקד הצבא האירני מזהיר את ארצות הברית מפני השבת נושאת המטוסים האמריקנית לאזור המפרץ. לדבריו, נושאת הטוסים שעזבה את אזור המפרץ הפרסי במהלך התרגיל הימי האירני לא צריכה לשוב למי המפרץ, כך מפרסמת סוכנות הידיעות האירנית "IRNA".

"אירן לא תחזור על האזהרה הזו. ספינת האויב הועברה לים עומאן בגלל התרגיל שלנו, ואני ממליץ ומדגיש למפקדי נושאת המטוסים לא לחזור למפרץ הפרסי", אמר עטאללה סאלהי, מפקד הצבא האירני. סלאהי לא הסתפק באיומים והזהיר כי מדינתו "תנקוט בצעדים" אם ארצות הברית תחליט בכל זאת לשלוח כוחות למפרץ.

גם מפקד הצי האירני חבביבולה סייארי שיגר אזהרות בצהריים לארצות הברית - וכן למדינות נוספות, ש"מתכוונות", לטענתו, "להחזיק כוחות בשטח המפרץ". מפקד הצי אמר שאין צורך בנוכחות של כוחות זרים שישמרו על הביטחון במי המפרץ הפרסי. "אנו יכולים להבטיח את הביטחון במפרץ הפרסי. אין צורך בנוכחות של צבאות זרים, אירן פועלת על סמך החוק הבינלאומי וכוחות זרים לא יכולים לפעול במים הטריטוריאליים של אירן", אמר.

במוסקבה טוענים הבוקר שההכרזה האירנית על הצלחת הניסוי בטילים ארוכי טווח תמוהה, מאחר שלדברי הרוסים, לאירן אין טילים ארוכי טווח ברשותה. סוכנות הידיעות הצרפתית מדווחת כי הדברים נאמרו בתגובה הראשונה של מוסקבה לתרגיל הימי הנרחב שעורכת אירן בקרבת מצרי הורמוז.

מה עומד מאחורי מפגן הכוח האירני?

בדרכן לישראל. ספינת מלחמה אמריקנית (צילום: רויטרס)
נושאת המטוסים האמריקנית בים עומאן | צילום: רויטרס

"לאירן אין את הטכנולוגיה לייצר טילים ארוכי-טווח בין-יבשתיים או טילי טווח-בינוני", אמר ואדים קובאל דובר משרד ההגנה הרוסי. "הם גם לא יקבלו טילים מסוג זה בקרוב", הוסיף. שניים מהטילים שנוסו אתמול הם בעלי טווח של 200 קילומטרים, הנחשב ככלל כנשק לטווח קצר. אולם, דובר מטעם הצי האירני התעקש להגדיר אחד מהטילים כ"טיל ארוך-טווח". הטיל השלישי שנוסה, טיל נגד ספינות המכונה "נאסר", הוא בעל טווח של 35 קילומטרים בלבד.

בסוף חודש דצמבר מפקד הצי האירני חביבוללה סאיירי שלח איום מרומז דומה לעבר המערב מפני עוצמתה של אירן ויכולותיה לסגור את מצרי הורמוז שמשמשים מעבר עיקרי לסחורות ולדלק. "סגירת מיצרי הורמוז היא קלה ביותר עבור הצבא האירני. או כמו שאומרים באירן, יהיה הדבר קל יותר משתיית כוס מים", אמר.

בתגובה אמר דובר מטעם הצי החמישי של ארצות הברית, הממוקם בבחריין, כי "הזרימה החופשית של סחורות ושירותים דרך מצרי הורמוז חיונית לשגשוג האזורי והגלובלי". דובר הצי האמריקני הוסיף איום משלו ואמר: "כל מי שמאיים לשבש את המעבר במצרים בינלאומיים הוא בבירור מחוץ לקהילת המדינות. לא נסבול כל שיבוש".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק