"נראה כי לא תהיה עסקה טובה יותר", זריף (צילום: AP, חדשות)
שר החוץ האירני, זריף | צילום: AP, חדשות

בפתח יומן השני של שיחות הגרעין בין אירן לשש מעצמות המערב בז'נבה ניכרת מתיחות בין הצדדים. סגן שר החוץ האירני עבאס אראקצ'י, אמר הבוקר (ה') בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי ניתן יהיה לפתוח בשיחות רציניות בנושא הגרעין מול המעצמות רק אם יתחדש האמון בין הצדדים, וכי הסירוב להקפאת העשרת האורניום של אירן הוא ה"קו האדום" מבחינת טהרן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"איבדנו את האמון שלנו", אמר אראקצ'י. "לא נוכל להיכנס לשיחות רציניות עד שנחדש אותו". עם זאת, הוא מיהר להכריז כי "אין הדבר אומר שנפסיק את המגעים".

במקביל, התייחס שר החוץ הצרפתי לורן פביוס למשא ומתן ואמר לרשת הטלוויזיה הצרפתית FRANCE 2 כי "המערב חייב להיות מאוחד כשהוא נושא ונותן עם אירן בנוגע לתכנית הגרעין".

פביוס הביע תקווה שניתן יהיה להגיע להסכם עוד השבוע ואמר כי עמדת המעצמות לא נועדה רק כדי לשמור על ביטחונה של ישראל, אלא להבטיח את ביטחונו של האזור והעולם כולו. "כרגע האירנים לא מצליחים לקבל את עמדת שש המעצמות", הסביר שר החוץ הצרפתי. "אני מקווה שבסוף הם יקבלו אותה".  

גון קרי (צילום: חדשות 2)
ג'ון קרי | צילום: חדשות 2

בכירים אמריקנים: "יהיה קשה מאוד להגיע לעסקה עם אירן"

אמש התייחס לסוגייה שר החוץ האמריקני ג'ון קרי, שאמר כי כי סוגיית העשרת האורניום על ידי האירנים לא תיפתר במסגרת השיחות עמם המתקיימות בז'נבה. "הדבר יוכרע רק בהסדר קבע", הצהיר מזכיר המדינה.

לדברי קרי, סוגיית ההעשרה הסבוכה לא תיפתר במסגרת הסדר הביניים המתגבש בימים אלו מול ממשל רוחאני. מנגד, דיווח ה"גרדיאן" הבריטי כי שרי החוץ של מעצמות המערב ימריאו לשוויץ בימים הקרובים, אם המגעים המתנהלים עם האירנים בנוגע לפיתוח תכנית הגרעין אכן יניבו תוצאות לקראת חתימה על הסכם. 

גורם אמריקני בכיר אמר בשיחה עם כתבים בשוויץ כי ניתן יהיה לגשר על הפערים. נראה כי האמריקנים אופטימיים יותר מהאירנים, והם נמנעים מלגנות את הדברים הקשים שאמר המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי על ישראל והמערב. 

יחד עם זאת, אמרו אמש בכירים אמריקנים, כי "יהיה קשה מאוד" להגיע לעסקה עם אירן - אם כי הדבר עדיין אפשרי. "אני חושב שאנחנו יכולים לעשות זאת, אם אכן נעשה זאת - נצטרף לחכות ולראות כי זה יהיה קשה", אמרו. הם הדגישו כי רובן המכריע של הסנקציות על אירן ייאכף בקפידה, ללא קשר להסכם שייחתם עם אירן.