כתב רשת אל-ג'זירה, זיאד חלבי (צילום: איתי עמיקם, חדשות 2)
כתב רשת אל ערביה, זיאד חלבי | צילום: איתי עמיקם, חדשות 2

בסמוך לתחנת הדלק בכניסה לכפר עזה חונות בטור ארבע ניידות שידור. צלחות הלוויין שעל גג הניידות משדרות אותות לכל העולם. המצלמות מכוונות אל קו הרקיע של העיר עזה והכתבים הזרים מביאים לעולם את המראות והקולות של סבב האלימות הנוכחי, שפותחים את מהדורות החדשות כמעט בכל רשתות החדשות הזרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

איאן מבריטניה הוא איש צוות של רשת סוכנות הידיעות AP, שנשלח לסקר את המבצע מהצד הישראלי. איאן, שעשרת הימים שהוא בארץ ניכרים בעורו הצרוב מהשמש, מספר כי "העימות פה הוא סיפור מוביל כמעט בכל הרשתות, למרות שזה קונפליקט חריג יחסית לאלו שאני רגיל לסקר, כי בצד הישראלי יש תחושה של נורמליות יחסית. האזעקות פה די מבהילות, אבל חוץ מזה הכל נראה די שגרתי מהצד הזה", סיפר הכתב הבריטי. "אין תחושה של סכנת חיים, ובניגוד למצבים אחרים - נראה שצריך לא מעט מזל רע כדי להיפגע. הקולגות מהצד השני של הגבול חוששים יותר".

כתב הרשת האיטלקית (צילום: איתי עמיקם, חדשות 2)
כתב הרשת האיטלקית | צילום: איתי עמיקם, חדשות 2

רנאטו, הכתב של רשת סקיי איטליה לאזור, מתכונן לדיווח חי עבור רשת הטלוויזיה בה הוא עובד מהגבעה המפורסמת של שדרות, שמשקיפה על עזה. הוא הגיע לנקודת התצפית אחרי שהפסקת האש הקצרה היום הופרה בעקבות שיגור של שלוש רקטות לעבר המועצה האזורית אשכול.

"כרגע הסכסוך פה הוא 'טופ סטורי' בכל הרשתות. רוב מהדורות החדשות נפתחות עם דיווח חי על המצב ומשדרים גם הרבה מבזקים מהגבול", מפרט הכתב, שסיקר את ישראל במשך שש שנים ונקרא חזרה לאזור עם פרוץ מבצע 'צוק איתן'.

"השורה התחתונה אומרת: בעזה נהרגו 220, בישראל 1"

כתב הרשת האיטלקית מספר שרובם המוחץ של הדיווחים נפתחים בסיקור המבצע מהצד העזתי. "ברשתות הזרות מחפשים את השורה התחתונה, וכרגע השורה התחתונה אומרת 220 מול 1. אי אפשר להשוות את בין הצדדים. התמונות נראות אחרת לגמרי משני צידי הגבול".

הכתב האיטלקי מודה שהסיקור הבינלאומי לוקה בשטחיות מסוימת, אך לטעמו זה בלתי נמנע. "קשה להעביר את כל המורכבות הפוליטית של הסכסוך ומה שקורה פה בשגרה. זה כמו שבישראל לא מבינים עד הסוף את המורכבות הפוליטית באיטליה. מדווחים רק על השורה התחתונה, לדוגמא אם ברלוסקוני מודח או ממשיך, אבל לא באמת מסקרים את הפוליטיקה המסועפת במדינה".

ארכיון. למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
כל ירי לישראל מדווח - גם באל ערביה | צילום: רויטרס

לעומתו, ובאופן מפתיע למדי, הכתב הבכיר של רשת "אל ערביה" בישראל, זיאד חלבי, סבור שהסיקור שלו משקף באופן הטוב ביותר את התמונה המורכבת של הסכסוך. "לדעתי, הרשת שלנו עושה עבודה די טובה בסיקור המציאות פה. הרשתות הערביות עשו התקדמות אדירה בשנים האחרונות מהבחינה הזו", מתאר הכתב הוותיק שמדווח עבור הרשת כבר 11 שנה.

"לפני 20 שנה היה אסור לראיין ישראלים. היום השידורים הם רחוקים מאוד מלהיות שידורי תעמולה. ראיינתי חמש פעמים ראשי ממשלה ישראלים ושידרנו גם לא מעט ראיונות עם שרים בכירים. הערבים רוצים סיקור אמיתי של המציאות, כפי שהיא משתקפת משני הצדדים".

"מדווחים על כל רקטה שנוחתת בישראל"

זיאד מספר שאין נרטיב אחד בסיקור הסכסוך: "הכתב בעזה מסקר המציאות העזתית, ואני את המציאות בישראל. הצופים מאוד מתעניינים בתמונה הגדולה. כל פגישת קבינט ישראלית וכל רקטה שנוחתת בישראל הם 'ברייקינג ניוז'. כל 'פיפס' מדווח".

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
המציאות שונה משני צדי הגבול | צילום: רויטרס

כתב הרשת, שמשדרת לעשרות מיליוני דוברי ערבית בעולם, מספר כי העניין של "אל ערביה" במתרחש בישראל לא מתמצה רק כשישנה התלקחות. "הפרספקטיבה שם היא מאוד רחבה. הם מתעניינים מאוד בפוליטיקה בישראל ואנחנו עושים גם לא מעט כתבות עומק. לדוגמא, לאחרונה שידרנו כתבה על הקהילה העיראקית בישראל. אין ספק שהסבל של העזתים תופס את עיקר הכותרות ושסיפור כמו הרג ארבעת הילדים העזתים מקבל שם חשיפה מאוד נרחבת, אבל הם מבינים גם את המציאות הישראלית".

כששאלנו את חאלב אילו חדשות היה שמח לבשר לצופיו בכל רחבי העולם הערבי, סיכם: "הכי כיף זה לדווח על הפסקת אש, ואני מקווה שזה יקרה מהר ככל האפשר".