אסד ממשיך לאיים (צילום: אי.פי, רויטרס)
מתקרבים להכרעה. אובמה ואסד | צילום: אי.פי, רויטרס

התקיפה הכימית בה נהרגו על פי דיווחים יותר מאלף בני אדם בסוריה כמעט ולא גרעה ממאגר הנשק הכימי של משטר אסד - כך טענה הערב (ו') שגרירת ארה"ב באו"ם סמנתה פאוור. השגרירה התכוונה לתקיפה הקטלנית ב-21 באוגוסט שהביאה לכוונות האמריקניות לתקוף במדינה, לאחר שדווח כי יותר מ-1,400 בני אדם נהרגו מנשק כימי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדברים נאמרים על רקע הפגישה הצוננת מוקדם יותר היום בוועידת ה-G20 ברוסיה, בין הנשיא ולדימיר פוטין לנשיא ארה"ב ברק אובמה - מפגש שלא הוליד דבר, מלבד החרפת העמדות הנגדיות של שני הצדדים. פאוור ציינה כי אסד "בקושי נגע בכמויות העצומות של הנשק הכימי שבהן הוא מחזיק" - והצהירה כי החלופות לפעולה צבאית בסוריה "מוצו לחלוטין".

באשר ליחסים בין רוסיה לסוריה, היא אמרה כי יהיה נאיבי לחשוב שמוסקווה מתקרבת לשינוי עמדה כלשהו, על רקע הדברים הברורים של פוטין שלפיהם הוא יתמוך באסד אם תצא לפועל מתקפה נגדו. "אסד בוודאי יודע שרוסיה תתמוך בו אם ישתמש בנשק כימי", הבהירה.

פצועים כתוצאה משימוש בנשק כימי. ארכיון (צילום: רויטרס)
נפגעים מנשק כימי בסוריה | צילום: רויטרס

בדרך להכרעה: הצעת התקיפה הוצגה לסנאט

אובמה אמר בצהריים בוועידת 20 הכלכלות הגדולות בעולם כי רוב מנהיגי העולם מסכימים על כך שנשיא סוריה אסד הוא האחראי למתקפה הכימית בדמשק. הוא הודיע כי ימסור הצהרה בנושא ביום שלישי הקרוב, וסירב לומר מה יקרה אם הקונגרס לא יאשר תקיפה בסוריה. הוא גם הודה כי שכנוע המחוקקים האמריקנים יהיה קשה.

במקביל, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט האמריקני הארי ריד, הציג הערב את ההצעה להעניק לנשיא אובמה את הסמכות להורות על פעולה צבאית בסוריה, זאת לקראת ההצבעה הצפויה שתתקיים ביום רביעי, בתום הפגרה.

אובמה ופוטין. ארכיון (צילום: רויטרס)
פוטין ואובמה, היום | צילום: רויטרס

למעט ההצעה, נראה שאובמה יצטרך להתמודד גם עם דעת הקהל האמריקנית, שלעת עתה מתבצרת בעמדתה נגד תקיפה אמריקנית. מסקר מכון "גאלופ" שפורסם היום עולה כי 51% מהאמריקנים מתנגדים לתקיפה בסוריה, בעוד רק 36% מהציבור תומכים בתקיפה, נתון נמוך מאוד ביחד להשוואות לסקרים שנעשו בעבר על תקיפות של הצבא האמריקני במדינות זרות.

נציגות זוטרה: השגרירה פאואל (צילום: רויטרס)
שגרירת ארה"ב באו"ם. פאוור | צילום: רויטרס

מנגד, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודה כי ארצו מספקת נשק לסוריה. "אנחנו גם משתפים פעולה כלכלית", אמר פוטין, שציין כי רוסיה שואפת להגדיל את הסיוע ההומניטרי לסוריה. הוא אף עמד על כך שהמורדים הם אלה שהשתמשו בנשק כימי במדינה - ולא הצבא.

על רקע ההכנות, ארה"ב בצעד דרמטי הורתה לאזרחיה להתפנות היום מלבנון, מחשש למתקפת טרור - אולי מצד חיזבאללה. גם אנשי הסגל הדיפלומטי נקראו לעזוב מאילוצים ביטחוניים.

המתקפה בסוריה מתעכבת - הסיקור המלא:

ההכנות לתקיפה: ארה"ב מפנה את אזרחיה מלבנון

"המתקפה על סוריה - גדולה מהצפוי"

רוסיה תעביר לסוריה נחתת עם "מטען מיוחד"

"אירן תנקום בארה"ב אם תתקוף"