המתקן סמוך לקום (צילום: רויטרס)
מתקן ההעשרה החדש סמוך לקום | צילום: רויטרס

לקראת מו"מ על תוכנית הגרעין? שש המעצמות הגדולות (ארה"ב, סין, רוסיה, בריטניה, גרמניה וצרפת) אותתו אתמול על פתיחותן לאפשרות של שיחות חדשות בנוגע לעתיד תוכנית הגרעין האירנית. במוקד הסוגיה עומדת השאלה - מה על המעצמות להציע לאירן במידה שזו תסכים לשוב למו"מ, וליתר דיוק - האם לאפשר לה להמשיך להעשיר אורניום עד רמה מסוימת.

במסיבת עיתונאים משותפת למזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ולשר החוץ הגרמני גוידו וסטרוולה אמרה קלינטון כי "אנחנו מאמינים כי לעם האירני מגיע עתיד טוב יותר. הם יוכלו לקבל את העתיד הזה כשהממשלה שלהם תפנה באופן חד משמעי מהמאמץ להשיג נשק גרעיני".

קלינטון הדגישה כי אירן מוכרחה להראות רצינות וכנות. גם וסטרוולה התייחס לאפשרות של חידוש המו"מ עם אירן ואמר: "דבר אחד ברור - הדלת למו"מ רציני נותרה פתוחה, אך האפשרות של נשק גרעיני באירן איננה מקובלת".

"חזרה למו"מ - עדיפות עליונה"

קלינטון מגנה את רצח השגריר (צילום: חדשות 2)
קוראת לאירן לשוב למו"מ. הילרי קלינטון | צילום: חדשות 2

במקביל הגיעה משלחת אירנית רמת דרג לביקור רשמי בסין. סוכנות הידיעות הסינית מדווחת כי המשלחת האירנית הביעה רצון לשוב לשולחן הדיונים עם שש המעצמות הגדולות. "סין מאמינה כי נושא תוכנית הגרעין האירני חייב להיפתר בדרכי שלום, באמצעות דיאלוג ומו"מ. סנקציות ואמצעים צבאיים לא יטפלו בבעיה באופן מהותי. החזרה לשולחן המו"מ היא בעדיפות עליונה", אמר שר החוץ הסיני במהלך הפגישה.

אמש פרסמה הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי קתרין אשטון הצהרה, המבהירה כי המסלול הדיפלומטי נותר פתוח בפני אירן: "היינו ברורים כל הזמן בנוגע לתוקף של גישת המסלול הכפול - שילוב של סנקציות ודיפלומטיה". ההצהרה סיפקה גם אישור רשמי לכך שאשטון שלחה לאירן מכתב ב-21 באוקטובר ובו היא מציעה להם לשוב לשולחן המו"מ. "אנו עדיין ממתינים לתגובה האירנית למכתב", נאמר בהצהרה.

אם האירנים יהיו מוכנים לשוב לשיחות, לא ברור מה תהיה האסטרטגיה של שש המעצמות. "אין בתוכנו הסכמה בנוגע לכמה צעדים בוני-אמון עלינו להציג לאירן, אם בכלל", אמר דיפלומט בכיר לסוכנות הידיעות רויטרס.

תמשיך להעשיר אורניום?

הווידאופדיה: מחמוד אחמדינג'אד (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
ישוב לדיונים? נשיא אירן אחמדיניג'אד | צילום: אימג'בנק - gettyimages

הסוגיה המרכזית שנמצאת במחלוקת היא סוגית העשרת האורניום. בעוד שקיימת בין המעצמות הסכמה על כך שיש לדרוש מאירן לעצור מיד את העשרת האורניום ברמה הגבוהה של 20%, עדיין נותרו חילוקי דעות בנוגע לשאלה האם לאפשר לה, לפחות לזמן מה, להמשיך להעשיר אורניום ברמות נמוכות יותר.

דיפלומטים דיווחו לסוכנות הידיעות רויטרס כי דווקא ארה"ב תומכת בגישה זו, בעוד מעצמות אחרות מביעות ספק ביעילות הצעד. "עיקר העניין הוא הרצון להיות מסוגל לומר שניסית כל אפשרות דיפלומטית לגרום לאירן לעצור את תוכנית הגרעין שלה", אמר אחד הדיפלומטים.

בשבוע הבא ידון הסנאט האמריקני בהצעה להחרפת הסנקציות הכלכליות על אירן. ההצעה עשויה לחייב את ממשל אובמה להחרים חברות הסוחרות עם חברות הנפט והאנרגיה של אירן - צעד שמשמעותו עשויה להיות סנקציות על חברות סיניות ואירופיות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק