הזמן: סוף יולי. בישראל חם ודביק, אבל באירלנד יורד גשם. האירים ידועים כעם שמח שאוהב לבלות ולשתות, אבל שום דבר לא הכין אותם לקראת ביקור של 60 ישראלים צעירים שהגיעו לראות איך מכינים וויסקי מקרוב.

אירלנד היא ללא ספק מדינה מיוחדת ומרתקת, אבל לא הרבה אנשים יודעים את זה. ממש כאן, במדינה הפסטורלית עם הנופים הירוקים והכבשים שרועות באחו, הומצא משקה הוויסקי לראשונה, לפני יותר מ-900 שנה. משקה אלכוהולי חריף ומתקתק.

ביקרנו באחת ממזקקות הוויסקי המפורסמות באירלנד, מזקקת "בושמילס" במסגרת מבצע - "טור דה בוש 3". האירים מאמינים שלוויסקי יש סגולות מרפא לחיי נצח. לא בטח שהמשפט הזה נכון, אבל בכל מקרה, טעמנו וויסקי ולמדנו איך להכין אותו.

ממש לא עולה חדש באירלנד

סוד הטעם החלק והעשיר של הוויסקי האירי נובע מהאותנטיות, הרכיבים הטבעיים המשובחים, תהליך הייצור המסורתי, ואולי גם הקסם שנמצא רק בנופי הפרא של אירלנד.

דני דויטש במבשלת וויסקי באירלנד (צילום: חדשות 2)
חבית המאלט | צילום: חדשות 2

לא הרבה יודעים, אבל הוויסקי, אותו משקה חריף ומתקתק הגיע לראשונה לאירלנד עם נזירים לפני יותר מ-900 שנה. הנזירים שחזרו מביקור באפריקה למדו את מלאכת הזיקוק מאלכימאים מצריים. הוויסקי מיוצר תחת קורת גג אחת, באותה מזקקה ובאותה עיירה אירית קטנה שבה הכול התחיל לפני 400 שנה.

מזקקת בושמילס משתמשת במי פלג טהורים של נהר "בוש", הזורמים בין סלעי בזלת קדומים המהווים פילטר טבעי. בנוסף, זו המזקקה היחידה מחוץ לסקוטלנד המשתמשת ב-100% מאלט לייצור מאלט וויסקי.

אז תשתו ל"סלנצ'ה"

בהמשך התהליך, המאלט מיובש באוויר חם ומשם עובר לדודי נחושת ענקיים ששם מתרחש תהליך הזיקוק, שמתבצע שלוש פעמים. אז המאלט עובר צמצום וממשקה בחוזק של 30% אלכוהול הוא הופך לספירט - נוזל שקוף עם חוזק אלכוהלי של 70%.

ולבסוף, התהליך בו קורה כל הקסם: תהליך ההבשלה והיישון הארוך שנמשך לפחות חמש שנים , ועשוי להמשך גם 21 שנה. היישון מתרחש בחביות עץ אלון אמריקני וחביות שרי ספרדי, להשגת הטעם והניחוח האופייניים.

הוויסקי משנה את צבעו משקוף לענבר ומתקבל משקה אלכוהלי חזק, מתקתק וטעים מאוד. את הוויסקי אפשר לשתות איך שרוצים, העיקר לשתות באחריות. ושיהיה "סלנצ'ה", הלא זה "לחיים" בקלטית עתיקה.

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק