צה"ל תקף מסגדים ברצועה (צילום: טוויטר)
מתפללים בין הריסות מסגד בעזה | צילום: טוויטר

האם ישראל עברה על החוק הבינלאומי בפעולותיה ברצועת עזה? על השאלה הזו עונים בחיוב עשרות מומחים לחוק הבינלאומי. בין המומחים נמצאים ריצ'ארד פולק, שליח האו"ם לנושא זכויות האדם בשטחים, קודמו בתפקיד, הפרופ' ג'ון דוגארד וחברים בוועדות משפטיות של האו"ם בשטחים שסבורים כי האוכלוסיה האזרחית ברצועת עזה "נמצאת תחת מתקפה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם זאת, טוענים המומחים כי גם שיגור הרקטות מרצועת עזה נוגד את החוק הבינלאומי, אולם הפעולות שצה"ל עושה הן "בקנה מידה גדול בהרבה". המומחים אף חתמו על הצהרה שטוענת כי "רוב ההפגזות הכבדות ברצועת עזה חסרות הצדקה צבאית מתקבלת על הדעת. במקום, הן נועדו להטיל אימה על אוכלוסיה אזרחית".

בין המומחים ישנם גם כמה ממחברי דו"ח גולדסטון, שטענו כי "בניגוד לטענות בישראל, אי אפשר לטעון שטעויות אשר גורמות למותם של אזרחים הם צידוק למעשים. במקרה של ספק בנוגע לטבעה של מטרה - החוק אומר בפירוש שמתקן שבדרך כלל מיועד לפעילות אזרחית (כמו בתי ספר, בתים, מרכזי תפילה ומתקנים רפואיים) נתפס ככזה שלא משמש למטרות צבאיות."

"ההתרעות לפני תקיפה - רק מוסיפות חטא על פשע"

עוד קובעים המומחים כי אזהרות מוקדמות על ירי כמו הודעות SMS או שימוש באלמנט 'הקש בגג', רק מוסיפות חטא על פשע: "על פי טבעו של החוק, איום על אזרחים הוא מעשה שנוגד את החוק הבינלאומי. פעולה מכוונת נגד מתקנים אזרחיים היא הפרה של אחד מיסודות החוק הבינלאומי - ועלולה להוות עבירה על החוק הבינלאומי".  

ישראל - הגורם המרכזי המסייע לשיקום עזה (צילום: רויטרס)
פעולות ישראל בעזה - עבירה על החוק הבינ"ל | צילום: רויטרס

יותר מכך, קובעים המומחים, כי "לא רק שההתראות לא יעילות ברובן - הן יכולות לגרום לעוד מקרי מוות. הן נתפסות כתירוץ מוקדם של ישראל לתאר אנשים שנשארים בבתיהם כ"מגן אנושי".

מסקנות אלה מצטרפות לקולות של מנהיגים רבים בעולם המוסלמי, שטענו שישראל מפרה את החוק הבינלאומי - בהם ראש ממשלת טורקיה, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שאמר אמש במהלך הפגישות שערך בסעודיה כי "ישראל מתנהלת בצורה מפלצתית שנוגדת את החוק הבינלאומי", וגם מנהיגה הרוחני של אירן שטען היום שישראל היא לא פחות מ-"כלב חולה בכלבת".