סוף לסכסוך בבלקן (צילום: רויטרס)
סוף לסכסוך בבלקן | צילום: רויטרס

ראשי הממשלות של סרביה וקוסובו הגיעו להסכם על נירמול היחסים בין המדינות ועל סיום הסכסוך במדינות הבלקן. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, שתיווכה בין הצדדים במשך החודשים האחרונים, בירכה על המהלך וציינה כי "ההסכם מקרב את המדינות לאיחוד האירופי".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קוסובו, שמרבית תושביה אלבנים-מוסלמים, הכריזה על עצמאותה מסרביה בשנת 2008, כש-90 ממדינות העולם, מתוכן גם ארצות הברית, הכירו בעצמאותה, כולל 22 מתוך 27 המדינות החברות באיחוד האירופי. בשל וטו שהטילו רוסיה וסין במועצת הביטחון של האו"ם - לא זכתה קוסובו להיות חברה בארגון.

בשנת 1999 ויתרה סרביה על השליטה ברוב שטחה של קוסובו, לאחר שכוחות נאט"ו תקפו את כוחותיה ואילצו אותם לסגת. הקושי העיקרי בשיחות שהתנהלו בין סרביה וקוסובו, היה בנוגע למעמדה של צפון המדינה, שם מרבית התושבים מוגדרים כסרבים שאינם מכירים בשליטתה של הממשלה האלבנית.

"מה שאנו רואים כאן הוא צעד אחד הרחק מהעבר ושני צעדים קדימה לכיוון אירופה", אמרה אשטון לאחר ההכרזה על ההסכם. ראש ממשלת קוסובו, האשים טאקי, אמר כי "ההגעה להסכם לא הייתה קלה. ישנם גורמים בשתי המדינות שלא יברכו על ההסכם שהושג. ההסכם יסייע לנו לאחות את פצעי העבר אם תהיה לנו החכמה והיכולת ליישם אותו בשטח".