חיילים רוסים בקרים. ארכיון (צילום: רויטרס)
עוקבים בדאגה, אמש | צילום: רויטרס

לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה נשא לפנות בוקר נאום רופס, גם שרי החוץ של צרפת ובריטניה מביעים דאגה מפני הנעשה בחצי האי קרים, אך לא מוכנים לנקוט בפעולות מעשיות כדי לגרום למשטר במוסקבה לסגת מהשטח האוקראיני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כלי התקשורת במדינה שנמצאת במצב שלטוני מעורער בחודשים האחרונים מדווחים כי שלושה משדות התעופה בחצי האי כבר נכבשו, וכי אלפי חיילים רוסים נמצאים בשטח, זאת בניגוד לאמנה הבינלאומית ולהסכמים בין המדינות. במקביל, אלפי אזרחים פרו-רוסים מתעמתים עם כוחות הביטחון בערים ברחבי המדינה.

בתגובה לאירועים האחרונים, שוחח שר החוץ הצרפתי לורן פאביוס עם מקבילו הרוסי והדגיש כי ארצו מודאגת לנוכח הדיווחים על תנועת כוחות צבא באזור. "אנו קוראים לצדדים להימנע מפעולות שעלולות להגביר את המתיחות ומשפיעות על אחדותה הטריטוריאלית של אוקראינה", הדגיש פאביוס.

שר החוץ הבריטי וויליאם הייג צייץ בטוויטר כי שוחח עם לברוב, וקרא להחזיר את השקט לחצי האי. עוד קודם לכן אמר כי בכוונתו להגיע לאוקראינה ביום ראשון על מנת לקיים שיחות עם ההנהגה החדשה. ראש הממשלה דיוויד קמרון הדגיש כי על רוסיה לכבד את שכנתה.

עוקבים בדאגה, אמש (צילום: רויטרס)
חיילים ברחבי חצי האי | צילום: רויטרס

ראש ממשלת אוקראינה מתחייב: "לא ניגרר לפרובוקציות"

עוד קודם לכן, הדגיש ראש ממשלת אוקראינה כי ארצו לא תיגרר לעימות צבאי עם רוסיה בעקבות "הפרובוקציות" האחרונות בחצי האי קרים, אזור שנוי במחלוקת אליו העבירה רוסיה ביממה האחרונה אלפי חיילים. "זה לא מתקבל על הדעת שכלים משוריינים של צבא רוסיה נמצאים במרכזי ערים אוקראיניות", אמר ראש הממשלה ארסני יטסניוק בפתח ישיבת ממשלה בהולה שהתקיימה בקייב. "לא ניגרר לשום עימות צבאי".

גם שר ההגנה האוקראיני התייחס למתיחות בארצו וטע כי רוסיה העבירה לאחרונה כ-6,000 חיילים נוספים לתוך שטח המדינה, וכי הכוננות באזור האי קרים הועלתה בשל כך. רוסיה מצידה, שלה בסיס צבאי באזור, טוענת כי כל הזזת הכוחות מתבצעת על פי ההסכמים הבינלאומיים.

ברוסיה מאשימים דווקא את המדינה השכנה במתיחות באזור, וטוענים כי הפוליטיקאים המקומיים מעוניינים לערער את היציבות בחצי האי. "אנחנו מודאגים מאוד מההתפתחויות האחרונות בקרים", אמר שר החוץ סרגיי לברוב. "אנו מאמינים כי זה לא אחראי להפעיל לחץ כשהמצב מתוח גם כך".

מדינה בוערת, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מדינה בוערת, אוקראינה | צילום: רויטרס

אלפי חיילים רוסים, דיווחים על מסוקים באוויר

כבר אתמול נראו בנמלי התעופה של חצי האי קרים פטרולים חמושים בלתי מזוהים, שר הפנים הטרי של אוקראינה טען בעמוד הפייסבוק שלו שמדובר בפלישה רוסית לשטח שמוגדר טריטוריה עצמאית באוקראינה. "אם תהיה הסלמה, נדרוש ממועצת הביטחון של האו"ם לפעול באופן מיידי", אמר אתמול אלכסנדר טורצ'ינוב, נשיא אוקראינה הזמני.

ככל הנראה מדובר היה במילציות של אוקראינים שהם רוסים אתנים, מי שמהווים רוב מוחץ בקרים. הם ביקשו להפגין נוכחות וסביר שקיבלו את ברכת הקרמלין לכך. מאוחר יותר הודיע משרד ההגנה בקייב כי שדות התעופה בסימפרופול ובסבסטופול חזרו לשליטה אוקראינית - שליטה שכאמור אבדה היום שוב.

ברשתות החברתיות הופצו תמונות וסרטונים של מסוקים רוסים לכאורה, כשהם משייטים בחצי האי קרים, שם חוכרת רוסיה מאוקראינה בסיס צבאי גדול שממנו פועל הצי הרוסי בים השחור ומשם גם בים התיכון. כעת, לאחר ההודעה כי חיילים נוספים נמצאים במקום, לא ניתן לשער כיצד יפעלו הצדדים.

"אמריקה לא תהיה בת ערובה ביידי לוביסטים" (צילום: רויטרס)
מאיים? כנראה שלא. אובמה | צילום: רויטרס

אובמה במסר רופס לפוטין: "יש מחיר להתערבות צבאית"

אמש התייחס נשיא ארה"ב לסוגיה הבוערת, ושיגר מסר מאיים לממשל במוסקבה. "יהיה מחיר לכל התערבות צבאית באוקראינה", אמר אובמה במסיבת עיתונאים בהולה שקיים בבית הלבן. "אנחנו מודאגים מאוד מתנועת הצבא הרוסי לאזור אוקראינה".

"כל התערבות רוסית תהווה הפרה בוטה של החוקים הבין לאומיים ושל הריבונות האוקראינית. ארה"ב תעמוד מאחורי הגישה של הקהילה הבין לאומית", הדגיש הנשיא האמריקני.