מוהלים הופכים למועלים - על גבם של חלשים (צילום: רויטרס)
"מתקפה בלתי נסבלת על המסורת" | צילום: רויטרס

לאחר שבמהלך השבוע קבעה האסיפה הפרלמנטרית של האיחוד האירופי כי מילת תינוקות מהווה הפרה של זכויות האדם, במשרד החוץ פרסמו הודעת גינוי הקוראת מיידית לביטול הקביעה. "ברית המילה היא מסורת ארוכת שנים, בטלו מיידית את ההחלטה", נכתב בהודעה שהפיץ משרד החוץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעה שהפיץ המשרד נכתב כי "ברית המילה לבנים היא מסורת דתית עתיקת יומין של שתי דתות חשובות, היהדות והאיסלם, והיא נפוצה אף בקרב חוגים נוצריים". משרד החוץ אף מתח ביקורת על ההשוואה שביצעו באיחוד האירופי בין הטקס המסורתי לבין מנהג "מילת נשים" הנהוג באזורים שונים בעולם. "כל השוואה של מסורת זו למנהג הפסול והברברי הקרוי 'מילת נשים' הוא בגדר בורות מזעזעת, במקרה הטוב, או השמצה ושנאה דתית במקרה הרע".

במשרד החוץ אף התייחסו לטענות חברי המועצה הנוגעות לפגיעה בבריאותם של התינוקת בעת טקס המילה. "הטענות כאילו ברית מילה מזיקה לבריאותם של ילדים או פוגעת בגופם הן טענות שווא, שאינן מבוססות על שום קריטריון מדעי". בהמשך צורף אזכור של מזכרים רפואיים המוכחים את יעילותה של המילה לבריאות התינוק.

בסיכום ההודעה, תקפו אנשי משרד החוץ את ההחלטה בטענה כי היא מהווה מתקפה "בלתי נסבלת" על המסורת הדתית שעומדת בתשתיתה של תרבות אירופה, והן על הרפואה המודרנית וממצאיה. "החלטה זו מטילה כתם מוסרי כבד על המועצה כולה, היא מביאה לליבוי רוחות השנאה והגזענות באירופה, ואנו קוראים למועצה לפעול לביטולה ללא דיחוי", נכתב.

"פגיעה בשלמות גופם של הילדים"

בהחלטת האסיפה הפרלמטרית של האיחוד האירופי כי נטען כי מילת תינוקות ומילת נשים הנם בגדר  "פגיעה בשלמות גופם של ילדים" המהווה הפרה של זכויות אדם.

ההחלטה קוראת למדינות החברות בארגון ליזום דיון ציבורי "הכולל דיאלוג תרבותי ודתי במטרה להגיע להסכמה רחבה שתביא להגנה על ילדים מפני הפרה של שלמות גופם". הוועדה קבעה כי יש לאמץ הוראות חוק נקודתיות כדי להבטיח שמנהגים אלו לא יתבצעו לפני שהילד יגיע לגיל שבו יוכל להחליט בעצמו.

הוועדה שהתכנסה אמש בשטרסבוג, צרפת, התבססה בהחלטתה על דו"ח מיוחד של הוועדה לעניינים חברתיים ובריאותיים של הארגון. ההחלטה עברה ברוב של 78 תומכים מול 13 מתנגדים ו-15 נמנעים. בארגונים יהודיים ברחבי אירופה הביעו אמש חשש כי מדובר בצעד ראשון לפני גל של חקיקה שיוביל להגבלת הטקס.

"למרות שההחלטה אינה מחייבת ולא מהווה סכנה להמשך ביצוע הטקס היהודי, אנחנו מוטרדים מכך שהמועצה מוכנה לדחות את כל הנקודות שהעלנו במהלך הדיון בנוגע לחופש הדת שבעניין", אמר בכיר בקהילה היהודית בבריטניה לתקשורת בארצו.