מאגרי נשק כימי בסוריה. ארכיון (צילום: רויטרס)
מאגרי הנשק הכימי בסוריה | צילום: רויטרס

סוף לנשק להשמדה המונית בסוריה? ארצות הברית תסייע להשמיד את מצבורי הנשק הכימי הסורי על גבי ספינה בים התיכון עד סוף השנה האזרחית - כך מדווח היום (ש') הארגון הבינלאומי למניעת הפצת נשק כימי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הממשל האמריקני הציע לספק טכנולוגיה מיוחדת, תמיכה תפעולית מלאה ומימון לנטרול הנשק הכימי", אמר יושב ראש הארגון הבינלאומי אהמט אוזומקו בהצהרה מיוחדת. לדבריו, הטיפול בחומרים הקטלניים ייעשה על גבי ספינה בים התיכון ויסתיים, בסיוע סורי, עד 31 בדצמבר.

"הדם על ידי אסד ושותפיו". אובמה (צילום: רויטרס)
ארה"ב תשמיד הנשק הסורי? אובמה ואסד | צילום: רויטרס

כחלק מהתכנית השאפתנית של הארגון להשמיד את תכנית הנשק הכימית בסוריה לחלוטין עד אמצע 2014, דיווח יושב הראש כי 35 חברות פרטיות הגישו מכרז להשמדת כ-800 טונות של כימיקלים תעשייתיים במשרפות מסחריות. עם זאת, 500 טונות נוספות של נשק כימי, כולל גז עצבים, נחשבים מסוכנים מדי להעברה לארץ אחרת או לטיפול מסחרי, ולכן יועברו לטיפול חיל הים האמריקני.

ספינה אמריקנית עוברת התאמות

ספינה של הצי האמריקני, ארכיון (צילום: רויטרס)
חיל הים האמריקני יסייע. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

יושב ראש הארגון הוסיף כי ספינה של חיל הים האמריקני עוברת התאמות מיוחדות בימים אלה על מנת שתוכל לבצע את המשימה. מוקדם יותר החודש דווח כי אלבניה דחתה את בקשתה של ארצות הברית לבצע את השמדת הנשק הכימי בשטחה. עקב כך מנסים כעת בממשל האמריקני לאתר נמל מתאים בים התיכון שבו יהיה אפשר לבצע את המשימה.

על פי הדיווח, השמדת הנשק הכימי תיעשה באמצעות תהליך כימי המכונה "הידרוליזה", במסגרתו מתחלקת מולקולה לשניים כשהיא מגיבה למולקולת מים.

"פירוק הנשק כימי - לא עומד בלוחות הזמנים"

פקחי האו"ם בסוריה (צילום: רויטרס)
פקחי האו"ם בסוריה | צילום: רויטרס

האפשרות של השמדת נשק כימי בים היא לא דבר חדש - יפן ביצעה אותו רק לפני מספר שנים יפן כשהשמידה מאות פצצות כימיות במתקן מרוחק מהחוף, וייתכן כי המהלך לא יהיה שונה בהרבה מהאופן שבו ארצות הברית השמידה חלק גדול ממאגרי הנשק הכימי שלה במהלך שנות ה-90.

בחודש שעבר דווח כי הארגון לפירוק הנשק הכימי הפועל בסוריה לא עומד בלוח הזמנים שהוצב לו. בדוח שהציג הארגון בפני מועצת הביטחון של האו"ם צוין כי פקחי הארגון קיבלו גישה רק ל-21 מתוך 23 האתרים עליהם הצהיר השלטון הסורי בהם מוחזק נשק כימי.