נמצא השותף: נשיא אירן רוחאני, ארכיון (צילום: רויטרס)
לא מוותר על הגרעין. רוחאני, ארכיון | צילום: רויטרס

רגע לפני הופעתו בוועידת האו"ם, ואולי לפני פגישה היסטורית עם נשיא ארה"ב, נשיא אירן רוחאני מבהיר כי ארצו לא תוותר על הגרעין. "על העולם להכיר בזכותה של אירן להעשיר אורניום", אמר רוחאני, לפי דיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, והבטיח: "נעשה זאת במסגרת החוקים הבינלאומיים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אם ממשלות המערב יקבלו את הזכויות האלה, העם האירני הם אנשים רציונליים, רודפי שלום וידידותיים", אמר רוחאני במצעד צבאי שנתי של הצבא האירני. "אנחנו עומדים מוכנים לשתף פעולה ויחד נוכל ליישב את כל בעיות האזור ואפילו את או העולמיות". עוד טען כי העם האירני "רוצה התפתחות ולא מחפש לייצר נשק גרעיני".

במקביל, משמרות המהפכה באירן הזהירו את הדיפלומטים בארצם מפני השיחות הצפויות עם ארה"ב. "ניסיון העבר מחייב את המנגנון הדיפלומטי של ארצנו להיות זהיר, ולפקח בספקנות על התנהגום של אלו שמעדיפים מגעים", נאמר בהצהרה מטעם משמרות המהפכה.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
"ממשיכים בהעשרה". מתקן גרעין, ארכיון | צילום: רויטרס, שי פרנקו

ארה"ב: מוכנים לנהל מו"מ עם אירן

בסוף השבוע הודיע הבית הלבן כי ארצות הברית צפויה לנהל משא ומתן עם אירן אודות תכנית הגרעין שלה. "ננהל שיחות עם אירן על בסיס כבוד הדדי, כל זמן שאירן מוכנה להוכיח שהגרעין שברשותה משמש למטרות אזרחיות", אמר סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. "היו לנו מספר התקשרויות עם האירנים ונמשיך ולקיים שיחות בין המדינות, שבמהלכן תהיה לאירנים הזדמנות להדגים באמצעות מעשים את רצינותם".

נשיא ארצות הברית ברק אובמה ונשיא אירן חסן רוחאני, יגיעו שניהם לניו יורק בשבוע הבא כדי לקחת חלק בכינוס עצרת האו"ם. ביום חמישי האחרון דיווח הבית הלבן כי הנשיא אובמה פתוח לאפשרות של קיום פגישה עם נשיא אירן חסן רוחאני במהלך כינוס האו"ם. "אובמה מוכן לקיים פגישה כזאת בתנאי שאירן תוכיח שהיא רצינית בנוגע להתמודדות עם תכנית הגרעין שלה", הבהיר דובר הבית הלבן ג'יי קרני.

רוחאני: השימוש בגרעין לצרכי שלום - חלק מזהותנו

כשברקע הדיווחים על פגישה אפשרית, רוחאני שב ואמר כי פניו ל"דיאלוג בונה" עם המערב, גם בנושא תכנית הגרעין. עם זאת, הדגיש נשיא אירן כי השימוש בגרעין לצרכי שלום הוא חלק מזהותה של אירן ונסיונה "להשיג כבוד ומעמד בעולם".

בטור דעה שפרסם ב"וושינגטון פוסט", כתב רוחאני: "קריאתי לתקווה והגיון זכתה למנדט ציבורי רחב בבחירות באירן. אני מחויב לקיים את הבטחותיי לעמי, ובהן ההתחייבות לפצוח בדיאלוג בונה עם העולם. אני מציע לעמיתיי לנצל את ההזדמנות הזו, ולהשיב בכנות למאמציי לפתוח בדיאלוג, לטובת הדורות הבאים".

לאחרונה דווח כי התקיימה חלופת מסרים בין הבית הלבן בוושינגטון ללשכת הנשיא רוחאני בטהרן - זאת מתוך תקווה בארה"ב כי עלייתו לשלטון של רוחאני הנחשב למתון ביחס לקודמו מחמוד אחמדינג'אד, תביא לשיפור ביחסים בין המדינות ואולי אף להסדרה של נושא פרויקט הגרעין האירני. מאז ההפיכה האיסלאמית ב-1979 ומשבר בני הערובה האמריקניים בטהרן היחסים הדיפלומטיים בין המדינות נותקו ולא היה קשר ישיר בין המנהיגים.

מוקדם יותר החודש דווח כי ממשל אובמה הורה על מספר הקלות בסנקציות הסחר המוטלות על המשטר האירני כמחווה של רצון טוב לשלטונו של הנשיא החדש רוחאני, המבטא קו מתון יותר מקודמו.