כינוס סבא"א. ארכיון (צילום: רויטרס)
ממתינים לדו"ח הסוכנות | צילום: רויטרס

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מפרסמת השבוע את הדוח המפורט ביותר שיצא עד עכשיו מהסוכנות בווינה בנושא תכנית הגרעין האירנית והרדיפה של השלטון בטהרן אחרי נשק גרעיני. פרסום הדוח מעיר דיונים בעולם הדיפלומטי בתקשורת ובצבאות העולם, חלקם מנתחים תוצאות של סבב סנקציות נוסף, בעוד האחרים שוקלים מתקפת מנע.

נראה שאין הסכמה בקהילה הבינלאומית לגבי הצורך בפעולה כלשהי נגד אירן, בין אם מדובר בסנקציות או במתקפה צבאית. אך נוסף על כך, קיימת מחלוקת גם בצורך בפרסום הדוח עצמו. רוסיה וסין חוששות שפרסום הפרטים על ידי הסוכנות הבינלאומית של האו"ם יזיק לניסיונות הדיפלומטים שהן מנהלות כדי להגיע לפתרון הבעיה הוותיקה.

אירן טוענת שתכנית הגרעין שלה נועדה לייצור אנרגיה, גורמים בטהרן פסלו מראש את הממצאים שאמורים להתפרסם ביום רביעי. שר החוץ האירני עלי עכבאר סלאחי טוען שאינו חושש מהגילויים. "הם טוענים שהם עומדים לפרסם נתונים חדשים, אבל אנחנו יודעים מה האמת", אמר סלאחי והוסיף "תנו להם לפרסם מה שהם רוצים ונראה מה יקרה, הם מושפעים מלחצים של מדינות המערב".

ללחוץ על איראן בעזרת עוד סנקציות, לא על ידי כוח צבאי  

אחמדינג'אד מבקר במתקן גרעיני (צילום: רויטרס)
למטרות אנרגיה בלבד | צילום: רויטרס
טריטה פרסי, מומחה בנושא יחסי ארצות הברית - אירן מעריך באזני כתבי רויטרס כי "אחרי הפרסום נראה את ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות במועצת הביטחון של האו"ם לסנקציות כואבות יותר נגד אירן. רוסיה וסין - יתנגדו".

שר החוץ הצרפתי אלן ג'ופה קורא היום להמשיך ולעבוד במסגרת הסנקציות. "אנחנו עדיין יכולים להקשות את הסנקציות כדי להפעיל לחץ על אירן, אנחנו עומדים להמשיך במסלול הזה מפני שהתערבות צבאית תוציא לחלוטין את האזור מאיזון". שר החוץ הצרפתי שדיבר עם רשת הרדיו אירופה 1 אמר "אנו חייבים לעשות הכל כדי להימנע מעימות" נשיא צרפת , ניקולא סרקוזי אמר בשבוע שעבר שמדינתו לא תעמוד מנגד כשהיא רואה מתקפה איראנית נגד ישראל. בתקשורת האמריקנית חוששים ממתקפת פתע ומקווים שישראל תיידע את ארצות הברית לפני מתקפה, ואולי "תוציא עבורה את הערמונים הלוהטים מהאש".

על פי פרסומים מוקדמים, הדו"ח יכלול "עדויות טריות" למחקר ופתוח של נשק גרעיני וטילים שמסוגלים לשאת אותו למרחקים. המידע כולל מערכת מחשוב שמדמה פיצוץ גרעיני בעיר פרצ'ין, מערכת שהאירנים השיגו כנראה מצפון קוריאה. בנוסף הוא צפוי לכלול את השינויים באתרי הגרעין האירנים מאז 2003, השנה שבה האירנים החלו במסע להשגת נשק גרעיני, על פי הפרסומים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק