חלק מהספרים שהושבו (צילום: AP)
הספרים שהוחזרו | צילום: AP

ספרים שנתגלו לאחרונה, שהוחרמו על ידי הנאצים לפני יותר משישה עשורים, הוחזרו היום לקהילה היהודית בברלין, גרמניה, בטקס מיוחד שנערך בבית הכנסת הגדול בעיר.

הספרייה המרכזית בברלין העניקה כעשרה ספרים ושלושה כרכי עיתונים, שהתגלו בין 200 אלף מסמכים. חוקרים מטעם העירייה חוקרים את המסמכים במטרה לגלות את מקורם, עם דגש על השבת הספרים היהודים לבעליהם.

אחד הספרים נכתב על ידי הסופר אפרים גוטהולד-לסינג בשנת 1890. כמו כן, ישנו מדריך טיולים לפלסטינה משנת 1934 וספר בנושא היסטוריה יהודית, "מחורבן בית ראשון ועד ההווה", שפורסם ב-1913. כולם נכתבו בשפה הגרמנית.

הספרייה עצמה רכשה את הספרים ב-1943

למרות שהחוקרים אומרים שהספרים אינם בעלי ערך כספי גבוה, הם מספקים הצצה מרתקת להיסטוריה. "זו דווקא ה'רגילות' של הספרים הללו, שמזכירה לנו את המציאות האיומה של רדיפות היהודים בעידן הנאצי", אמר בכיר במשרד החוץ הגרמני, ברנד ניומן, במהלך הטקס.

ללה סוסקינד, ראש הקהילה היהודית בברלין, אמר: "ההעברה הזו מזכירה לכולנו שחוסר הצדק לעולם לא מאבד מחשיבותו".

בתים יהודים, מרכזים קהילתיים ובתי ספר נשדדו באופן תדיר על ידי הנאצים ואלפי ספרים הועלו באש. למרות זאת, על חלק מהם "חסו" ולפי הארכיונים, יותר מ-40 אלף ספרים גנובים נמכרו לספרייה המרכזית בברלין בשנת 1943.

200 אלף ספרים עדיין ממתינים

החוקרים אומרים שאיתור הספרים היהודים מבין מאות האלפים שנמצאים בספרייה, זה כמו "לאתר מחט בערימת שחת". "אנחנו מאוד שמחים בכל פעם שאנו יכולים להשיב ספרים לבעליהם המקוריים", אמר ההיסטוריון פיטר פרולס מהספרייה. "אך עדיין ישנם 200 אלף ספרים שמקורם אינו ידוע ועליהם אנחנו עובדים. בשנה החולפת, עברנו על 25 אלף ספרים".

כשבעלי הספרים מזוהים, החוקרים מחפשים אחר מספר רמזים: לעיתים חותמת על הדף הראשון, ולעיתים רק מספר. לדוגמה, באחד הספרים שהתגלה לאחרונה, "לוח השנה היהודי לנוער", הייתה חותמת רפה עם המילים: "שייך לבית הספר הדתי של הקהילה היהודית".

רוצים לקבל עוד עדכונים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק