מאוכזב מההתנהלות, אובמה (צילום: AP)
"הצעת הרפובליקנים תהיה טעות". אובמה | צילום: AP

המאבק על התקציב בארצות הברית נמשך: הנשיא ברק אובמה, התייחס היום (שבת) להצעת הרפובליקנים להוריד את תקרת החוב של ארצות הברית לחודשיים הקורבים, ואמר כי "לא יהיה חכם לבעוט בתקרת החוב לחודשיים הקרובים". לדבריו, "זה לא יהיה נכון לפלרטט עם ברירות מחדל במיוחד בעיצומה של עונת הקניות לחג".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דבריו של אובמה מגיעים לאחר שמוקדם יותר דווח כי הוא מפעיל לחץ על חברי קונגרס רפובליקנים לקבל את הצעתו להעלות את תקרת החוב של ארצות הברית, על אף התנגדותם החריפה למהלך. בשלב זה נותרו לאובמה ולרפובליקנים חמישה ימים להגיע להסכם - אז המשבר צפוי להחריף משמעותית.

אמש דווח כי גם הנשיא אובמה וגם הרפובליקנים החלו להציג גמישות בעמדותיהם. ככל הנראה הדבר נובע מהבנה בקרב הרפובליקנים שלפיה השלכות המאבק פוגעות בדעת הקהל האמריקנית כלפי המפלגה השמרנית. על פי פרשנים בארצות הברית, המחלוקות שנותרו נובעות מאי הסכמות פוליטיות עקרוניות.

חבר הקונגרס הרפובליקני ג'ון הובן, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ישנם מספיק רעיונות שעשויים להוביל להסכם, אבל המפתח הוא למצוא את השילוב הנכון של הרעיונות, כך שיוכלו לעבור גם את בית הנבחרים וגם את הסנאט - שנמצא בשליטה של הדמוקרטים.

"אני חושב שזה הולך לקחת כמה ימים עד שיתקבל השילוב נכון, אבל אני מקווה שנגיע לעסקה", אמר הובן. לדבריו, הרפובליקנים מוכנים להרים את תקרת החוב ולסיים את השביתה, אבל הם גם רוצים לוודא שהוצאות הממשלה יהיו בשליטה - מהלך שלטענתם נמצא תחת משא ומתן עם הבית הלבן במשך חודשים ללא הצלחה.

"אני רוצה לראות את שירותי הממשלה נפתחים מחדש ואני גם רוצה שנמצא פתרון לתקרת החוב", אמר הובן, "אבל אנחנו חייבים לנצל את הזמן הזה כדי למצוא גם פתרונות לתכניות החיסכון ולרפורמות".

דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, התייחס למגעים, לאחר פגישת אובמה עם נציגי הרפובליקנים שהתקיימה אמש, ואמר כי "אין ספק שאנחנו הרבה יותר קרובים להסכם עכשיו מאשר לפני מספר ימים, אך עם זאת עדיין לא נחתם הסכם".

הממשל מתקשה להתאושש (צילום: רוייטרס)
השביתה נמשכת | צילום: רוייטרס

המחלוקת: ביטוח הבריאות של אובמה

סלע המחלוקת בין הצדדים הוא ביטוח הבריאות שהנשיא אובמה העביר בקדנציה הראשונה שלו כנשיא. הרפובליקנים דורשים לדחות את יישום התכנית בשנה כתנאי להעברת התקציב, תנאי אליו הבית הלבן מסרב בתוקף בגלל שהרפורמה כבר עברה בחקיקה בקונגרס בעבר וגם אושרה כחוקתית על ידי בית המשפט העליון בשנה שעברה.

מחלקות זו היא אינה כלכלית גרידא, אלא מבוססת על הרצון הרפובליקני להמשיך לשמר את הציוויון הקפיטליסטי של ארה"ב. אלו רוצים להמנע ממצב בו הציבור האמריקני מחויב לשלם למדינה על מנת לקבל ביטוח בריאות. בעוד שאובמה מעוניין ליישם את הרפורמה במערכת הביטוחית.

אך הזמן דוחק באמריקנים, בעוד ביום חמישי תגיע ארצות הברית לתקרת החוב הלאומי שלה, ואם הקונגרס לא יאשר את העלאתה ארצות הברית תהפוך לחדלת פירעון, החלטה שיהיו לה השלכות גלובליות על הכלכלה. לארצות הברית יש חוב של למעלה מ-16 טריליון דולר, למעלה משני טריליון דולר מתוך החוב מוחזקים בידי הממשלה של סין העממית.

עקב המשבר בין הצדדים, נסגרו אתרי תיירות רבים בינם פסל החירות והגרנד קניון. אולם למרות שלא הושג הסכם, מדינת ניו יורק ומדינת אריזונה הודיעו כי הם הגיעו להסכם פרטני עם הממשל הפדרלי לפיו אתרי התיירות המבוקשים, הגראנד קניון ופסל החירות, יפתחו והפעלתם תמומן מכספי המדינה.