אחמדינג'אד באחד ממתקני הגרעין (צילום: רויטרס)
נשיא אירן אחמדינג'אד - סוף סוף זוכה לתמי | צילום: רויטרס

מוקדם יותר השבוע החליטו מדינות האיחוד האירופי להפסיק לרכוש נפט מאירן החל מתחילת חודש יולי הקרוב, זאת בשל התעקשותה שחל האחרונה להמשיך בתכנית הגרעין שלה. היום, לראשונה, מקבלים האירנים הודעת תמיכה ראשונה.

סוכנות הידיעות הסינית מדווחת, כי בהודעה של משרד החוץ הסיני, הגדירו אנשיו את הטלת הסנקציות כ"צעדים שלא יועילו למטרה בסופו של דבר". "עם זאת", נכתב בהמשך ההודעה, "סין ממשיכה לקוות שהצדדים יפתחו בדיאלוג שיובילו בסופו של דבר לשלום ויציבות באזור".

על פי הערכות גורמים שונים בשוק האנרגיה, סין היא הצרכנית המובילה בעולם של נפט מתוצרת אירני, כאשר בכל שנה היא רוכשת ממנה נפט בסכום של כ-120 מיליארדי דולרים.

באירופה מחרימים - באירן זועמים

על הצעדים נגד אירן הסכימו 27 החברות באיחוד האירופי, שנועדו ביום שני האחרון בבריסל. החרם ייכנס לתוקפו ב-1 ביולי, על מנת לאפשר למדינות אשר נמצאות תחת חוזה לא להפר אותו.

בנוסף לחרם על הנפט, הסכימו נציגי האיחוד להקפיא את נכסי הבנק האירני המרכזי הנמצאים באירופה ולהחרים כל מסחר במתכות עם הבנק. הסנקציות הללו, בשילוב עם הסנקציות שהטילו האמריקנים, אמורות להוות חנק כלכלי לאירן, בתקווה שזו תשקול מחדש את המשך תכנית הגרעין שלה.

באירן הגיבו בזעם על ההחלטה של האיחוד. פוליטיקאי בכיר בטהרן השמיע שוב את האיום לפיו אירן תחסום את המעבר במצרי הורמוז, דרכם עוברת כמות משמעותית מתצרוכת הנפט העולמי. פוליטיקאי אירני נוסף הצטרף לדבריו ואמר כי "על אירן להפסיק לאלתר את אספקת הנפט לאיחוד האירופי".

אם טהרן תחליט ליישם את ההפסקה המיידית של אספקת הנפט, הנפגעות העיקריות יהיו המדינות החלשות כלכלית באיחוד, דוגמת יוון ואיטליה, אשר נסמכות ברובן על נפט אירני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק