מנהיג סין הו ג'ינטאו מתחיל היום ביקור ממלכתי, היסטורי ומתוח בוושינגטון. האמריקנים רואים באורח כאיום, והתקשורת האמריקנית שואלת - האם האומה הסינית היא ידידה או יריבה? 

במסיבת העיתונאים המשותפת שערכו אובמה והו, התייחסו השניים לנושאים רבים, ביניהם סוגיית זכויות האדם. אובמה ניסה להפעיל לחץ ולדון עם ההנהגה הסינית בנושא באמרו: "דנתי עם מר הו על נושאים רבים, ונושא זכויות האדם עשוי להיות נקודה שמביאה למתח בין אומות", אמר הנשיא והוסיף: "עשויים להיות נושאים עליהם אנחנו לא מסכימים" .

הנשיא הסיני הו ג'ינטאו לא נשאר חייב והגיב לאובמה באומרו: "הנשיא אובמה ואני נפגשנו כבר שמונה פעמים, ובכל פעם אנחנו מדברים על זכויות האדם", לדבריו. הו הוסיף כי: "סין מאוד מודעת לנושא זכויות האדם והקהילה הבינלאומית יודעת איזה דרך ארוכה עשינו בשנים האחרונות".

"לא נסכים להתערבות של מדינות אחרות בנושאי הפנים"

עם זאת, הוסיף הנשיא הסיני כי: "סין היא מדינה עצומה מתפתחת , גם בנושא זכויות האזרח. אנו נמשיך לשמור על החוק במדינה אבל במקביל אנו פתוחים לדון עם מדינות אחרות בנושא זכויות האזרח", אמר, אך הסתייג באומרו: "לא נסכים להתערבות של מדינות אחרות בנושאי הפנים שלנו ואנו לא נתערב בנושאי פנים של מדינות אחרות".

אובמה החמיא בסופו של דבר למעצמה הסינית וניסה לסתור את הדעה הבינלאומית לפיה ארצות הברית מאויימת מצמיחתה של סין. הנשיא האמריקני אמר כי: "יש שאומרים שאנחנו לא מרוצים מעלייתה של סין", אמר אובמה, "אך אנחנו מרוצים מעלייתה של סין", לדבריו. אולם אובמה הוסיף כי לדבריו יש לדאוג שסין "תצמח בתוך הגבלות החוק הבינלאומי", דברי הנשיא.

המנהיג הסיני עורך הערב ארוחה חגיגית בבית הלבן ומתקבל בכבוד מלכים בבתי הממשל. אבל בבתי האזרחים האמריקנים לא מרגישים כל כך נוח עם קבלת הפנים. סקר שנערך על ידי ה"וושינגטון פוסט" מצא ש-44% מהאמריקנים לא רואים בסין מדינה ידידותית ו-49% לא אוהבים את סין ואת המדיניות שלה.

האם וושינגטון בדרך לידיים הסיניות?

על פי הסקר, כמעט מחצית מהאמריקנים סבורים ש"סין מהווה איום לשוק התעסוקה ולכלכלה האמריקנית", יותר מ-"שוק פוטנציאלי להשקעות". אבל בבייג'ין יכולים להתנחם בכך שדעת הקהל האמריקנית היטיבה עם סין במהלך 20 השנים האחרונות. בסקר דומה שנערך ב-1990, מיד אחרי ההפגנות בכיכר טיינאנמאן, כמעט 60% מהאמריקנים החזיקו בדעה שלילית מאוד על סין.

הנשיא אובמה זהיר מאוד במדיניות הממשל שלו מול סין. כמה מחברי הקונגרס האמריקני טוענים שארצות הברית צריכה להפעיל סנקציות נגד המדיניות הכלכלית של המדינה הקומוניסטית, נגד הקפאת ערכו של המטבע הסיני כדי לעודד ייצוא של מוצרים מסין.

חברי ממשל אחרים זועמים על ההבדלים בין המדיניות הכלכלית המודרנית של סין מול המדיניות החברתית השמרנית הסינית שלא מעניקה חופש התארגנות, חופש תקשורת ולא מכבדת את זכויות האדם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק