בעד להישאר באיחוד האירופי. קמרון (צילום: רויטרס)
נחוש. ר"מ בריטניה קמרון | צילום: רויטרס

גיברלטר, מושבה בריטית קטנה בקצה חצי האי האיברי, אמנם שייכת לבריטניה מזה יותר מ-300 שנים אבל נדמה כי הספרדים עדיין לא מוכנים להשלים עם קיומה. שר החוץ הספרדי הכריז על שורה של צעדים שהוא מתכוון להנהיג כדי להקשות על הכלכלה של המושבה הזעירה - והרתיח את הממשלה בלונדון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בראיון לעיתון הספרדי ABC אמר שר החוץ הספרדי חוסה גארסיה מרגלו כי "החגיגה נגמרה", וכי ממשלתו של מריאנו ראחוי מתכוונת לנקוט שורת צעדים נגד גיברלטר. המושבה הבריטית, שהועברה לרשות הכתר ב-1709, ממוקמת בקצה הדרומי של ספרד ומתגוררים בה 30 אלף תושבים. במהלך ההיסטוריה הייתה למושבה חשיבות אסטרטגית גדולה, בשל מיקומה בפתח הים התיכון, אך כיום יש בה מעט חיילים בריטים וכלכלתה נשענת בעיקר על תיירות והימורים.

השר הציע כי כל רכב שיחצה את הגבול שבין ספרד לגיברלטר ישלם סכום של 50 אירו על המעבר, "כדי לפצות את הדייגים הספרדים על הנזק שגורמות להם הרשויות בגיברלטר". סכום שכזה יכול להיות משמעותי מאוד לתושבי גיברלטר, שחוצים את הגבול כמעט מדי יום כדי לעבוד ולקנות בספרד. עם זאת, סביר להניח שהאיחוד האירופי - שגם ספרד, גם גיברלטר וגם בריטניה חברות בו - לא יאשר צעד כזה שכן הגבולות בין מדינות האיחוד אמורים להיות פתוחים לכל.

סגירת המרחב האווירי, חקירה נגד התושבים

ספרד גם שוקלת לסגור את המרחב האווירי שלה בפני טיסות שנוחתות או ממריאות בגיברלטר, מה שיחייב את חברות התעופה שמגיעות למושבה בטיסות ישירות מלונדון לבצע עיקוף שיאריך את הטיסה, יעלה את מחירה וייתכן שיגרום לחברת התעופה הזולה איזיג'ט, שמפעילה את הקו, לבטל אותו כליל.

מערימים קשיים. ר"מ ספרד ראחוי (צילום: AP)
מערימים קשיים. ר"מ ספרד ראחוי | צילום: AP

בנוסף, אמר השר כי רשויות המס הספרדיות יפתחו בחקירה בנוגע לרכוש שמחזיקים 6,000 מתושבי גיברלטר בספרד. את המתח בשבועות האחרונים הגביר ויכוח על המים הטריטוריאליים של המושבה, כשהשלטון בלונדון טוען כי הספרדים מפרים את הריבונות הבריטית כשדייגים פועלים במים של גיברלטר.

דובר משרד החוץ הבריטי אמר בתגובה כי הם מוטרדים מאוד מההצהרות של מדריד. "אמרנו בעבר ואנו נאמר זאת שוב: אנחנו לא מתפשרים על הריבונות שלנו בגיברלטר ועל המחויבות שלנו לתושביה. אנו נמשיך להשתמש בכל האמצעים שברשותנו לאכוף את הריבונות הבריטית".

המתנה של שעות כדי לחצות את הגבול 

בשבוע שעבר שוחח שר החוץ הבריטי הייג עם שר החוץ הספרדי והתלונן על עיכובים שיוצרים הספרדים בגבול, מה שגורם לנהגים שנכנסים למושבה לחכות פרק זמן שמגיע לעתים לשבע שעות. משרד החוץ זימן את השגריר הספרדי בלונדון ודרש כי הבדיקות המעמיקות בגבול ייפסקו.

גם ראש הממשלה קמרון לא נשאר חייב. מדאונינג 10 נמסר כי "ראש הממשלה הבהיר כי הממשלה תעמוד במחויבותה כלפי תושבי גיברלטר ולא תתפשר על ריבונותנו. חילוקי הדעות שלנו עם ספרד ייפתרו באמצעות כלים פוליטיים כשתי מדינות חברות באיחוד האירופי, ולא באמצעות אמצעים לא מידתיים כמו עיכובים בגבול כפי שנראו בשבועות האחרונים".

אם נשפוט על פי ההיסטוריה הבריטית, יש לספרדים סיבה לדאגה. ב-1982 בריטניה הוכיחה את מחויבותה גם למושבה הנידחת ביותר, כשחיל משלוח כבש מחדש את איי פוקלנד בדרום האוקיינוס האטלנטי לאחר שהצבא הארגנטינאי השתלט על האיים. המדיניות הבריטית כלפי גיברלטר זהה לזו הנהוגה באיי פוקלנד: לונדון תמשיך להיות הריבון כל עוד האזרחים ידרשו זאת. משאל העם האחרון שנערך במושבה, ב-2002, אישר ברוב גדול את רצון התושבים להישאר בריטים.