אחוזים מנשות אריתראה עדיין עוברות את טקס ה"מילה הנשית". אנשי האו"ם, שמנסים לשים קץ לטקס, נתקלים בתרבות לא מתפשרת. על פי דוח האו"ם שהתפרסם הלילה תחת הכותרת "להגיע לקרקע בטוחה - תרבות, ג'נדר וזכויות אדם", מיליון נערות וילדות ננטשות מדי שנה. בהודו ובבוליביה ממשיכות הנשים ללדת בביתן למרות אחוזי התמותה הגבוהים. חקיקה יש, אבל התרבות חזקה יותר.

דוח האו"ם על מצב האוכלוסייה ברחבי העולם טוען שתרבות מקומית - על כל פניה, היא מרכיב חשוב בתכניות הפיתוח. למרות החוקים, חוסר השוויון בין גברים לנשים עדיין נפוץ מאוד ובעל שורשים עמוקים - לא במערכת החקיקה, אלא בתרבויות. בכל יום הנשים בעולם המתפתח לוקחות החלטות מנוגדות לחלוטין לרווחתן ולזכויות שלהן, אבל הן פועלות על פי חוקי התרבות הבלתי כתובים באזורם.

ת'וראיה אובייד מהאו"ם אומרת עם פרסום הדוח כי "קידום זכויות האדם דורש ידע והבנה תרבותית, ידע שימנע את ביטול זכויות נשים וילדות סביב העולם".

לידה טבעית וקטלנית

בבוליביה לבדה, יותר מ-60% מהנשים ממשיכות ללדת בבתיהן למרות שיש בתי חולים שיכולים לקלוט אותן. לכן - אחת מ-47 נשים בבוליביה מתה בזמן הלידה. בצידו השני של העולם - באריתראה ובמדינות אחרות באפריקה - ארגוני נשים מערביות עושות כמיטב יכולתן בניסיון למנוע מילת נשים ונישואי כפייה בגיל צעיר.

ליילה מאריתראה בת 22 היא אם לשתי בנות. היא מאמינה שחיתוך איבריהן של בנותיה יועילו לבנות. בתה השנייה עומדת לחגוג יום הולדת ראשון ועל פי המסורת זה היום שבו יכרת חלק מאיבר המין של הילדה. "אני עדיין לא יודעת מה אעשה", היא משתפת. "המילה היא חלק מהתרבות שלנו, אבל לאחרונה הזהירו אותנו שהמילה היא בניגוד לחוק".

שרת הבריאות של המדינה, ברנאהן האיטה, מציעה כיוון לפתרון. "אני לא חושבת שיש בעיה לשנות את הגברים", היא אומרת. "אלה הנשים איתן אנו צריכים לעבוד, וזה מאוד קשה".

ילדות רבות באריתראה מקבלות על עצמן את עול הנישואים בכפייה, למרות שיש חוק האוסר על נישואים לפני גיל 18. משפחות רבות שולחות את הבנות להקים משפחה כבר בגיל 13 או 14.

"ברגע שנתחיל לעבוד על התפיסה התרבותית הבעייתית, נוכל להתגבר על הבעיות", אומרים באו"ם. "דרך החוקים לבדם - לא נצליח לשפר את המצב".