הספרים שהושחתו בחודש שעבר (צילום: AP)
הספרים שהושחתו בחודש שעבר | צילום: AP

ביקור בעל מסר משמעותי: כחודש לאחר השחתת עותקי היומן של אנה פרנק ביפן, הודיע ראש הממשלה היפני שינזו אבה כי יבקר בקרוב במוזיאון בבית אנה פרנק באמסטרדם. לדברי אבה, בכוונתו להדגיש את הידידות בין יפן לבין העם היהודי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חשוד אחד נעצר לאחרונה בהשחתת הספרים. גורם בכיר בממשל היפני טען כי אין קשר ישיר בין הביקור לבין הנזק שנגרם לעותקים, אך הגורם העריך כי ראש הממשלה רוצה להעביר מסר לפיו יפנים רבים מוטרדים מהונדליזם.

לפני מספר חודשים עורר אבה סערה, לאחר שביקר במקדש יאסוקוני, שנתפס על ידי רבים באסיה כסממן לתוקפנות היפנית בזמן המלחמה. לטענת אבה, אין סתירה בין הביקור במקדש לבין הנסיעה לאמסטרדם לבית אנה פרנק. 

שגרירות ישראל תרמה עותקים חדשים

בחודש שעבר, לאחר השחתת מאות עותקים מהיומן במספר ספריות בטוקיו,  שגרירות ישראל ביפן תרמה 300 עותקים מהספר לספריות ציבוריות בעיר כדי להחליף את הספרים שהושחתו. "אנו מקווים שנוכל ללמוד מהתקרית, ושהיא תהיה לקח לעם היפני ללמוד ולדעת על השואה, על העובדות המחרידות של ההיסטוריה ועל נזקי הגזענות", אמר ראש העיר טנקה סוריגמי על קבלת הספרים החלופיים.

במהלך מלחמת העולם השנייה יפן הייתה בעלת הברית העיקרית של גרמניה הנאצית, ואף שלחה קהילות יהודיות בגטאות במהלך הכיבוש היפני במזרח הרחוק. יהודים רוכזו בגטאות באותן ערים בהן היו קהילות בתקופת המלחמה כגון שנגחאי וג'קרטה.

פרנק החלה בכתיבת יומנה בשנת 1942, ותיעדה את חייה עד מעצר המשפחה בחודש אוגוסט 1944. אנה הקטנה מתה ממחלת הטיפוס במחנה ברגן-בלזן במרץ 1945, שבועיים לפני שחרור המחנה, בהיותה בת 15. לאחר המלחמה, אביה גילה את היומן ופרסם אותו כספר. לפני חמש שנים הספר הוסף למאגר ההנצחה של ארגון אונסק"ו, "הזיכרון של העולם".