לוחמים במלחמת העולם הראשונה (צילום: AP)
לוחמים במלחמת העולם הראשונה | צילום: AP

לפני 100 שנים בדיוק, 28 ביולי 1914, הכריזה הקיסרות האוסטרו-הונגרית מלחמה על סרביה, במה שהפך להיות תחילתה של מלחמת העולם הראשונה. הכרזת המלחמה הזו בין הקיסרות הדועכת למדינה הקטנה בבלקן התפתחה לכדי מלחמה עולמית שעדיין נקראה אז "המלחמה הגדולה", והביאה למותם של, על פי רוב ההערכות, כ-16 מיליון בני אדם, רבים מהם אזרחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך ארבע השנים הקרובות, יציינו ברחבי העולם את אירועי ה-100 למלחמה, בכל פעם קרב או מאורע חשוב אחר, עד ליום השנה ה-100 לשביתת הנשק שהחלה בנובמבר 1918. הראשון להתייחס לכך היה האפיפיור פרנציסקוס שניצל את התאריך ההיסטורי כדי להעביר מסר של שלום. "אני מתחנן בפניכם לעצור ולא לחזור על טעויות העבר", קרא פרנציסקוס לכל המעורבים בסכסוכים - באוקראינה, בעירק, וגם בישראל ובעזה.

לאחר רצח יורש העצר של אוסטריה, הארכידוכס פרנץ פרדיננד, בסרייבו שבבוסניה על ידי הלאומן הסרבי גברילו פרינציפ, ממשלת אוסטריה ראתה בסרביה את האחראית. הסרבים לא עמדו בתנאים הכמעט בלתי אפשריים שהציבה להם אוסטריה, והיום (ב') לפני 100 שנה הכריזו האוסטרים על מלחמה.

לחימה מתמשכת ועקובה מדם בשוחות (צילום: AP)
לחימה מתמשכת ועקובה מדם בשוחות | צילום: AP

הבאות בתור להצטרף היו הקיסרות הרוסית, בעלת בריתה של סרביה במזרח, והקיסרות הגרמנית, בעלת בריתה של אוסטריה. צרפת, בעלת בריתה של רוסיה, נאלצה גם היא להיכנס למלחמה, וניסיון הפלישה הגרמנית אליה דרך בלגיה אילץ גם את בריטניה להתערב. נפתחו שלוש חזיתות עיקריות - במזרח אירופה בין גרמניה ואוסטריה לרוסיה, במערבה בין גרמניה לצרפת ובריטניה, ובמזרח התיכון בין האימפריה העות'מאנית החלשה לבין בריטניה. בהמשך המלחמה הצטרפה גם ארצות הברית למלחמה לצד הבריטים והצרפתים. רוסיה, שעברה בינתיים מהפכה, פרשה מהמלחמה.

כאשר החלה המלחמה, היו בטוחים כל הצדדים שהיא תהיה קצרה ותוכרע במהירות. אלא שהלחימה האיטית בשוחות נמשכה למעלה מארבע שנים וגבתה מכל המדינות הלוחמות מחיר עצום. לבסוף, היו אלה הגרמנים, האוסטרים והטורקים שנשברו ראשונים, וחתמו על הסכמי שביתת נשק בחודש נובמבר 1918.

מאוחר יותר, בתחילת 1919, חתמו הגרמנים על חוזה ורסאי שפירק את הקיסרויות של אירופה והחליש את גרמניה משמעותית. תחושת ההשפלה שחשו גרמנים רבים הייתה בין הגורמים שנים אחר כך למלחמת העולם הבאה, שהייתה נוראה עוד יותר מקודמתה.