אחמדינג'אד מבקר במתקן גרעיני (צילום: רויטרס)
הקלות לאחמדינג'אד? | צילום: רויטרס

הקלות תמורת וויתורים: מחר ייפתחו באלמטי שבקזחסטן שיחות הגרעין בין נציגי המעצמות לשליחי אירן, במהלכן ינסו הצדדים להגיע לפשרה מוסכמת בכל האמור לתוכנית הגרעין האירנית. גורם אמריקני בכיר המעורב בשיחות מסר כי ייתכן ויוחלט להקל בסנקציות המוטלות על האירנים, במידה ותהיה התקדמות בשיחות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נציגי המעצמות צפויים להציע לרפובליקה האיסלמית הקלות בסנקציות הכלכליות המוטלות עליה, בתמורה לכך שתסכים להתפשר ותבצע וויתורים בכל האמור לתוכניתה הגרעינית - כך מסר היום גורם בכיר רשמי אמריקני. לדבריו, ארה"ב, צרפת, רוסיה, בריטניה, גרמניה וסין יציעו להקל את הסנקציות הנוגעות למסחר בזהב ובמתכות, אם אירן תסגור את הכור התת קרקעי להעשרת אורניום בפורדו.

"אנחנו סבורים שיהיו הקלות מסוימות בסנקציות המוטלות על המדינה", אמר גורם המייצג את המעצמות בשיחות. המקור לא פירט באיזה אופן, באילו תנאים ומתי יתרחשו ההקלות - במידה ואכן ייצא לפועל מהלך שכזה. בנוסף מסר הגורם כי במידה ואירן לא תסכים לוויתורים, הסנקציות הכלכליות הקשות המוטלות עליה בחודשים האחרונים צפויות להחמיר ו"להכאיב מאוד".

גורם אמריקני: "אם האירנים רציניים, נפתח בשיחות ישירות"

גורמים אירנים סירבו להתרגש מההצעה וטענו כי ההקלות אינן מספקות. "מעצמות המערב סבורות כי תוכנית הגרעין האירנית נועדה לפיתוח פצצות אטום ולא למטרות שלום ומטרות אזרחיות", טענו האירנים.

ביומיים הבאים צפויים להיערך השיחות בקזחסטן, וגורמים במערב הביעו אופטימיות זהירה. "אנחנו מוכנים להגביר את הקצב בין הצדדים במהלך השיחות והדיונים בנושא", שב ואמר אותו גורם אמריקני בכיר, שאף הוסיף כי במידה ונציגי אירן יפגינו רצינות ונכונות אמיתית לפשרה, ארה"ב תשקול לפתוח בשיחות ישירות מול שלטונות הרפובליקה האיסלמית.

כישלון השיחות ידוע מראש? מאגרי אורניום חדשים נתגלו באירן

מפעל להעשרת אורניום באירן (צילום: רויטרס, חדשות)
"מאגרי אורניום חדשים". ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

למרות הפתיחה בשיחות מול המערב והאפשרות שתיתכן הקלה בסנקציות על הרפובליקה האיסלמית, רק שלשום דווח כי מאגרי אורניום חדשים התגלו בשטח אירן. על פי הפרסום בסוכנות הידיעות IRNA, הכמות עומדת כעת על כ-4,400 טונות של החומר הרדיואקטיבי, לעומת כ-1,500 טונות שהיו ברשות הרפובליקה האסלאמית לפני כ-30 שנים.

במקביל, בחרו מומחים אירנים לאנרגיה גרעינית 16 אתרים להקמת תחנות כוח גרעינית, שיופעלו בעתיד ומהן יהיה ניתן להפיק הספק של כ-20 אלף מגה-וואט חשמל בשנים הבאות. נמסר, כי האתרים הללו יהיו עמידים בפני מתקפות מן האוויר, וכן מפני אסונות טבע דוגמת רעידות אדמה.

רמז לעמדתה הצפויה של אירן בכל האמור לסיכויי הצלחת השיחות שלח כבר שלשום ראש צוות המשא-ומתן של אירן לשיחות הגרעין, סעיד ג'לילי, שאמר כי "טהרן לעולם לא תוותר על זכויותיה ולא תתחייב לשום צעד מעבר לזה שנקבע באמנה לאי הפצת נשק גרעיני". עוד הוסיף, כי "אם המערב רוצה להשיג התקדמות בשיחות הגרעין - עליו להציע לנו הצעות חדשות".