כתב המגזין האפריקני של רשת CNN, מארק טוטן, הגיע לעיר ליווינגסטון בזמביה, שמושכת עשרות אלפי מטיילים מכל רחבי אפריקה ומהעולם, בגלל הנופים הקסומים והפראיים שבה, וקרבתה לנהר הזמבזי ולמפלי ויקטוריה העצומים. אבל בלווינגסטון יש יותר מ"מראות מרהיבים". מתברר שהעיר מחביאה היסטוריה נעלמת של  קהילה יהודית שפעלה בה.

"למראה הזה לא ציפיתי כשהגעתי לזמביה", אומר טוטן בביקור בבית הקברות הישן של העיר, בו פזורים קברים יהודים רבים במתחם מבודד. "זה מה שנשאר מקהילה של יהודים שהתיישבו בליווינגסון. באמצע המאה הקודמת הם ייסדו עסקים, תעשייה, חלקם הזדקנו. כמו שאתה רואה כל אלה הם קברים ישנים", מסביר ג'ון, שמלווה את כתב ה-CNN בסיור.

המצבות מספרות: "מקס וולף מת ב-1942", "א' ס' שטיינמן מת ב-1941". מצבות נוספות לצדן מתעדות את מותם של יהודים בשנות העשרים, השלושים הארבעים והחמישים. אלו שאריות מקהילה יהודית שנמלטה מרדיפות באירופה, הגיעה לזמביה כדי למצוא מקלט והמשיכה משם במהלך השנים. "היהודים הגיעו לזמביה בערך בשנת  1904-1905", מספר ג'ון. "רובם התעסקו בתעשיות כמו תעשיית העץ או תעשיית הביגוד שהיו כאן, ויש גם כמה יהודים שניהלו חנויות כמו מכולות או חנויות מסחר אחרות".

התושבים המקומיים לא רוצים להמשיך ולראות את מגן הדוד

אחד הקברים שהתגלה במקום (צילום: חדשות 2)
אחד הקברים שהתגלה במקום | צילום: חדשות 2

ג'ון מהעירייה הביע פליאה על כך שבני הקהילה שמתו התעקשו לקבור את מתיהם בבית הקברות הישן ולא בחדש. "למרות שזה יקר יותר, עבור היהודים יש יותר כבוד בקבורה כאן בבית הקברות הישן. אני חושב שזה בגלל הערכים שקשורים למקום הזה", אמר. "גם העובדה שמשמרים את בית הקברות הזה, מראה ששהוא חשוב לקהילה המקומית, שדואגת לאתר הזה כאן".

הקהילה היהודית בזמביה החלה להיעלם בערך בשנת 1964 כאשר המדינה השיגה את העצמאות שלה והמתיישבים החלו לנוע לערים יותר משגשגות. היום יש במדינה פחות ממאה יהודים, כולם עברו בעיקר לבירה לוסקה. בביקור בבניין ששימש בית הכנסת, שלדברי ג'ון הוקם בשנת 1911 ומשמש היום את הכנסייה הנוצרית, "ניתן לראות על הגג שלושה לוחות. בלוח האמצעי אפשר לראות מגן דוד", הוא מסביר ומוסיף שמגן הדוד כוסה, והיום מתנהל בעיר דיון אם לשמר את המסורת של העיר, ולהדגיש את מגן הדויד כחלק מסיפורה של העיר, או להסתיר אותו "כדי לא לעורר מהומות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק