מוחמד זריף, בנימין נתניהו (צילום: סוכנויות, חדשות)
המו"מ נמשך. רוחאני ואובמה | צילום: סוכנויות, חדשות

"יש סבירות גבוהה שישראל תנסה להפריע לשיחות הגרעין" - כך אמר היום שר החוץ האירני שהאשים את ישראל ב"חרחור מלחמה", לאחר סיום סבב שיחות הגרעין בין אירן למערב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי "יש סבירות גבוהה ששיחות הגרעין ישובשו על ידי נסיונות מצד ישראל". לדבריו, צעדי ישראל, שביקשה מהמערב לא להסיר את הסנקציות, "משקפים את התסכול ואת הרצון לחרחר מלחמה".

היום (ו') צוטט גורם בכיר בממשל אובמה בעיתון "ניו יורק טיימס", שטען כי ארה"ב שוקלת להפשיר חלק מהנכסים והכספים האירניים שהוקפאו במסגרת הסנקציות שהוטלו על טהרן. לדברי הגורם, הנכסים יופשרו אם אירן תנקוט צעדים משמעותיים לריסון תכניתה הגרעינית. אם צעד זה אכן יינקט, הוא עומד בניגוד לסיכומים שנעשו עם בכירים ישראלים לפני תחילת המשא ומתן.

התכנית, שלפיה ארצות הברית תפשיר את הנכסים של אירן בחו"ל, יכולה על פי העיתון למנוע סיכונים פוליטים ודיפלומטים של ביטול הסנקציות, שעליהן הסכימו מספר גדול של מדינות. בנוסף, הדבר יאפשר לנשיא אובמה גמישות להגיב להצעות אירניות במהלך המשא ומתן ללא הפסקת כלל הסנקציות.

במקביל, יומיים של שיחות השבוע בז'נבה לא הניבו פריצת דרך, עם זאת על פי פקידים שהיו מעורבים בשיחות, הבכירים האירנים גילו יותר כנות מאשר במפגשים דיפלומטים קודמים.

"ההסכם המוצע עם אירן הוא רע" (צילום: AP)
קרי וזריף בתחילת המו"מ | צילום: AP

שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד זריף אמר בתום השיחות כי הוא מקווה שהן יולידו שלב חדש ביחסים, וציין כי הן היו "מועילות ופוריות". דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, התייחס להצעה האירנית שהועברה לצוותי המו"מ האמריקניים במהלך השיחות עם המעצמות בז'נבה שהחלו אתמול והגדיר אותה "רצינית ומשמעותית".

"מצאנו את ההצעה האירנית שהועברה אלינו מאוד רצינית, יעילה ומשמעותית. ההצעה רצינית באופן כזה שלא ראינו קודם לכן", הצהיר קרני. דובר הבית הלבן סירב להרחיב באשר לתוכן ההצעה שהעבירה טהרן לידי המעצמות.

עם זאת, שפך קרני מים קרים על הצהרתו שלו ואמר כי אף אחד מהצדדים אינו מצפה להתקדמות תוך פרק זמן קצר. "לא אנחנו ולא האירנים מצפים לפריצת דרך בן לילה. מדובר במשא ומתן סבוך ולא פשוט בכלל. יש עניינים טכניים שמקשים על הגעה להסכמות, וגם ההיסטוריה של חוסר האמון בין המדינות מקשה על המגעים", הדגיש.