בזמן משאל העם שנערך היום (א') בקרים, ובו תושבי חצי האי צפויים להביע את שאיפתם להצטרף לרוסיה, מוסקבה ממשיכה לחזק את אחיזתה בחצי האי קרים. לטענת שר ההגנה האוקראיני 22,000 חיילים בשירות רוסיה - כבר הוצבו במקום. בתוך כך, שר ההגנה האוקראיני הגיע להסכמה עם מוסקבה לנצור את האש בחצי האי קרים עד ה-21 במרץ.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השר איגור טניוק אמר לסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפאקס, כי על פי ההסכמים בין רוסיה לאוקראינה, אסור למוסקבה להעמיד בחצי האי יותר מ-12,500 חיילים. לדבריו, הצבת חיילים נוספים היא בגדר הפרה של ההסכמים.

 "למרבה הצער בתקופה מאוד קצרה, מספר החיילים גדל ל-22,000, וזו הוכחה שרוסיה מזרימה כוחות באופן לא חוקי לקרים", הדגיש. ביום שישי האחרון, רק לפני שלושה ימים, נספרו 18,400 חיילים, הנאמנים למוסקבה, בשטח חצי האי.

"אנו רואים עליה במספר החיילים הרוסים בקרים", הוסיף השר האוקראיני, "לכן הכוחות האוקראינים החמושים נוקטים בפעולות המתבקשות לאורכו של הגבול הדרומי".

המנהיגים הפרו-רוסים בחצי האי עורכים משאל עם, שנפתח בשעות הבוקר,  ובו ככל הנראה, יוסכם על העברת השליטה בקרים מאוקראינה לידי מוסקבה, - זאת למרות האיומים בסנקציות מהמערב.

פוטין והגנרלים (צילום: רויטרס, חדשות)
פוטין מתכוון לחצי האי קרים | צילום: רויטרס, חדשות
מתיחות בשל סיפוח קרים. ארכיון (צילום: רויטרס)
משאל עם באווירה לא פשוטה | צילום: רויטרס

"נקודת פתיחה בעיצוב עתיד האזור"

על רקע המתיחות בין רוסיה והמערב קנצלרית גרמניה שוחחה עם הנשיא הרוסי. על פי הדיווח המנהיגים הסכימו על פיקוח של כוח OSCE (ארגון בטחון אירופי) באוקראינה שימנע התפתחויות אלימות. הבוקר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שוחח עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בטלפון. בשיחה טען לברוב, כי משאל העם לגיטימי לפי החוק הבינלאומי. עוד הוסיף שר החוץ הרוסי כי מדובר ב"נקודת פתיחה בעיצוב עתיד האזור".

רוסיה הטילה אתמול וטו על הצעת ההחלטה של מועצת הביטחון, לפיה משאל העם יהיה בלתי תקף ולא תהיה הכרה של המדינות בתוצאותיו. בקייב, מנהיגי אוקראינה החדשים מאשימים את "סוכני הקרמלין" בהצתת אלימות באזור, בו דוברי רוסית רבים, וקוראים לאזרחים לא להגיב לפרובוקציות, שבקייב חוששים כי מוסקבה תשתמש בהן, כדי להצדיק פלישות נוספות והשתלטות על חצי האי.הנשיא הרוסי וולאדימיר פוטין הודיע היום שהוא מודאג מהדרדרות המתח באזור וטוען שקבוצות קיצוניות בדרום מזרח אוקראינה אחראיות למתיחות.  

ההצבעה היום בקרים, שבקייב ובמערב רואים כלא חוקית, עוררה את המשבר החריף ביותר בין המזרח למערב מאז המלחמה הקרה, ומסמנת שיא חדש בהפיכה באוקראינה, שתחילתה בהחלטתו של הנשיא שהודח, ויקטור ינוקוביץ', שלא לחתום על הסכם סחר עם האיחוד האירופי. ברשתות כמו CNN וBBC שולחים היום כתבים וצוותים רחבים למקרה שהמאבק בחצי האי יהפוך מסכסוך מדיני דיפלומטי, לסכסוך אלים.