הטבח במועדון ההומו-לסבי בתל אביב הוציא את הקהילה ההומו-לסבית ואחרים בישראל מכליהם. אירוע כזה, אם אכן התרחש על רקע של שנאת הגאים, לא התרחש מעולם. הזעזוע מהטרגדיה גלש גם מחוץ לישראל. בלונדון בירת בריטניה ארגנו אתמול צעירים יהודיים מחאה שקטה בכיכר מרכזית, ועשרות הגיעו להזדהות.

"שמענו על הרצח בתל-אביב והיינו חסרי אונים, הרגשנו צורך לעשות משהו", סיפרה הלילה יסמין מקס, צעירה ישראלית שלומדת בלונדון וארגנה יחד עם חברותיה את עצרת ההזדהות. "כמו בכל מוצאי שבת ישבנו על האינטרנט כדי להתעדכן. קיבלתי אי מייל מחברה שפעילה בקהילה בארץ, ואז ראינו את הידיעות והמשפחה שלי התחילה להתקשר. בהתחלה לא האמנתי, זה נראה כמו טיזר למסיבה שמטרתה לעורר מודעות".

מקס מתגוררת בלונדון במסגרת דוקטורט שהיא עורכת בנושא "לסביות בקולנוע ובטלוויזיה הישראלית". כשקיבלה עוד ועוד פרטים על האירוע, התחילה להבין שזה ממש לא סרט או הזמנה למסיבה. "צפינו בחדשות באינטרנט, התחילו טלפונים וכל הלילה התעדכנו בפייסבוק עם המשפחה והחברים", שיחזרה מקס. "בבוקר היה ברור לנו שצריך לעשות משהו".

תחילה, החליטה יסמין יחד עם כמה מחברותיה לנסוע לכיכר סוהו בעיר כדי לשבת שם יחד. אך ככל שנקפו השעות הצטרפו עוד ועוד אנשים למה שהפך לעצרת תמיכה בקהילה ההומו-לסבית ולאקט של מחאה נגד המעשה הנפשע.

"השנאה נובעת מבורות"

הפגנת הזדהות בלונדון עם הטבח בתל אביב (צילום: ענת ארז)
מפגינים בלונדון | צילום: ענת ארז

"התחלנו בערך עשרה אנשים, ואז כל אחד הזמין עוד אנשים והגיעו כמה עשרות", מספרת מקס. "מה שמדהים היה לגלות שבמקביל אלינו, קבוצה של יהודים שלא הכרנו החליטו לעשות גם הם משהו. הם הגיעו לאותו מקום ומצאו אותנו שם". שתי הקבוצות התאחדו והדליקו יחד נרות לזכר שני הנרצחים.

אליהם הצטפו עוברי אורח. "הגיעו למקום גם בחור ישראלי בחופשה, ישראלים שחיים כאן והמון אנשים שאין להם קשר עם הקהילה", מספרת מקס. חברותיה תלו שלטים באנגלית שתיארו את המקרה המזעזע. הם אף הכינו שלטים דמויי מודעות אבל על בריסטול ורוד בשפות אנגלית, איטלקית וגרמנית. עוברי האורח כתבו פתקי תנחומים והשאירו אותם בכיכר.

מי שהגיע לכיכר סוהו לתמוך במפגינים היה גם הרב הרפורמי דיויד מיטשל. "אני פשוט לא מאמין לחדשות ששמעתי עכשיו על מה שקרה בישראל", אמר הרב. "אני פשוט המום ומזועזע מכך שדבר כזה קרה.
קשה לי לקבל את העובדה שמכל האנשים רצחו דווקא בני נוער - האנשים היקרים ביותר וגם הפגיעים ביותר שלנו".

גאוות יחידה

מקס מספרת שתמיד התגאתה ביחס החיובי של תל אביב לקהילה ההומו-לסבית. לכן הופתעה מאוד מכך שמסע הירי בוצע דווקא שם. "סיפרתי פה לאנשים על החיים שם", היא אומרת. "התגאנו שזה לא כמו בירושלים, ופתאום זה קרה דווקא בתל אביב".  

האווירה בקרב הקהילה בלונדון קשה. "אנחנו ממש נסערים", אמרה מקס. "זאת הפעם ראשונה שקורה דבר כזה. לא האמנתי שדבר כזה יקרה. מאז שהייתי תלמידה אני חברה באגודה, גרתי במרחק שתי דקות מהמקום בו קרה האירוע. זה לא מסתדר".

עכשיו מטרידות אותה השלכות התקרית על העתיד. "השנאה נובעת מבורות", היא אומרת. "אולי אם כל אחד יידע שהוא מכיר מישהו בקהילה - זה לא יקרה".

האם היורה בת"א תועד נמלט?

ובישראל, בינתיים, ממשיכה המשטרה לחפש את היורה - למרות שאין לה עדיין קצה חוט. מצלמת אבטחה קלטה באותו ערב נורא אותו אדם לבוש שחורים רץ סמוך למועדון הנוער שניות לאחר הטבח במקום. במשטרה בודקים האם אכן מדובר במפגע שריסס ביריות את בני הנוער במועדון.

כחלק מחקירת הפיגוע, אספה המשטרה את מצלמות האבטחה מבתי העסק סביב למועדון ההומו-לסבי במרכז תל אביב. המרחק ואיכות הצילום מקשים ללמוד יותר מדי על זהותו של היורה, אם אכן מדובר בו. המשטרה עדיין חוקרת ומנסה להבין כיצד נכנס אדם חמוש לתוך הבניין, ירד לקומת המרתף, ירה לכל עבר ואחר כך יצא בלי שאף אחד הצליח להבחין בו.

הקלטות השיחות הראשונות למוקד מד"א מעידות על הרגעים הראשונים של הזוועה. "הנה זה פה בכניסה", אמר עד ראייה הנרגש למוקדנית מד"א. "בנחמני 28 בתל אביב, היו כרגע יריות במועדון נוער. יש נוער פגוע, אנחנו ברחנו משם. היה מישהו שנכנס וירה".

"התקשרתי לחבר שלי והוא נשמע בסדר", המשיך המטלפן המבוהל. "הוא אומר שהוא פגוע ושיש עוד פגועים". המטלפן מונה את הפצועים שהוא רואה מול עיניו: "לא יותר מדי אנשים... גג 10... אבל... רגע אני נכנס להסתכל. אני רואה אחת... שתיים... הוא הלך מי עוד נפצע? שלושה אנשים".

לבני: "שנאה הייתה כאן, כי אהבה לא הורגת"

אתמול התכנסו סמוך למקום בו התרחש הטבח כאלף בני אדם, חברי הקהילה הגאה מחוזקים על ידי אזרחים רבים, כדי לזכור את חבריהם. אמנם עוד לא ברור מי ביצע את הפיגוע ומאיזה מניע, אבל למפגינים הייתה ברורה הסיבה: השנאה לקהילה הגאה.

"רצח ילדים - לא רצון של אלוהים", צעקו המפגינים לצד קריאות כמו "לא נשכח ולא נסלח - נאבק ולא נברח", "לא נחזור לארון, אין דמוקרטיה בלי שוויון" ו"הומופובים מסיתים - על ידכם דם ילדים".

"באתי היום להזדהות לא רק עם הפצועים", הצהירה ח"כ יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, בכירת הפוליטיקאים שהגיעה לאירוע. "באתי היום להזדהות לא רק עם משפחות המתים, באתי להזדהות איתכם החיים. זה נכון שאנחנו לא יודעים את המניעים וזהות הרוצח, אבל שנאה הייתה כאן - כי אהבה לא הורגת".

לבני קיוותה שהאירוע, לצד האבל הנוראי, יהיה גם "נקודת מפנה" בחברה הישראלית. "פשע השנאה הזה צריך להיות נקודת מפנה ולתת כוח לילד לבוא להורים ולומר: 'אמא ואבא אני הומו או אני לסבית'", אמרה יו"ר האופוזיציה. "היום הזה צריך לתת כוח לכל הורה לקבל את הילד שלו כפי שהוא, ולאהוב אותו כפי שהוא".

ההרוגים: ניר כץ וליז טרבושי

שני ההרוגים בתקרית הירי הקשה הם ניר כץ, בן 26, תושב גבעתיים וליז טרבושי, בת 17 מחולון. כץ היה מדריך בארגון הנוער הגאה וטרבושי אחת החניכות שהגיע אמש למפגש ברחוב נחמני בעיר. שניהם הובאו הערב למנוחות.

מלבד ההרוגים, נפצעו בתקרית עוד 10 צעירים. שניים מהם עדיין מאושפזים בבתי החולים איכילוב ו-וולפסון בתל אביב במצב קשה מאוד וארבעה במצב קשה. ארבעה פצועים נוספים מאושפזים במצב קל עד בינוני.

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק

ירי בלב ת"א - סיקור מיוחד:

עדי ראייה: זה נראה כמו טבח 

זעם בקהילה ההומו-לסבית: טבח של שנאה

הווידאופדיה: מצעד הגאווה