הכומר התקפל - אבל הטקס חייב להימשך: ברחבי ארצות הברית מציינים היום את יום השנה התשיעי לזכרם של כ-3,000 קורבנות מתקפת הטרור הקשה שידעה אמריקה אי פעם, זאת בצל הודעתו של הכומר טרי ג'ונס על ביטול שריפת הקוראן אותה תיכנן להיום ושעוררה סערה אדירה ברחבי העולם המוסלמי. את טקס הזיכרון המרכזי העברנו במלואו בשידור חי כאן באתר האינטרנט של חדשות 2.

סגן הנשיא ביידן מניח פרח בגראונד זירו (צילום: AP)
סגן הנשיא ביידן מניח פרח בגראונד זירו | צילום: AP

בטקס הזיכרון המרכזי שנערך היום ב"גראונד זירו" במנהטן, המקום בו עמדו מגדלי התאומים, השתתף סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן. טקסי זיכרון נוספים נערכו ברחבי ארצות הברית, ובהם גם טקס לזכרם של נוסעי טיסה מספר 93 של חברת "יונייטד איירליינס", אשר התרסקה בפנסילבניה באותו היום.

ראש העיר ניו-יורק מייקל בלומברג פתח את הטקס המרכז ב"גראונד זירו", ואמר: "אנחנו נבנה על עקבות העבר את יסודותיו של העתיד". סגן הנשיא ג'ו ביידן קרא לאחדות ואמר: "זהו זמן קשה לאומה שלנו". מיד אחרי הנאומים החל התהליך הארוך והעצוב של קריאת שמותיהם של קורבנות הטרור.

אובמה: "זה לא היה האיסלאם - זה היה אל-קעידה"

הגראונד זירו מואר בזרקורים (צילום: חדשות 2)
זרקורי זיכרון בגראונד זירו, הלילה | צילום: חדשות 2

זמן קצר לאחר מכן החל הטקס בפנטגון, בהשתתפות הנשיא אובמה, שר ההגנה גייטס ורמטכ"ל צבא ארה"ב מייקל מאלן. "לאומה שלנו זהו יום של זיכרון, יום של אחדות", פתח אובמה את דבריו. "אנחנו נפגשים עכשיו על קרקע קדושה. אנחנו נפגשים בפנטגון - ובמקביל בשדה בפנסילווניה שם מטוס נפל והוא מהדהד לנצח, ובמרכז הסחר העולמי. בטקסי הזיכרון האלה אנחנו זוכרים את האנשים, הגיבורים  שמתו באותו היום. הם היו אזרחים ומשרתים. חלקם לא ראו את הסכנה, הם היו לבנים שחורים וחומים, בני אמונות שונות, הם היו אמריקנים שהגיעו מכל העולם. הם חיו טוב".

אובמה המשיך ואמר: "כעת חלפו 9 שנים. בשנים האלה אתם שפכתם הרבה מאוד דמעות, ולעתים נדמה שרבים שכחו מה אירע. אבל הזיכרון שלכם, בני המשפחה, ילווה אותנו תמיד. אנחנו שואלים איך לזכור אותם, איך לשמור על המורשת שלהם. מי שיצר את המתקפה ההיא תקף לא רק את אמריקה, אלא את מה שהיא מייצגת. היום אנחנו נלחמים, נלחמים באפגניסטן . הם רוצים להחדיר פחד לליבנו, אבל לא ניכנע לפחד - אנחנו אומה אמיצה. הם אולי רוצים לבטל את החופש, אנחנו לא נוותר על החירויות שלנו מול חומות האימה והפחד. הם אולי רוצים לעורר את המלחמה בין האמונות, אבל אנחנו האומה האמריקנית לא נכריז מלחמה על האיסלאם. זה לא היה האיסלאם - זה היה אל-קעידה. אנחנו באמריקה מכבדים את זכותו של כל אחד להאמין במה שירצה".

"היום אנחנו מבטיחים שלא ניתן להם לנצח", קרא אובמה. "המטרה שלנו נכונה, הרוח שלנו איתנה ואי אפשר להסיט אותנו מהמסלול. אנחנו רוצים לחיות בחירות ולרדוף אחרי האושר. היום אנחנו זוכרים להיות נאמנים לעצמנו – כאומה אחת תחת אל אחד. כך אנחנו בוחרים לכבד את אלו שנפלו כאן,  כך - בשמירה על הערכים האמריקנים – אנו נשמר את זיכרון ההרוגים. כך אנחנו מעבירים את הזיכרון שלכם, את הרוח האמריקנית שלכם, לדורות הבאים".

הכומר הודיע: לא אשרוף את הקוראן

את תשומת הלב מאירועי הזיכרון ממשיך למשוך הכומר טרי ג'ונס, שהגיע לפנות בוקר לניו-יורק - זאת למרות שהודיע על ביטול כוונתו לשרוף ספרי קוראן אם מתכנני המסגד ב"גראונד זירו" לא יחזרו בהם מכוונתם. ג'ונס הודיע בתכנית הבוקר של רשת NBC כי לא ישרוף את הקוראן, "לא היום ולא אף פעם".

בתשובה לשאלה מדוע חזר בו מאיומיו, אמר הכומר: "החלטנו לבטל את השריפה. אנחנו חשים שכאשר התחלנו את זה, אחת הסיבות הייתה להראות ולחשוף את האלמנט הקיצוני והמסוכן של האיסלאם. אני מאמין שהשגנו את המטרה הזו".

מסקר דעת קהל שפרסמה היום רשת הטלוויזיה האמריקנית "פוקס" עולה, כי מרבית האמריקנים מרגישים בטוחים יותר מהתקופה שאחרי ה-11 בספטמבר 2001, אך עדיין חשים "דרוכים" במישור ביטחון הפנים. 53% מהנשאלים בסקר אמרו כי הם מרגישים בטוח יותר, וברשת הטלוויזיה דווח כי לאורך תשע השנים מספר האמריקנים שהרגישו כך ידע עליות וירידות חדות, מסקרים שערכה הרשת.

גינויים ברחבי העולם

הלילה יצא ג'ונס בטיסה מפלורידה, ולפנות בוקר נחת בניו יורק - שם הגיע לאתר האסון בו עמד מרכז הסחר העולמי. עשרות עיתונאים קיבלו את פניו של ג'ונס בנמל התעופה לה-גווארדיה בניו יורק, אולם הוא הסתפק בתשובתו לשאלותיהם: "אין לי מה לומר בשלב זה".

לשורת הגינויים הצטרף הלילה גם נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד, שסיפק גירסה אופיינית לו לסיבות העומדות לדבריו, מאחורי הכוונה לשרוף את הקוראן. "מדובר במזימה ציונית", אמר בנאום שנשא בתום פגישתו עם המנהיג הרוחני עלי חמנאי. "הציונים ותומכיהם נמצאים בנתיב התמוטטות ושקיעה, ופעולות נואשות שכאלה לא יצילו אותם, כי אם רק יאיצו את נפילתם והשמדתם".

באפגניסטן קיימו זה היום השני הפגנות מחאה חריפות נגד הכוונה לשרוף את הקוראן. אלפי בני אדם יצאו להפגנות במספר ערים ברחבי המדינה. מספר מנהיגים, ובהם גם הנשיא אובמה, הזהירו כי חייהם של אלפי חיילות וחיילים אמריקניים בסכנה אם תמומש כוונתו של הכומר הקיצוני.

רוצים לקבל עוד עדכונים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

9 שנים ל-11/9 - סיקור מיוחד:

משפחות הנספים: "זה יום הזיכרון הגרוע ביותר"

האולטימטום פג: האם יישרף הקוראן?

אחמדינג'אד: שריפת הקוראן תאיץ השמדת ישראל

אירן: שריפת הקוראן היא "מזימה ציונית"