כוחות פרו רוסיים במזרח אוקריאנה (צילום: רויטרס)
חייל רוסי באוקראינה | צילום: רויטרס

נציבות האו"ם לזכויות אדם פרסמה דוח בו היא מזהירה מפני ההחמרה בהפרת זכויות אדם באוקראינה בשל הסכסוך בין הבדלנים תומכי רוסיה לבין הממשלה בקייב, בעיקר בחצי האי קרים שסופח רשמית לרוסיה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בעלי ההשפעה על הארגונים החמושים שאחראים לחלק גדול ממעשי האלימות במזרח אוקראינה צריכים לרסן אותם", כתבה בדוח נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פילאי. "נראה שהם נחושים בדעתם לקרוע את המדינה לגזרים".

ברוסיה דחו מכל וכל את ממצאי הדוח. "המסמך הזה לא אובייקטיבי, הוא מתעלם לחלוטין מהפרות זכויות אדם של הממשלה בעיני עצמה בקייב", תקף משרד החוץ הרוסי בהודעה שפרסם. "הדוח הוזמן לצרכים פוליטיים כדי לטהר את שמה של ממשלת אוקראינה". ממשלת גרמניה מסרה בתגובה לדוח כי הוא סותר את הטענות הרוסיות על הפרות זכויות אדם של הממשלה האוקראינית.

על פי הדוח, "יש גל חטיפות ומעצרים לא חוקיים של עיתונאים, פוליטיקאים מקומיים, נציגי ארגונים בינלאומיים ואנשי צבא". בנוסף, האו"ם בודק דיווחים על היעלמויות של עצורים במתקני צבא אוקראינה. בחצי האי קרים נבדק היחס לעיתונאים, מיעוטים אתניים, הומוסקסואלים ולסביות, חולי איידס וסתם אזרחים שלא הגישו בקשה לאזרחות רוסית וסובלים מהטרדות.

דוח חריף של האו"ם (צילום: רויטרס)
דוח חריף של האו"ם | צילום: רויטרס

פועלים כבשו עיר מידי הבדלנים

בינתיים, ייתכן שהמומנטום במזרח אוקראינה משתנה לטובתה של אוקראינה. אלפי עובדי תעשיית הפלדה כבשו הלילה מחדש את רחובות העיר מריופול במזרח אוקראינה מידי הבדלנים תומכי רוסיה שהשתלטו על העיר - כך דיווח הבוקר העיתון "ניו יורק טיימס".

על פי הדיווח, הפועלים ניסו להשתלט על ערים נוספות במזרח המדינה, שדרשה להתנתק מהשלטון המרכזי בקייב במשאל עם שנערך השבוע, אך רשמו הצלחה רק במריופול.

משאל העם התקיים על אף התנגדותה של הממשלה בקייב שכבר הודיעה כי לא תכיר בתוצאותיו. גם האיחוד האירופי התייחס להצבעה השנויה במחלוקת במזרח אוקראינה והודיע כי היא אינה חוקית ובלתי מתקבלת.