המשבר בין רוסיה למערב מגיע לשיאו: בנאום בפני ישיבה חגיגית של הקרמלין במוסקבה, הודיע הנשיא ולדימיר פוטין באופן רשמי על צירוף חצי האי קרים לרוסיה. "תושבי קרים אמרו את שלהם - הם רוצים להיות רוסים ואנו עומדים לצידם", אמר פוטין לקול תשואות חברי הפרלמנט. בתום נאומו חתם פוטין על אמנה המאשרת את צירוף קרים ועיר הנמל סבסטופול לפדרציה הרוסית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"השותפות שלנו מהמערב, בהנהגת ארצות הברית, מעדיפות שלא לפעול על פי החוק הבינלאומי אלא על פי חוק הנשק", תקף פוטין בחריפות את הביקורת על משאל העם בקרים. "הם פועלים מתוך תחושה שהם הנבחרים ומאמינים כי ביכולתם להחליט על גורל העולם, שרק הם יכולים להיות צודקים. לנושא חצי האי קרים חשיבות היסטורית עבורנו. משאל העם בחצי האי נערך בהתאם להליכים הדמוקרטיים ולנורמות משפטיות בינלאומיות".

פוטין נאם בקרמלין (צילום: רויטרס)
פוטין נאם בקרמלין | צילום: רויטרס

"ישנם דיפלומטים מערביים שמנסים להפחיד אותנו לא רק עם סנקציות, אלא עם איום על התגברות של בעיות פנימיות ברוסיה. אשמח לדעת למה הם מתכוונים. אנו מתייחסים להצהרות כאלה כחסרות אחריות ותוקפניות ונגיב בהתאם. בניגוד לטענות המערב, לא הפרנו את החוק הבינלאומי. אין כוחות רוסיים בחצי האי קרים מעבר לאלו שמתירים לנו ההסכמים הבינלאומיים".

החגיגות בחצי האי קרים (צילום: AP)
חגיגות בחצי האי קרים | צילום: AP

"היחסים עם אוקראינה ועם אחינו האוקראינים היו ויישארו קריטיים ביותר עבורנו, ללא כל הגזמה", אמר פוטין. "אנחנו אותו העם, השורשים שלנו נמצאים באוקראינה. אנו מעוניינים בשיתוף פעולה עם קייב ותומכים באוקראינה חזקה, אבל עליה לששמור על ביטחונים של הרוסים החיים בתחומה".

בעקבות נאומו של פוטין הודיעה בריטניה על השעיית כל שיתוף פעולה צבאי שלה עם רוסיה, שאינו כלול בהסכמים החתומים בין שתי המדינות - כך הודיע שר החוץ הבריטי וויליאם הייג. לדבריו, ההשעיה כוללת גם תרגיל ימי מתוכנן, המשותף לרוסיה, בריטניה, צרפת וארצות הברית. הוא הוסיף כי בפגישת מועצת האיחוד האירופי בהמשך השבוע, תתמוך בריטניה בהחרפת הסנקציות על רוסיה.

נשיא צרפת פרנסואה הולנד גינה את המהלך הרוסי ואמר כי על אירופה להגיב "בעוצמה" על סיפוח חצי האי קרים. "צרפת לא מכירה בפתרון משאל העם ובסיפוח חבל הארץ האוקראיני", אמר.

גם סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, התייחס לסיפוח חצי האי קרים. בתום פגישה עם ראש ממשלת פולין בוורשה, הדגיש ביידן את מחויבות וושינגטון להגנה על חברות נאט"ו להן גבול משותף עם רוסיה. ביידן הדגיש כי ארה"ב תמשיך לפעול לחיזוק ברית נאט"ו וכי וושינגטון מחויבת להשלמת פרישת מערכת להגנה מפני טילים בפולין.

במקביל לנאומו של פוטין, פתחו 16 המדינות החברות בברית נאט"ו בתרגיל צבאי רחב היקף בנורווגיה, סמוך לגבול הרוסי. זמן קצר לפני נאומו של פוטין, הודיע שר החוץ הצרפתי לורן פביוס על השעייתה של רוסיה מארגון ה-G8. "החלטנו להשעות את השתתפותה של רוסיה בארגון ויהיו שבע מדינות שיתכנסו", מסר פביוס.