נשיא ארה"ב ברק אובמה קיבל היום בטקס חגיגי בנורווגיה את פרס נובל לשלום על "מאמציו הבלתי נלאים לקידום הדיפלומטיה הבינלאומית". את הטקס העברנו כאן באתר חדשות 2 בשידור חי. בהמשך היום תקבל הישראלית פרופסור עדה יונת את פרס הנובל בכימיה, בטקס שגם אותו נעביר בשידור חי החל מהשעה 17:30.

"איננו אסירים של הגורל. הפעולות שלנו יכולות להשפיע על ההיסטוריה ולקדם אותנו לעבר הצדק" - כך אמר חתן פרס נובל הטרי, הנשיא אובמה, בפתיחת נאומו וזכה למחיאות כפיים סוערות. "אני מכיר את המחלוקת שההחלטה הנדיבה שלכם יצרה", אמר אובמה. "בין השאר, בגלל שאני בתחילת דרכי ולא בסוף. לעומת כמה ענקים של ההיסטוריה אשר קיבלו את פרס, ההישגים שלי קטנים.

יש גברים ונשים ברחבי העולם שנכלאו והוכו במרדף אחר הצדק; ארגונים הומניטריים שמטרתם להקל על הסבל; מיליוני אנשים שמעשיהם השקטים של אומץ וחמלה לא מוכרים ונותנים השראה אפילו לציניקנים. אלה הרבה יותר ראויים לכבוד הזה ממני".

"אבל אולי הבעיה העמוקה ביותר שלי סביב קבלת הפרס הזה היא העובדה שאני המפקד העליון של אומה שבעיצומה של שתי מלחמות. אחת המלחמות בסופה, והשנייה היא קונפליקט שאמריקה לא ביקשה; והצטרפה ל-43 מדינות מדינות אחרות - כולל נורווגיה - במאמץ להגן על עצמנו ועל כל העמים מפני התקפות נוספות".

"לעתים מלחמה היא הכרחית"

81240
אובמה ורעייתו מישל בתחילת הטקס | צילום:

"לכלי המלחמה יש תפקיד חשוב בשמירה על השלום", אמר הנשיא האמריקני. "ובכל זאת, לא משנה עד כמה מוצדקת, המלחמה מביאה לטרגדיה האנושית. אני מאמין כי כל העמים - חזקים וחלשים כאחד - חייבים לעמוד בסטנדרטים שקובעים את השימוש בכוח. אני, כמו כל ראש מדינה, שומר לעצמי את הזכות לפעול באופן חד צדדי, אם יש צורך להגן על האומה שלי.

"העולם התאושש ברחבי אמריקה אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר וממשיך לתמוך במאמצים שלנו באפגניסטן. העולם הכיר בצורך להתעמת עם סדאם חוסיין כאשר הוא פלש לכוויית. אני מאמין כי כוח יכול להיות מוצדק מסיבות הומניטאריות, כפי שהיה במדינות הבלקן, או במקומות אחרים. המחויבות של אמריקה היא לביטחון הגלובלי בעולם. אבל בעולם שבו יש יותר איומים, ומשימות מורכבות יותר, אמריקה לא יכולה לפעול לבד.

"השלום דורש אחריות. השלום כרוך בלהקריב. לכן נאט"ו ממשיכה להיות הכרחית. לכן עלינו לחזק את האו"ם ואת השמירה על השלום האזורי.

"עניין מוסרי אסטרטגי מחייב את עצמנו כללים מסוימים של התנהגות. ואפילו כשאנחנו מתעמתים עם יריב מרושע כי למנהיגה אין כללים, אני מאמין כי ארצות הברית צריכה לשמור על סטנדרטים בנושא ניהול המלחמה. זה מה שעושה אותנו שונים מאלו שאנחנו נלחמים איתם, זה מקור כוחנו. לכן אנו אוסרים עינויים, לכן סגרנו את הכלא בגואנטנמו ביי, ובגלל זה אני חוזר ומאשר את מחויבותה של אמריקה לציית לאמנות ג 'נבה".

 "דחיפה למעשים שייעשו בעתיד"

אובמה מקבל פרס נובל לשלום (צילום: רויטרס)
אובמה עם חברי ועדת הנובל, היום באוסלו | צילום: רויטרס

"פרס נובל לשלום, הוא לא רק לכבד מעשים שנעשו בעבר, אלא גם לתת דחיפה למעשים שייעשו בעתיד, ולכן אנחנו מברכים אותו על קבלת פרס נובל לשלום", אמר טורסן יאגלאר, יו"ר ועדת הפרס עם תחילת הטקס.  "את הפרס שמחולק השנה יש לראות בצל אירועים שקורים בעולם, ולא פחות מכך ההתחממות הגלובלית והתפשטות הנשק הגרעיני לעולם. את העשור שחלף, היו כאלה שהגדירו כעשור הגרוע ביותר.

"ברק אובמה ניסה ליצור אווירה אחרת שתשנה את האווירה בעולם, אווירה של שיתוף פעולה. הוועדה מתייחסת לצוואתו של אלפרד נובל, לתת את הפרס למי שעשה הכי הרבה למען השלום במהלך השנה שחלפה. בדקנו, וזה הנשיא אובמה. איש לא נגע בכל כך הרבה נושאים, וגרם לכל כך הרבה שינויים בשנה האחרונה, כמו הנשיא אובמה".

"חזונו של אובמה - עולם נקי מנשק גרעיני"

לא מוכן לטאטא מתחת לשטיח. אובמה (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב מתרגש | צילום: רויטרס

"הוועדה הגיעה למסקנה שעדיין ניתן לתת את הפרס למנהיג פוליטי, לא ניתן לתת את הפרס ללא הנהגה. יש כאלה שיאמרו שהפרס ניתן מוקדם מדי, אבל ההיסטוריה למידה אותנו שלפעמים יש להקדים. אובמה הגיע להישגים רבים, הדיפלומטיה בין מדינות התקדמה משמעותית בתקופתו. תפקידם של מנהיגם לא לקחת את האנושות לגן עדן, אלא להצילה מגיהנום.

"חזונו של אובמה לעולם נקי מנשק גרעיני, יצר מחדש דיאלוג בין מדינות לפירוק הנשק. הממשל החדש בוושינגטון החליט לעשות פריסה מחדש באירופה וגרם לאווירה חיובית בהבנות בכל הנוגע לנשק גרעיני בין ארה"ב לרוסיה. ניתן לראות איך חזונו של אובמה, מתמרן אפילו מדינות קטנות לעשות רפורמות בנשק הגרעיני שלהן. זה חלק חשוב מאוד באמנה נגד נשק גרעיני, וזה חשוב גם היום.

"אובמה התעקש שארה"ב תיצור חברויות חדשות בעולם ולא אוייבים, המאבק של ארה"ב באפגניסטן זוכה לתמיכה מקיר לקיר מחוץ לארה"ב. התפיסה של אובמה שהאפגנים, יכולים לפתור בעצמם את הבעיה. ארה"ב לא יכולה לעמוד באתגרים לבד. אובמה הציג כבר תכנית פעולה, ואם לא יצליח ליישם אותה השנה, אנו מקווים שיישמה בשנה הבאה".  

"במזרח התיכון לא הושג שלום"

חתן פרס נובל לשלום לפני כשנתיים, נשיא אר (צילום: חדשות 2)
אובמה וחברי הוועדה | צילום: חדשות 2

"בעניין המשבר הכלכלי" אומר יו"ר ועדת הפרס, "ארה"ב הבינה את הצורך בשיתוף פעולה עם סין, הכלכלות של שתי המדינות עובדות זו לצד זו. יש חשש בארה"ב שההיסטוריה תחזור על עצמה בצמיחתן של שתי מעצמות - ארה"ב וסין - גישתו של אובמה גורסת שהמעצמה שמובילה את העולם צריכה לעבוד בשיתוף פעולה עם שאר המעצמות ומדינות העולם".

במזרח התיכון היו מלחמות רבות, חילקנו הרבה מאוד פרסי נובל לתיכון במזרח התיכון, אבל לא הושג שלום. שום דבר אינו החלטי ומוחלט בהיסטוריה. ועדת נובל לא יכולה לחלק פרס כאשר שום דבר לא הושג. הוועדה לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים, אלא לתמרן אנשים להגיע להסכמי שלום. במלחמות העולם הראשונה והשנייה ארה"ב באה לעזרת אירופה - ולעולם לא נשכח זאת".

"אם אכשל - פרסים לא יעזרו"

אובמה ורעייתו נחתו הבוקר באוסלו ויצאו מיד ל"מכון הנובל הנורווגי", שם חתם אובמה באריכות על ספר האורחים, וספג הערה הומוריסטית מאשתו מישל. "אתה כותב שם ספר?", שאלה בחיוך.

אובמה התייחס לפרס במסיבת עיתונאים שערך עם ראש ממשלת נורווגיה, ואמר: "המטרה שלי היא לא לנצח בתחרות פופולריות או לזכות בפרס, גם לא בפרס יוקרתי כפרס נובל. המטרה היא לקדם את האינטרסים של ארה"ב. אם אצליח יהיה ניתן לשכוח מהביקורת, אבל אם לא - כל הפרסים שבעולם לא יעזרו".

הפרס - עבור "מאמציו הכבירים לחיזוק הדיפלומטיה הבינלאומית"

ועדת פרס נובל הודיעה לפני כחודשיים על כך שאובמה יקבל את פרס נובל לשלום. כמו כולם, גם אובמה, שנכנס לתפקידו רק תשעה חודשים קודם לכן, הגיב בפליאה על בחירתו לקבלת פרס נובל לשלום. במסיבת עיתונאים בבית הלבן, התוודה אובמה כי הופתע מההחלטה והצהיר: "אקבל את הפרס כקריאה לאומות העולם לפעול להתמודד עם אתגרי המאה ה-21".

בצניעות נשיאותית אמר אובמה כי הוא אינו חש ראוי להימנות עם רבים וטובים שזכו כבר בפרס, אך הדגיש כי אלו היוו השראה עבורו ועבור העולם כולו.

בנוסף פעל אובמה, הנציג האפרו-אמריקני הראשון שמנהיג את ארצות הברית, לפירוק הנשק ולהנעה של תהליך המשא ומתן במזרח התיכון מאז כניסתו לתפקיד בינואר השנה. חברי הוועדה שיבחו את אובמה על "מאמציו הכבירים לחיזוק הדיפלומטיה הבינלאומית ויצירת שיתוף פעולה בין אנשים".

רשימת המועמדים לפרס, אשר נשארת חסויה גם לאחר הזכייה, מנתה 205 אנשים, בהם ראשי מדינה ופליטים פוליטים, אך הוועדה בת חמשת החברים העניקה את מדליית הזהב לנשיא האמריקני.

הדמוקרט האמריקני השלישי שזוכה בפרס

"כנשיא יצר אובמה אווירה חדשה במדיניות העולמית", הוסיפו חברי הוועדה. "השיחות הרב לאומיות שוב תופסות את תפקידם המרכזי, עם דגש על התפקיד שארגון כמו האו"ם ועוד גופים בינלאומיים יכולים למלא".

אובמה הוא הדמוקרט האמריקני הבכיר השלישי שזוכה בפרס בעשר השנים האחרונות. בשנת 2007 זכה סגן הנשיא לשעבר אל גור בפרס עבור פעילותו למען שיפור האקלים. הנשיא ג'ימי קרטר זכה בפרס בשנת 2002. דיפלומטים אמריקנים נוספים שזכו בפרס הם תיאודור רוזוולט שזכה בפרס בשנת 1906 וודרוו ווילסון שזכה בו בשנת 1919.

בנוסף לתהילת עולם והכרה עבור פעילותם, זוכים חתני וכלות הפרס היוקרתי בפרס כספי בשווי 10 מיליון קרונות שבדיות שהן כ-1.4 מיליון דולרים.

ברק אובמה חתן פרס נובל לשלום - סיקור מיוחד:

הווידאופדיה: ברק אובמה

יונית לוי בטור מיוחד על זכייתו של אובמה בפרס

פליטה מוקדמת: אודי סגל בטור מיוחד על בחירתו של אובמה לקבלת הפרס

אסף יחזקאלי בטור מיוחד על בחירתו של אובמה

עקבו אחר הטוויטר של חדשות 2

הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק