נערכים? הנשיא רוחאני (צילום: AP)
עומד בהסכמים? נשיא אירן רוחאני | צילום: AP

"משתפים פעולה עם המערב": בצל הדיונים להשגת הסכם קבע, באירן הגיבו אמש (שבת) בשמחה לדוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שהצביע על קיצוץ חד בהיקף האורניום המועשר במדינה. לדברי סוכנות הגרעין האירנית, הדוח מוכיח שהגרעין האירני הוא למטרות שלום בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הדוח מאשר את טענת אירן לפעולות למען שלום", אמר דובר הסוכנות האירנית, בחרוז קמלוונדי, לסוכנות הידיעות האירנית IRNA. "לא היה שום שינוי בפעילות, ועמדנו במחויבות להסכם המסגרת עם המעצמות".

עם זאת, טען קמלוונדי כי החלטות האו"ם לגבי הגרעין האירני "חסרות בסיס חוקי" מכיוון שהן מתבססות על דוחות מודיעין מישראל וארה"ב, ששימשו כתעמולה נגד אירן.

בדוח שפרסמה סבא"א ביום שישי נכתב כי אירן צמצמה באופן חד את רוב מאגרי הנשק הגרעיני הרגיש שלה. על פי הדוח החשאי שדלף, אירן עומדת ביישום ההסכם הזמני עם המעצמות, שדרש את דילול מאגר האורנים המועשר.

הסכם יושג תוך חודש?

מתקן גרעין באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
"אירן עומדת בהסכם הביניים" | צילום: רויטרס

לטענת הסוכנות, אירן השמידה כ-80% ממאגר האורניום המועשר, שיכול להפוך במהרה לליבת הנשק הגרעיני. כעת הסוכנות מעריכה כי נותרו בידי אירן פחות מ-40 קילוגרמים של אורניום מועשר לרמה של 20%, כאשר דרושים כ-200 קילוגרמים על מנת לייצר פצצת אטום.

הדוח הרבעוני של הסוכנות עשוי לשמח מאוד את שש המעצמות, שמנסות בימים אלו להגיע להסכם ארוך טווח עם אירן. מעצמות המערבו הטיל על סבא"א את הסמכות לעקוב על יישום ההסכם שנחתם בנובמבר בין הצדדים, והדוח מצביע על התקדמות חיובית מאז הסרת הסנקציות.

בשבוע שעבר הסתיים סבב השיחות שנערך בווינה בין שש המעצמות לבין אירן ללא תוצאות, והדד-ליין שהוצב להשגת הסכם קבע - ה-20 ביולי - הולך ומתקרב. נשיא אירן חסן רוחאני אמר אתמול כי המגעים הגיעו ל"צומת חשובה וקשה", אך העריך כי ניתן להשיג הסכם במסגרת הזמנים הנוכחית.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
80% ממאגר האורניום הושמד | צילום: רויטרס, שי פרנקו

"אנחנו לא יכולים לצפות שזה ייפתר בשתי פגישות, אבל אנחנו לא פסימיים לגבי הסכם סופי - יש עדיין זמן, וניתן להגיע להבנות", הוסיף. אירן דחתה בעבר פעמים רבות את טענות המערב, לפיהן היא מנסה לפתח יכולת לנשק גרעיני במסווה של תכנית למטרות שלום, ואירן הסכימה לשנות את תכנית הגרעין בתמורה להקלה בסנקציות שמחלישות את הכלכלה האירנית.