השנה שחלפה מאז מבצע "עופרת יצוקה" הייתה הגרועה ביותר מאז החל המעקב אחרי אירועים אנטישמיים לפני שני עשורים, והתרחשה בה עלייה של יותר מ-100% בתיעוד האירועים האלימים ביחס לשנת 2008. כך עולה מדוח שפרסם היום, ערב יום השואה, המכון לחקר האנטישמיות והגזענות באוניברסיטת תל אביב, שנערך בשיתוף עם הקונגרס היהודי האירופי.

עוצמתו ואופיו של הגל שהחל בינואר 2009 העידו על התארגנות מוקדמת של פעילים קיצוניים מן השמאל ובייחוד מקרב המהגרים המוסלמים, שתוצאתה הייתה מתקפה מכוונת ומתוכננת כלפי יהודים וכלפי מדינת ישראל. לטענת עורכי הדוח, אותם ארגונים משתמשים בכל הכלים האנטישמיים הקיימים, כולל השוואה בין יהודים וישראלים לנאצים, כדי להביא להסכמה בינלאומית על דה-לגיטימציה של יהודים ושל ישראל כישות אחת.

בשנת 2009 תיעד המכון 1,129 אירועים אלימים ברחבי העולם המהווים עלייה של למעלה מ-100% בהשוואה לשנת 2008 שבה נרשמו 559 אירועים כאלה. פרט להם נרשמו עוד מאות רבות של איומים בכתב ובעל פה, עלבונות, גרפיטי והפגנות בעלות תוכן אנטישמי מובהק, שכמה מהן גלשו למעשי אלימות. עם זאת מבהירים כי ישנם מקרים רבים אחרים שעדיין לא דווחו.

עורכי הדוח מספרים שהעלייה הגדולה ביותר באירועים אלימים בשנת 2009 נרשמה בבריטניה: שם דווח על 374 מקרים לעומת 112 ב-2008. בצרפת נרשמו 195 אירועים אלימים בהשוואה ל-50 בשנת 2008, ובקנדה נרשמו 138 לעומת 13 מקרים, הודות להגנה יוצאת דופן על מוסדות יהודיים ב-2008. בארצות הברית אמנם לא חלה עלייה קיצונית, אך מספר המקרים נותר גבוה ועומד על 116 מקרים בשנה שחלפה בהשוואה ל-98 מקרים בשנה שקדמה לה.

רוב האירועים: במהלך מבצע "עופרת יצוקה"

במדינות מזרח אירופה בניגוד למתרחש במדינות המערב, ברוסיה ובאוקראינה נרשמה ירידה ניכרת במקרי האלימות שהידלדלו בעיקר כיוון שהיהודים לא בולטים באוכלוסיה. ברוב המכריע של הארצות האחרות המספרים נעים בין 1 ל-30, אך גם הכפלה או השלשה של מספר נמוך עלולות להצביע על מגמה, אם כי יש לבחון זאת לאורך כמה שנים.

תיעוד המקרים מצביע על קשר הדוק בין גילויי האנטישמיות למבצע הצבאי בעזה, כיוון שמספר האירועים הגבוה ביותר ברוב הארצות התרחש בינואר, במהלך המבצע, והמגמה ירדה לאחר שהסתיים בפברואר ובמרץ. באופן כללי עורכי הדוח מסבירים שחלה עלייה מתמדת בגילויים האנטישמיים מאז שנות ה-90 שמציגים את ישראל והיהודים כסמל מובהק של רוע.

מעבר למספרים, לדוגמאות ולניתוחים, ניתן לומר שהביטויים וההאשמות שנשמעו בשנת 2009 בזירה הבינלאומית לא היו כמותם בעבר. הדמוניזציה המתמדת של המדינה היהודית ותומכיה מציגה אותם כסמל של כל רוע וכמקור מרכזי לצרותיו של העולם, מתרחקת מדיון פוליטי עניני ומובילה, במתכוון ושלא במתכוון, למחשבה שביטולה של מדינת ישראל כמדינה יהודית וכהישג יהודי יביא גאולה לעולם.

אחד המקרים שיתועד בדוח של שנת 2010 התקיים דווקא היום, ערב יום השואה בישראל, לאחר שאלמונים ריססו כתובות נאצה וצלבי קרס על כרזות המועמד לראשות העיר ערד, עו"ד ישראל קינן. "אני מזועזע מהמעשה ומהמקום שאליו הידרדר המאבק הפוליטי בישראל. הפגיעה גדולה שבעתיים משום ששני הורי ניצולי שואה", אמר קינן בתגובה. "לא האמנתי שערד תצטרף למקומות בהם הדיון הפוליטי חוצה גבולות".

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק