נאצים (צילום: גווארדיאן)
ניאו נאצים בהונגריה | צילום: גווארדיאן

איש תנועות הימין ההונגרית "ג'וביק", מבקש מהממשל בבודפשט ליצור רשימה של יהודים שמציבים "סיכון לאומי בטחוני" לדבריו למדינה. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס שטוענת כי בקהילה היהודית רואים בפניה - איום שמזכיר את התנהלות השלטון הפאשיסטי בימי מלחמת העולם השנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפרלמנט שבבודפשט מגנים את הקריאות והיוזמות של מפלגות הימין ג'וביק והאיש שהפך לפניו של הימין בהונגריה - מרטון גונגיוסי. "הקריאות אנטישמיות, הגזעניות או קריאות נגד הצוענים במדינה, נתפסות כקריאות פופליסטיות לקראת הבחירות בעוד שנה וחצי",טוען אחד מחברי הממשל. 

אבל היהודים נרעשים, "אני ניצול שואה" אמר גוסטב זולטי, ראש הקונגרס היהודי ההונגרי "עבור אנשים כמוני, זה מעורר פחדים ממשיים, למרות שזה ברור שהמטרות שלהם הן פוליטיות, אבל זו בושה לאירופה, בושה לעולם כולו".

בין 500,000 ל-600,000 יהודים הונגרים מתו בשואה על פי מרכז הזיכרון לקורבנות השואה בבודפשט. על פי הנתונים של המרכז, אחד מכל שלושה יהודים שנרצח באושוויץ - היה הונגרי.

התנועה הפאשיסטית - צוברת תאוצה בהונגריה

קריאתו של גונגיוסי מגיעה יום אחרי ששר החוץ ההונגרי אמר שהוא קורא לפתרון של שלום לסוגיה הישראלית -פלסטינית. גיוגיוסי אמר לפרלמנט כי הוא "יודע כמה אנשים עם מקורות בהונגריה גרים בישראל, וכמה יהודים ישראלים גרים בהונגריה". לאתר מפלגתו הקיצונית ג'וביק הוא הוסיף וטען כי הוא "חושב שקונפליקט שכזה יהפוך עם הזמן לבעיה של היהודים שגרים כאן, זו במיוחד בעיה של הפרלמנט ההונגרי והממשל ההונגרי שצריך לפעול למניעת סכנה ביטחונית להונגריה".  

שוב? צלב קרס באירופה (צילום: DERSPIGEL)
שוב? צלב קרס באירופה | צילום: DERSPIGEL

הממשלה ההונגרית מיהרה לפרסם גינוי והתנערות לדברים "הממשלה דוחה בתוקף את הקיצוניות, את הגזענות ואת הקול האנטישמי ונעשה הכל לבלום את הקולות האלה", אמר דובר הממשלה.

גיונגיוסי טוען שדבריו אינם גזעניים, אלא מכוונים להונגרים שמחזיקים אזרחות כפולה. "אני מתנצל מול חברי היהודים ההונגרים על ההצהרות שלא הובנו כהלכה", הוא כתב באתר המפלגה, אותה מפלגה שחבריה טענו לא אחת שהיהודים משתמשים בדם נוצרי לבצע טקסים דתיים.

תנועת ג'וביק הגזענית-קיצונית הוקמה ב-2003 ומאז היא זוכה ליותר ויותר תמיכה בציבור ההונגרי. היא נכנסה לפרלמנט ב-2010 ומחזיקה כעת ב-44 מ-386 המושבים.