עד לרגע שבו נפתחה הדלת במעונו שבוותיקן לא ניתן היה להעלות על הדעת שהרגע הזה אמיתי. האפיפיור פרנציסקוס יצא מחדרו - ונפגש עם צוות חדשות 2 - מול המצלמות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסע שבו התקיימה הפגישה הנדירה עם האפיפיור מבעד לכתלי הוותיקן, הצטרפנו לרב הארגנטיני אברהם ארמנדו סקורקה. באחת הפעמים, ניגש אלינו סקורקה ואמר לנו: "תרצו להתלוות אליי לבקר את האפיפיור בוותיקן?". מאותו רגע - מה שנראה דמיוני הפך למציאות - ולמפגש ממשי עם אדם נדיר וחבר אמיתי של ישראל. "בהתחשב בכל מה שראיתי ממנו עד היום, דומני שזהו החבר הכי גדול של ישראל בוותיקן עד היום", אמר לנו סקורקה.

מעולם לא היה דבר כזה שאפיפיור מדבר למצלמות - וביחד עם רב לצדו. עד שנפתחה דלתו של מעון האפיפיור היה קשה להאמין שזה הולך לקרות. האיש שנגלה לעינינו ושנראה כה פשוט וצנוע הוא האב הרוחני של כמעט שליש מהאנושות.

"דלתי תמיד פתוחה"

יחס חם ליהודים (צילום: חדשות 2)
יחס חם ליהודים | צילום: חדשות 2
החברות בין הרב סקורקה לאפיפיור עלולה להישמע כמו התחלה של בדיחה. מה בעצם מחבר ביניהם? בתקופת ימי הדיקטטורה הצבאית בארגנטינה בשנות ה-70 וה-80 חורחה מריו ברגוליו היה כומר מוערך שעמד בראש אחד המסדרים בארגנטינה. הרב סקורקה היה פעיל זכויות אדם ושנים יחד ניהלו מאבק נגד החונטה - הממשל הצבאי.

השניים שמעו זה על זה, אבל ההזדמנות להיפגש הגיעה רק בתחילת שנות ה-90 כשברגוליו היה ארכיבישוף - ראש הכנסייה הארגנטינית, וסקורקה הנהיג את הרבנות הקונסרבטיבית בבואנוס איירס.

בפגישה הראשונה ביניהם, האפיפיור דווקא בחר לדבר על כדורגל ולא על נושאים ברומו של עולם. "כבר אז כשדיברנו, הבנתי שמאחורי הדיבורים על כדורגל היה מסר: פרנציסקוס בעצם אמר לי 'אינני אוהב לשמור על פרוטוקולים, תבין שהדלת שלי פתוחה'", אמר סקורקה. אז הוא ומי שלימים מונה לאב הקדוש, התחילו להתקרב זה לזה.

"התפללתי לצדכם"

חתם בספר שהוקדש לנשיא פרס (צילום: חדשות 2)
חתם בספר שהוקדש לנשיא פרס | צילום: חדשות 2

הרב המקומי הארגנטיני אברהם ארמנדו סקורקה והארכיבישוף של בואנוס איירס היו נפגשים בכל שבוע. במשך שנים רבות הם דנו בשאלות שקשורות ליהדות, נצרות, שואה ואקטואליה עולמית - כתבו ספר ביחד ואף הקליטו 30 תוכניות טלוויזיה.

ברגוליו היה בין הראשונים שהגיעו לזירת הפיגועים הגדולים בשגרירות ישראל ובמרכז הקהילה היהודית בבואנוס איירס שאירעו בתחילת שנות התשעים בהם נהרגו 114 בני אדם. "הוא אמר לי - וחזר ואמר תאמין לי, התפללתי לצדכם. חשתי את התפילות", נזכר סקורקה בהתרגשות. הידידות ביניהם התהדקה וכשהאפיפיור היה צריך לבחור מי יכתוב את מילות ההקדמה לביוגרפיה שלו - הוא לא התלבט לרגע. "שאלתי אותו למה בחרת בי? אז הוא אמר - 'כך יצא מלבי'".

פאפא צ'ה גווארה: האפיפיור המהפכן

בשלושת החודשים שלו בתפקיד כבר שבר האפיפיור החדש לא מעט מוסכמות - החל בשם פרנציסקוס, על שם הקדוש שסייע לנזקקים - וכלה במיסה מיוחדת במינה שהקדיש דווקא לרוכבי הארלי דייוידסון. בארצו כבר מכנים אותו פאפא צ'ה גווארה - האפיפיור המהפכן. הוא ראש הכנסייה הראשון שמסרב להתבודד ואוכל בחדר אוכל עם כל הכמורה.

כשצוותי הצילום הוכנסו לחדר, הרבה גבות הורמו - והכמרים תהו מה בדיוק קורה. הם לא האמינו שצוות צילום יתעד את חדר האוכל של הוותיקן. יש כאלה שמאשימים אותו בפופוליזם, אחרים אומרים שהחזיר את האנשים לכנסיות בדרך לא יומרנית ובגובה העיניים - ושהוא מביא את הוותיקן לעידן חדש - בניגוד לקודמו האפרורי.

ליהודים הוא מתייחס בכבוד ובחברות עמוקה ואף מגדיר את השואה במונחים יהודיים גרידא. "הוא אומר שהיו המון שחיטות בהיסטוריה האנושית - אבל טבח שכזה הוא אחד במינו", אמר סקורקה. "הוא אף קורא לפתיחת ארכיוני הכנסייה מתקופת השואה ולחיפוש אחר האמת. הוא טוען שצריכים להתמודד עם האמת גם אם יתגלו פשעים של הכנסייה מהתקופה ההיא". בתחילת השנה הבאה, ייתכן שהאדם יוצא הדופן הזה אף יבקר בישראל.