הרשתות החברתיות בסין גועשות בעקבות תופעה מטרידה, שמסעירה לאחרונה מיליארדי תושבים ברחבי המדינה. הורים לילדים מוגבלים נוטשים אותם, ומעדיפים להשאירם לטיפול במקלטים שמפעילה המדינה במקום לנסות ולטפל בהם בעצמם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אנה קורן, כתבת CNN, יצאה יחד עם צוותה לאחד המקלטים המדוברים בחבל ג'ינאן שבמזרח המדינה. קורן וצוותה תיעדו אב צעיר בסמוך למקלט, בעודו מבצע את ההחלטה הקשה בחייו. האב מנסה להעביר את בנו התינוק, הסובל מנוזלים עודפים במוח, לידי המקלט לילדים נכים.

אנשי הביטחון במקום שמזהים את צוות הצילום ממהרים לנסות ולהפסיק את התיעוד, אבל קורן וצוותה לא מוותרים. המצלמה קולטת את מהגר העבודה בן ה-21 שמנסה להשאיר את בנו במקלט, אולם הצוות במקום מסרב לקבל את התינוק לידיו. האב עזב את המקום כשהוא מובס ועצבני. כשצוות CNN החל לדבר איתו, אנשי הביטחון התערבו.

האב, ביקש מאנשי צוות המקלט לחזור בהם מהחלטתם. בעודו ממרר בבכי, טען האב כי אין לו תקווה ואין לו כסף שיאפשר לו להמשיך בגידול הילד. אחד מאנשי הביטחון השיב לו בצעקות: "יש לנו חוקים". אנשי הצוות הסבירו כי האב אינו מתגורר בעיר ולכן הוא לא יכול להשאיר את התינוק לטיפול הצוות.

הילדה נזרקה, הרשת התעוררה

מאז שהמקלט לילדים נפתח בחבל ג'ינאן שבמזרח סין לפני כחודש, הוא התמלא עד אפס מקום בילדים שהועברו לשם על ידי הוריהם. על פי התקשורת המקומית, ב-11 הימים הראשונים לפעילות המרכז, ננטשו כ-106 תינוקות סמוך לו, כולם סובלים מנכות או מפגם מוחי. חלק גדול מהנטישות התרחשו בשעות הלילה המאוחרות בחסות החשכה.

באחד המקרים דווח כי ילדה בת 6 נזרקה מכלי רכב, וננטשה בסמוך למקלט. בעקבות המקרה, סערו הרשתות החברתיות במדינה והפנו את תשומת הלב המקומית והעולמית ל-42 מקלטים דומים הפועלים ברחבי סין.

בשנת 2011, כשהוכרז בסין על הקמת מקלטים מסוג זה, רבים בממשל שמחו להתראיין לרגל האירוע, זאת מאחר שהם האמינו כי אכן מדובר בפתרון שיועיל לרווחת הילדים במדינה. אולם כעת, כשהורים רבים מעדיפים לנטוש את הילדים במקלטים, נדמה שצצה בעיה גדולה באזורים רבים בהם הם ממוקמים.

"למצוא דרך לטפל ביתומים"

על אף הסערה, מייסד מדיניות הרווחה בסין ממשיך להגן באדיקות על התכנית להקמת המקלטים ברחבי המדינה. "אנחנו חייבים למצוא דרך אנושית יותר לטפל בילדים האלה", טוען פרופסור וואן, "תינוקות נזרקו לפחי אשפה בצידי הדרך, או מול בתי חולים מפני שההורים עניים ואין להם כסף לטפל בהם, זו הסיבה שבנינו את המקלטים", הסביר הבכיר ממשרד הרווחה הסיני.

הממשלה בבייג'ין טוענת כי ברחבי סין ישנם 500 אלף יתומים, אולם המומחים מאמינים שמספרם האמיתי עומד על מיליונים. למרות שיש תכניות לבנות עוד בתי יתומים ומקלטים, המבקרים טוענים כי זהו לא הפתרון עבור הילדים המוגבלים. גורמים בסין קוראים לממשל לשפר את מערכת הרווחה כך שהורים לילדים נכים יקבלו סיוע רפואי, חינוכי וכלכלי באופן שיימנע מהם את הייאוש והתסכול שמובילים אותם לנטישת ילדיהם.