"מוקדם לברך על ההסכם". קרי (צילום: AP)
מדובר בפגישה בדרג הבכיר ביותר מאז 1979 | צילום: AP

שר החוץ של אירן מוחמד ג'אבד זריף ייפגש ביום חמישי עם עמיתו האמריקני ג'ון קרי בשולי עצרת האו"ם בניו יורק - כך מדווח העיתון הבריטי "הגרדיאן". זוהי הפגישה בדרג הבכיר ביותר בין ארצות הברית לאירן מאז המהפכה האירנית בשנת 1979.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על דבר הפגישה הודיעה שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, שנפגשה היום עם זריף. "ראיתי אנרגיה ונחישות להתקדם בשיחות שלנו", סיפרה אשטון. היא הוסיפה כי צוות דיפלומטים ייפגש בחודש הבא עם נציגים אירנים בז'נבה שבשוויץ כדי לדון בפשרה אפשרית בעניין תכנית הגרעין האירנית.

למרות המסרים הדיפלומטיים המתונים יותר מטהרן בתקופה האחרונה, הצהיר נשיא אירן חסן רוחאני אמש כי ארצו לא תוותר על הגרעין. "על העולם להכיר בזכותה של אירן להעשיר אורניום", אמר רוחאני, והבטיח: "נעשה זאת במסגרת החוקים הבינלאומיים". לדבריו, העם האירני אינו רוצה במלחמה. "אם ממשלות המערב יקבלו את הזכויות האלה, העם האירני הם אנשים רציונליים, רודפי שלום וידידותיים", אמר הנשיא האירני. "אנחנו עומדים מוכנים לשתף פעולה ויחד נוכל ליישב את כל בעיות האזור ואפילו את או העולמיות". עוד טען כי העם האירני "רוצה התפתחות ולא מחפש לייצר נשק גרעיני".

אירן ערכה אתמול מצעד ראווה צבאי שבמהלכו הוצגו 30 טילים בליסטיים המגיעים לטווח של 2,000 קילומטרים. "אירן אינה איום לאזור", אמר נשיא אירן רוחאני על רקע תצוגת הטילים ורמז לישראל. "האיום הוא של מי שהפר את כל האמנות הבינלאומיות שאוסרות על נשק להשמדה המונית, ומי שמאיים על אחרים באזור".

_OBJ

מפגן הכוח הצבאי נערך בטהרן ובערים נוספות, לציון "שבוע ההגנה המקודשת" לזכר הקורבנות של אירן במלחמה עם עירק, ובמסגרתו הוצגו גם 12 טילי סג'יל ו-18 טילי חדאר. טילי הסג'יל נבחנו לראשונה בנובמבר 2008 והחאדר בספטמבר באותה שנה. שניהם טילים דו-שלביים המונעים בדלק מוצק.

לפי דיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, הטילים ארוכי הטווח מציבים בסכנה לא רק את ישראל, אלא גם את הבסיסים האמריקניים במדינות המפרץ. בנאומו במצעד התעקש הנשיא רוחאני כי הנשק המוצע הוא למטרות הגנה בלבד. "במהלך 200 השנים האחרונות, אירן מעולם לא תקפה מדינה אחרת", טען הנשיא האירני.