המלחמה בנזקי העישון מתחזקת (צילום: רויטרס, חדשות)
מיליוני קורבנות בשנה כתוצאה מנזקי הטבק | צילום: רויטרס, חדשות

מיליוני מעשנים מתים בשנה ברחבי העולם: זו תמונת המצב המדאיגה שמציג היום (שבת), ארגון הבריאות העולמי לרגל היום הבינלאומי ללא עישון. על פי הנתונים שפורסמו, מתוך מיליארד המעשנים הקיימים כיום ברחבי העולם, למעלה מ-6 מיליון מתים בשנה כתוצאה מנזקי עישון טבק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אלא שהנתונים הקשים לא מתייחסים רק למעשנים, אלא גם לאלו שלא נוהגים לעשן סיגריות או סיגרים, אלא רק שואפים את העשן - המעשנים הפסיביים. למעלה מעשירית מאותם 6 מיליון בני אדם שמתים בשנה מעישון, כלומר 600 אלף בני אדם שנחשבים למעשנים פסיביים, מתים אף הם כתוצאה מהנזק שנגרם מהטבק.

בכל 6 שניות מת בעולם אדם שנחשף לשימוש בטבק

למעשה, בכל 6 שניות מת בעולם אדם כתוצאה ממחלה הקשורה בעישון טבק - מוות המהווה אחד מכל עשרה מקרי מוות של בוגרים בעולם כיום.
מחברי הדוח מזהירים כי אם לא יינקטו צעדים משמעותיים למניעת עישון ונזקיו בשנים הקרובות, בשנת 2030 מספר המתים מנזקי העישון והטבק עלול לעמוד על 8 מיליון בני אדם בשנה. במאה ה-20 כולה גבה הטבק 100 מיליון קורבנות, ועד סוף המאה ה-21 הוא צפוי לקטול כמיליארד בני אדם.

עלי טבק. גם הם עלולים לגרום נזקים (צילום: רויטרס)
עלי טבק. גם הם עלולים לגרום נזקים | צילום: רויטרס



במדינות מסוימות, נפגעים רבים מטבק הם ילדים, שנאלצים לעסוק בגידול טבק בחקלאות לצורך סיוע בהכנסה המשפחתית. ילדים אלה חשופים למה שזכה לכינוי "מחלת הטבק הירוקה" - כלומר, אפילו אם הם לא מעשנים, הם עלולים לסבול ואף למות מהניקוטין שנספג דרך העור לאחר מגע עם עלי הטבק הרטובים.

כמעט מחצית מהילדים בעולם שאפו טבק כתוצאה מעישון פסיבי במקומות ציבוריים, מעל 40% מהילדים שואפים את העשן המסוכן גם בבית, כיוון שיהיה להם לפחות הורה אחד שמעשן. ב-2004, 28% ממקרי המוות שנגרמו כתוצאה מעישון פסיבי, היו של ילדים.

מיסים - הדרך היעילה ביותר להילחם בעישון

אז איך נאבקים בתופעה הקטלנית? באמצעות פרסום, חוקים מיוחדים, הטלת קנסות ואזהרות לרוב. כיום, רק 16% מאוכלוסיית העולם (כמיליארד בני אדם) מוגנת מפני עישון והשלכותיו באמצעות חוקים למניעת עישון במקומות ציבוריים.

מהדוח אף עולה כי איסור כולל על פרסום של מוצרי טבק יכולים להקטין את צריכת הטבק בשיעור ממוצע של כ-7%, ובחלק מהמדינות אף ברמה של 16%. רק 24 מדינות בעולם אוסרות לחלוטין כל צורה של פרסום מוצרי טבק.

העלאת המיסים - הפתרון הכי יעיל (צילום: חדשות 2)
העלאת המיסים - הפתרון הכי יעיל | צילום: חדשות 2



אלא שנראה שהדרך היעילה והחסכונית ביותר למנוע עישון היא באמצעות הטלת מיסים - והאי אפקטיבית בעיקר כלפי צעירים ועניים: העלאה של 10% במחירי הסיגריות ומוצרי הטבק מקטינה את צריכתו ב-4% לפחות במדינות בעלות הכנסה גבוהה ו-5% במדינות בעלות הכנסה בינונית-נמוכה.

עם זאת, מיסים גבוהים על טבק אינם נפוצים כל כך בעולם: רק ב-32 מדינות יש שיעורי מס על טבק הגבוהים ב-75% מהמחיר לצרכן, כך שנראה שהמאבק בנזקי העישון עוד רחוק מסיום.