כוחות אמריקניים בעירק, ארכיון (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
כ-15,000 חיילים מעורבים בהתקפה. אילוסטרציה | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

כוחות מרינס מוסקים של צבא ארה"ב, כוחות של צבא אפגניסטן ונאט"ו החלו הלילה במתקפה הגדולה ביותר על מעוזי טאליבן בעיר מארג'ה שבדרום אפגניסטן במטרה להשיב לממשל את השליטה באזור.

בשעה 02:00 בלילה (שעון אפגניסטן) התעוררו תושבי מארג'ה לקולות מסוקים צבאיים שפשטו בחשיכה על מספר יעדים שונים בתוך העיר. את העלטה האירו פגזי התאורה שנורו מהאוויר.

לפי הערכות מודיעיניות של הצבא האמריקני ישנם בעיר בין 400 ל-1,000 לוחמי טאליבן ובינם 100 לוחמים שהגיע אל העיר ממדינות אחרות. מארג'ה, העיר הגדולה ביותר במחוז הלמנד בדרום אפגניסטן שעדיין מוחזקת בידי לוחמי טאליבן. מעבר להיותה מעוז טאליבן, היא משמשת גם כמרכז תפעולי בעסקי הברחת סם האופיום מאפגניסטן.

במבצע המשותף הגדול ביותר שמעורבים בו יחדיו גם חיילים אמריקנים, חיילי נאט"ו וחיילים אפגאנים שנקרא בשם הקוד "מושטאראק" או בתרגום חופשי "יחדיו", נלחמים כ-15 אלף חיילים.

פיזרו כרוזים להזהיר את האזרחים

בשעות שלפני התקפת פיזרו הכוחות התוקפים כרוזים מן האוויר מעל העיר, בהם הייתה כתובה אזהרה על ההתקפה המתקרבת וכי על האזרחים להישאר בבתיהם ובאזורים מוגנים. בעקבות כך, הרחוב הראשי של העיר נסתם לחלוטין עקב פקקי תנועה שנוצרו בשל מאות האזרחים שנסו מן העיר.

אזרחים שהצליחו לנוס מן העיר דיווחו לעיתונאים כי היה ידוע בשבועות האחרונים על כוונות נאט"ו וצבא אפגניסטן לבצע התקפה על העיר, אך כוחות הטליבאן מנעו מן האזרחים לברוח מהעיר. אלה שהצליחו לנוס מהעיר סיפרו כי עשו זאת בחשאי ומתחתם לאפם של אנשי הטאליבן.

לחימה בתנאי שטח קשים מאוד

46053
גורם אמריקני: המערכה בראג'ה קשה ומסובכת | צילום:

לפי תוכניתה של נאט"ו, לאחר כיבוש העיר, יוכנסו לעיר גורמי סיוע הומניטארי ועזרה סוציאלית. צעד זה מקווים בנאט"ו יעלה את התמיכה של 125 אלף תושבי העיר מארג'ה ותושבי הכפרים שמסביב, בכוחות הקואליציה.

על אף שמנהיגי השבטים במחוז לא דרשו לבטל את המבצע מחשש לחיי האזרחים שם, הם כן בקשו מאנשי נאט"ו לסיים את המתקפה במהירות האפשרית ולהימנע ככל האפשר מפגיעה באזרחים חפים מפשע.

גורם אמריקני סיפר כי המערכה במארג'ה היא קשה ומסובכת. הלחימה שם מתבצעת בטווחים מאוד קצרים ואף פנים אל פנים. בעיר ישנם תעלות השקיה רבות שנחפרו על-ידי האמריקנים לפני שנים כחלק מסיוע הומניטארי. התעלות הן אמנם גורם לשגשוג חקלאי באזור - אך מקשות מאוד על הלחימה.