האומה הצעירה דרום סודן חוגגת שנה של עצמאות לאחר עשורים של מלחמת אזרחים. חתימת הסכם השלום הייתה אמורה להביא את האלימות לקיצה, אבל שבטים שונים עדיין לא מוכנים לקבל את מרות השלטון של הממשלה בג'ובה.

השחיתות והאלימות גורמות למרבית תושבי המדינה העשירה בנפט לחיות כשהם מנותקים מחשמל ובעצם מנותקים מהמאה ה-21. ג'סטין בינג, מהנדס תוכנה במקצועו, מספר כי עולם המחשבים והטכנולוגיה נמצא רחוק מדרום סודן."לא ראיתי תחנת כוח עירונית מאז השנה שעברה, שר החשמל והאנרגיה הוא 'שר האופל'", הוא מספר.

הבנק העולמי וכלכלנים שונים טוענים שהמדינה על סף קריסה כלכלית אבל בניגוד למצב הרוח לפני שנה וחצי, תושבי דרום סודן אופטימיים, הם כבר נגעו בתחתית: "בהתחלה הגעתי לג'ובה ב-2004, לפני הסכמי השלום", אומר בינג, "זו הייתה עיר שונה לחלוטין בהשוואה להיום. אחרי הסכמי השלום הייתה התקדמות איטית אבל עכשיו יש הבדל גדול. אנשיך בונים ויש הרבה עסקים".

בינג חי מחוץ לשטחה של דרום סודן במשך 21 שנים. הוא חזר למדינה לפני 7 שנים כשהחלו לדבר על האפשרות לחתימת הסכם שלום והקמת מדינה עצמאית. לדבריו לדרום סודן קיים פוטנציאל משמעותי בזכות הנפט הרב שברשותה, אך ההון ממכירת הנפט לא מגיע לתושבים ולא משפר את תנאי החיים. תוחלת החיים הממוצעת במדינה היא חמישים שנה בלבד ורק רבע מהמבוגרים ידועים קרוא וכתוב.

מדינה בתחילת דרכה. דרום סודן (צילום: רויטרס)
מדינה בתחילת דרכה. דרום סודן | צילום: רויטרס



היכן הכסף?

נשיא דרום סודן ביקש בשבוע האחרון מפוליטיקאים מושחתים ומאנשי עסקים להחזיר ארבעה מליארד דולר שנלקחו מאוצר המדינה. המדינה הצעירה מייצרת 350 אלף חביות נפט ביום, אך בגלל סכסוך עם הצפון על זכויות השאיבה, המשאבות לא פועלות כבר חצי שנה. "אין לנו שום תוצרת מקומית", מתאר בינג את המצב במדינה ללא הנפט, "כל מה שיש בדרום סודן מקורו ביבוא". אך גם הוא יודע שזו רק ההתחלה, האומה עדיין צעירה והדרך לשגשוג עוד ארוכה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק