הימין הקיצוני באירופה עולה (צילום: רויטרס)
פעיל נאו-נאצי. ארכיון | צילום: רויטרס

המשרד לירושלים והתפוצות פרסם הבוקר (א') את דוח האנטישמיות לשנת 2013. מן הממצאים עולה כי בשנה שעברה לא נרשמה עלייה משמעותית בתקריות האנטישמיות ברחבי העולם, אולם ברשת האינטרנט בכלל וברשתות החברתיות בפרט, מספר גילויי האנטישמיות עלה באופן משמעותי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהסקר שביצעה סוכנות המחקר של האיחוד האירופי בנושאי זכויות אדם בו נשאלו יהודי אירופה על אורח חייהם עולה כי כ-75% רואים באנטישמיות המקוונת, בעיה הקיימת בארצם. עוד העידו הנשאלים כי חלה עלייה בתדירות האנטישמיות המקוונת בשנים האחרונות.

"האווירה האנטישמית בעולם מקבלת חיזוק מהפופולאריות לה זוכות מגמות אנטישמיות בעולם הרשתות החברתיות", אמר השר לענייני ירושלים והתפוצות נפתלי בנט. "הרשתות מאפשרות לחולל הפגנות ואירועים אנטישמיים וכן להפיץ רעל אנטישמי להמוני אנשים ברחבי העולם בלחיצת כפתור".

שר החינוך נפתלי בנט (צילום: רויטרס, חדשות)
השר נפתלי בנט | צילום: רויטרס, חדשות

נתון נוסף שעולה מן הדוח הוא כי יהודים נוטים להימנע מחשיפת יהדותם בפומבי מחשש שיתנכלו להם. 23% מהנשאלים סיפרו כי אינם מגיעים לאירועי תרבות יהודים או למוסדות יהודים מובהקים מתוך פחד שהם עשויים להיפגע בדרך. יתרה מכך, כשליש מהנשאלים סיפרו כי אינם יוצאים מהבית עם סממנים יהודים כמו כיפה או מגן דוד, מתוך אותו חשש.

77% לא מדווחים על גילויי אנטישמיות מחשש שלא יקבלו מענה

כ-66% מבין הנשאלים סיפור כי הם רואים באנטישמיות בעיה המשפעיה באופן מהותי על חייהם. אולם למרות שרבים העידו על הפחד הקיים, מעטים נוטים להתלונן עליו בפני הרשויות. 77% מהנשאלים סיפרו כי הם לא מדווחים על גילויי אנטישמיות לשום ארגון, יהודי או אחר, בשל חוסר האמון בארגונים. רבים מאמינים כי במידה וידווחו הבעיה לא תטופל והמתקיף לא יזוהה.

בעקבות אותן חששות שליש מהנשאלים סיפרו שהם פוחדים ליפול בעצמם קורבן לתקיפה אנטישמית. אולם רק 20% סיפרו כי הם שוקלים להגר מארצם בעקבות גילויי האנטישמיות וזאת למרות ש-76% ציינו שבעיניהם מידת האנטישמיות החמירה במהלך השנים האחרונות.

 

חילול אנדרטה לזכר השואה ביוון (צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות, חדשות)
פעולה אנטישמיות ביוון. ארכיון | צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות, חדשות

האנטישמיות מנותקת מההקשר הישראלי

את הדוח צפוי בנט להציג בפני הממשלה היום לקראת יום הזיכרון הבין לאומי לשואה שיתקיים מחר. לדברי בנט נושא חשוב נוסף שעולה מהדוח הוא העבודה שהאנטישמיות גוברת ללא קשר למתרחש בישראל. "האנטישמיות מתחזקת במגמה יחסית קבועה ויציבה בשנים האחרונות", אמר בנט. "אין קשר בין התפתחויות אזוריות או מדיניות שלנו והתפרצויות אנטישמיות. האנטישמיות, כמו הדה לגיטימציה של ישראל הן בושה וכתם לכל חברה. עצם העיסוק ב'סיבות' לתופעות אלו מעניק להן לגיטימציה. לאנטישמיות אין סיבה ואין הצדקה".

כפיתרון לבעיית האנטישמיות, מציע הדוח להגביר את המאמצים הדיפלומטיים ולכלול את הקהילות היהודיות בעולם כדי לשתף פעולה במיגור התופעה. נוסף על כך ממליץ הדוח להגביר את ביטחון היהודים בתפוצות באמצעות חיזוק הארגונים העומלים על אבטחת הקהילות היהודיות בעולם.