נשים וילדים בדרום סודן (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
נשים וילדים בדרום סודן | צילום: אמנסטי אינטרנשיונל

דרום סודן, המדינה הצעירה בעולם, לא הספיקה ליהנות מרגע של שקט. מחודש דצמבר נקרעת המדינה בסכסוך פוליטי אלים בין הנשיא סלבה קיר לסגנו לשעבר ריק משאר, שהוא גם סכסוך אתני בין בני שבט דינקה של קיר לבין בני שבט נואר של משאר. בתווך - נמצאים אזרחים תמימים. דוח חדש של ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" חושף את מעשי הזוועה, פשעי המלחמה והפשעים נגד האנושות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח - "אף מקום אינו בטוח: אזרחים תחת התקפה בדרום סודן" - מתעד דיווחים ממקור ראשון מניצולי טבח, קורבנות של התעללות מינית, ועדים לעימות שאילץ למעלה ממיליון בני אדם להימלט מבתיהם.

בדרום סודן מצאו חוקרי אמנסטי אינטרנשיונל שלדי אדם, גופות מרקיבות שנאכלו על ידי כלבים, קברי אחים, בתים שנבזזו ונשרפו וחנויות מזון של סיוע הומניטרי שנבזזו. ניצול טבח אחד תיאר כיצד כיתרו אותו חיילים בג'ובה, והחזיקו אותו יחד עם 300 גברים אחרים בחדרים צפופים בצריפים צבאיים. "היה כל כך חם ולא היו לנו מים", סיפר הניצול. "בשעות הערב פתחנו את החלונות כדי לשאוף קצת אוויר. כשעשינו את זה, חיילים ירו לתוך החדר שלנו דרך החלונות. אנשים רבים נהרגו בחדר שלי. ניצולים שכבו בין המתים, העמידו פנים שגם הם מתו. רק 12 מאיתנו שרדו".

ילדים בדרום סודן (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
ילדים בדרום סודן | צילום: אמנסטי אינטרנשיונל

אחת הנשים המצוטטות בדוח תיארה כיצד בחודש דצמבר בנה בן ה-20 ושני גברים אחרים נלקחו על ידי חיילים מביתה בבירה ג'ובה באמצע הלילה. "הם לקחו אותם החוצה וקשרו את ידיהם מאחורי גבם ולאחר מכן קשרו את רגליהם עם אותו החבל, כך שהידיים והרגליים היו קשורות ביחד, כמו שעושים לכבשים", העידה האם. "הם לא יכלו לזוז, ואז הם ירו בהם שוב ושוב". היא ברחה לביתו של השכן, אך לאחר מכן היא ותשע נשים אחרות עברו אונס קבוצתי על ידי חיילים.

האכזריות הבלתי נתפסת לא פסחה גם על ילדות. אחת מהעדות תיארה בפני החוקרים כיצד ראתה גיסתה, ילדה בת 10, נאנסת על ידי עשרה גברים במחוז ליר בדרום סודן. אישה אחרת סיפרה כי היתה בין 18 נשים שנאנסו על ידי חיילי הממשלה בעיר פאלופ. "הייתי בחודש השלישי להריון, אבל בגלל שנאנסתי על ידי כל כך הרבה גברים, התינוק יצא", סיפרה הנאנסת. "אם הייתי מסרבת לאנשים האלה, הם היו הורגים אותי. תשעה גברים אנסו אותי".

אישה בדרום סודן (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
מיליון בני אדם איבדו את ביתם | צילום: אמנסטי אינטרנשיונל

ארגון אמנסטי אינטרנשיונל הציג מספר המלצות עיקריות כדי להפסיק, או לפחות לצמצם, את היקף הזוועות. "על האו"ם לתקן את המנדט שניתן למשלחת האו"ם לדרום סודן (UNMISS), כך שיתמקד בהגנה על אזרחים, חקירות הנוגעות לזכויות אדם והגשת סיוע הומניטרי", נמסר מהארגון. "הצדדים לעימות חייבים להפסיק לאלתר את כל ההפרות של משפט זכויות האדם הבינלאומי והמשפט ההומניטרי הבינלאומי ולאפשר גישה בלתי מוגבלת לסיוע הומניטרי לנזקקים".