מחלוקת סביב סוגיית ההפלות. אילוסטרציה (צילום: AP)
מחלוקת סביב סוגיית ההפלות. אילוסטרציה | צילום: AP

ממשלת אירלנד הודיעה כי תשקול מחדש את חוק ההפלות במדינה, לאחר שמותה של אישה שנגרם כתוצאה מחוסר יכולתה להפיל את עוברה הסעיר את המדינה. אירלנד היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שאינה מאפשרת הפלות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפרשה החלה כשעוברה של סביטה הלפנבר בת ה-31 מת ברחמה והיא ביקשה להפיל אותו. בעקבות החוק שאינו מאפשר הפלות היא לא ביצעה את ההפלה הנדרשת ומיד לאחר מכן מתה מהרעלת דם. מותה זעזע את המדינה הקתולית וזירז את הממשל לדון בסוגיית ההפלות בו לא דנו שנים רבות.

ההפלות באירלנד אסורות לחלוטין על פי תיקון לחוקה במדינה שנחקק ב-1983. עם זאת, כשבית המשפט העליון דן בסוגיה במקרה של נפגעת אונס בת 14 שרצתה להפיל את עוברה, הוא אישר לה לעשות זאת לאחר שקבע כי קיים סיכון לחיי האישה, ובכלל זה גם סיכון של התאבדות. עם זאת, חלק מן המחוקקים אמרו כי יתקשו להגן על חקיקה חדשה בשל הקושי להגדיר מהו סיכון ממשי לחיי אם התינוק. "החקיקה אמורה להבהיר את הסוגיה ביחס למקרה בו הפלה תהיה מותרת, וזה יקרה אם וכאשר יהיה סיכון מיידי ומוחשי לחיי האישה, ולא רק לבריאותה", אמרה הממשלה.

מותה של הלפנבר, אזרחית הודית שהתגוררה באירלנד, הביא לידי ביטוי את חוסר הבהירות בכל הנוגע לחוקי ההפלות. המצב הנוכחי, בו רופאים רבים נמצאים במצב של סיכון חוקי כאשר הם נדרשים לסוגיה, גרר מחאה רבה של קבוצות שונות באירלנד, בהן ארגונים הומניטאריים רבים. בית המשפט האירופי לזכויות אדם פסק ב-2010 כי על אירלנד לפרש ולחדד את החוקים הנוגעים להפלות - אמירה שבעקבותיה נכתב מסמך מומחים שקבע כי אישה יכולה להפיל את עוברה רק במידה שיש סיכון ממשי ומיידי לחייה.

חברים במפלגתו של ראש ממשלת אירלנד אנדה קני טענו בתגובה כי אם יוכנס סעיף בו אישה אשר נמצאת בסכנת התאבדות תוכל להפיל, כל אישה החפצה בכך תוכל להפיל כשתחפוץ. ראש הממשלה קני אף הוסיף כי הוא מצפה מממשלתו להצביע כיד אחת בסוגיה, ברומזו לכך שכל חבר ממשלה שלא יתמוך בדעה הבלעדית של חברי המפלגה יורחק ממנה.